
KUNST IS COLLECTIEF: Questions Collective
In de allereerste aflevering van Kunst is Collectief – de voorjaarsreeks van Kunst is Lang – zijn Tessel Brühl, Roos Pollmann, Flavia Faas en Céline Talens van Questions Collective te gast. Als welke lekkernij voelen zij zich op de dag van de opname? In gesprek met Luuk Heezen vertelt Questions Collective over hoe deze vraag en andere werkvormen bijdragen aan het blijven ontwikkelen van hun collectieve samenwerking, wat het belang is van een opperhoofd per project en over de ongekende kracht van ‘emergency eggs’.

KUNST IS LANG: Hadassah Emmerich
Deze week is Hadassah Emmerich te gast bij Kunst is Lang. Haar schilderijen en muurschilderingen zijn bont gekleurd, verleidelijk en sensueel. Haar werk is een samenspel van niet eenduidige factoren, een situatie waar Hadassah zich door haar cultureel diverse achtergrond mee vertrouwd voelt.

De paraplu: echt niet zomaar een accessoire
In het werk van Hanne Hagenaars (schrijver en tentoonstellingsmaker) en Merel Bem (schrijver en kunsthistoricus) zijn de alledaagse beleving van beeldende kunst en de rol van kleding bij het vormen van identiteit onderwerpen die steeds terugkeren. Daarom schrijven ze voor Mister Motley tweemaandelijks over de relatie tussen kleding en kunst. Vandaag een ode van Merel Bem aan ‘de bewegende stip, de zwevende kwal, de vliegende schotel’, oftewel: de paraplu. Geen randvoorwerp, maar een statement.

De regenboog toont ons hoe te stralen als het licht dat we zijn
Barbara Collé schreef een essay over de kleuren van de regenboog en onderzoekt of de kleuren zelf, wat ze ons tonen en hoe we ze interpreteren, iets kunnen toevoegen aan de discussie over de kleuren van de vlag.

De kunst van twee vreemde Friezen – Op atelierbezoek bij Kaneli & Smit
Irem Kaneli en Stijn Smit hebben zich als kunstenaarsduo onlosmakelijk verbonden met elkaar, het landschap en de zee. In de weidsheid van het Noord-Nederlandse landschap werken ze in eb en vloed en bieden daarmee de kunst een natuurlijk perspectief.

Kunst
is lang:
Hedy Tjin
De tekeningen van Hedy Tjin zijn te zien in musea, galleries, in boeken voor kinderen en volwassenen en op muren in de openbare ruimte. Haar kleurrijke en toegankelijke beeldtaal biedt kijkers een soepele ingang in maatschappelijke onderwerpen die soms complex of pijnlijk zijn, zoals sikkelcelziekte of de verbondenheid van de stad Groningen met het slavernijverleden.


De kleur van het onbestemde
Vandaag is het Blauwe maandag, de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar, en dus schrijft Barbara Collé over blauwe kunst, melancholie en start een zoektocht naar het blauwe uur.

Een kaartenhuis dat op instorten staat – op atelierbezoek bij Charlotte Schrameijer
Iedere dag wordt het wereldnieuws in kranten verknipt tot geïsoleerde beeldfragmenten die het oog vangen. Sinds jaar en dag verzamelt Charlotte Schrameijer (Bussum, 1963) dergelijke foto’s uit kranten en tijdschriften. Ze rubriceert ze naar uiteenlopende onderwerpen en gebruikt ze als uitgangspunt voor haar werk als beeldend kunstenaar.

Kunst
is lang:
Antonio José Guzman
Antonio José Guzman was te gast in Kunst is Lang. Zijn werk ontstaat vanuit post-koloniaal onderzoek, waarin hij vaak een verbinding maakt met de plekken uit zijn eigen familiegeschiedenis. Zo onderzoekt hij op dit moment de transatlantische, koloniale geschiedenis van de kleur indigo.

Kunst
is lang:
Claudy Jongstra
In het Kunst is Lang gesprek met Claudy Jongstra gaat het over ambachtelijke processen, vergeten plantenkleuren en hoe we in het Westen alles meten aan de hand van economische waarden, maar daardoor juist zoveel andere waarden overslaan.

De lotgevallen #6: Stok
Sacha Bronwasser reageert tweemaandelijks op een kunstwerk middels een fictief kort verhaal. In deze zesde editie schrijft ze over een mysterieuze stok.

De kleur van een nieuw begin: Een continue zonsopkomst is een onmogelijkheid
Vandaag vieren veel mensen in Noord-Europa het licht. 21 juni is hier de langste dag, Midzomernacht, Summer Solstice. De zonsopkomst…

‘Kunst kan iets laten zien waar mensen wel behoefte aan hebben, maar waar ze geen voorstelling van kunnen maken’ – in gesprek met Gijs Frieling
Afgelopen april heeft kunstenaar Gijs Frieling een nieuw boek gepubliceerd met als titel That very night in Max’s room a…

Kunst
is lang:
Afra Eisma
De tapijten, papier-maché en keramieken objecten van Afra Eisma zijn kleurrijk, aaibaar en vrolijk. Slungelige mensfiguren, beesten en aliens bevolken […]