
Van een University of the Arts naar een Pluriversity of the Arts – in geprek met Jeanne van Heeswijk
Els Cornelis en Catelijne de Muijnck spraken met studenten, docenten, wetenschappers, denkers en makers over hoe de Kunstschool van de Toekomst eruit zou kunnen zien. Het resulteerde in elf interviews waarin onderwerpen aan bod komen als sociale rechtvaardigheid, gedekoloniseerde curricula en inclusieve pedagogiek, maar ook: omgangsvormen, methodologieën, waarden, machtsstructuren en het schoolgebouw. Mister Motley publiceert vandaag een van de stukken uit die reeks, een gesprek met kunstenaar Jeanne van Heeswijk.

Elf jaar gaat langzaam en snel – over het heropende Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen
Tijdens haar studie kunstgeschiedenis bezocht Helena Julian regelmatig het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. ‘Je viel van de ene verbazing in de andere, maar er werd verwacht dat je het waarom van deze verbazing zelf wist te plaatsen.’ Nu keert ze terug om te zien wat er overblijft van die ervaring en of de ontwikkelingen die het afgelopen decennium in de (kunst)wereld hebben plaatsgevonden, een plek krijgen in het gerenoveerde museum.

‘In hoeverre zitten we allemaal binnen onze eigen muurtjes?’ – in gesprek met Afaina de Jong
In haar interviewserie ‘Hoe hoog zijn de muren’ onderzoekt Rita Ouédraogo op intersectionele wijze hoe toegankelijk de Nederlandse kunst- en cultuurwereld is.

Terug- en omkijken – met Maurits Westerik naar Museum Arnhem
‘Je kan niet afgaan op looks en feels.’ In deel V van De ontmoeting bezoekt Hidde van Greuningen met Maurits Westerik – muzikant en directeur van festival Best Kept Secret – Van Links Naar Rechts, een tentoonstelling gewijd aan een eeuw neo-realisme.

Samira (9), Malak (9), Mouad (10) en Ordencio (10) op studiobezoek bij Natasja Kensmil
Voor de documentaire ‘You Want it Darker’ volgde Lisa Boerstra de kunstenaar Natasja Kensmil gedurende een aantal jaren. Zo ook op de dag dat Gerda van de Glind met vier basisschoolkinderen haar atelier bezocht om haar alles te vragen over haar atelier en werkwijze. De film is nu terug te zien op 2Doc.

Een recept voor ontscholen – Een bijwerking van het schoolsysteem
Ontscholen in een schoolsysteem, hoe doe je dat? Een vraag die kunstdocent Gina bezighield. De vraag nam ze mee de kunstles in, waardoor er een geheel nieuwe wereld voor haar openging: een tussenruimte voor en van leerlingen, normaliter verboden terrein voor docenten.

Kunst
is lang:
Jos Houweling
Het gloednieuwe seizoen van Kunst is Lang gaat van start! De allereerste gast is Jos Houweling wiens absurdistische werk de uiteenlopende kanten van de mens belicht.

“Ik nam ze mee de wereld in” – Een interview met Eli Content (1943-2022)
Het zijn belangrijke, maar vaak onzichtbare, pleitbezorgers van de beeldende kunst: de kunstdocenten. Van middelbare schoolleraren tot academiebegeleiders en van…

Kunst
is lang:
Yasser Ballemans
Yasser Ballemans is geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen, zoals carnaval of het samenkomen bij een vuur. Hij probeert met de beeldtaal en elementen van bestaande rituelen, nieuwe te creëren, die passen bij deze tijd.



Kunst
is lang:
Caz Egelie
Caz Egelie was te gast in Kunst is Lang. Egelie maakt objecten, 3D-animaties en doet performances, die vaak een bonte mix zijn van mode, theater en beeldende kunst.


Atelierbezoek: Jolanda Schouten
Alex de Vries brengt een bezoek aan het atelier van Jolanda Schouten voor een gesprek over haar nieuwste tentoonstelling FLOWERBOMB

Kunst
is lang:
Claudy Jongstra
In het Kunst is Lang gesprek met Claudy Jongstra gaat het over ambachtelijke processen, vergeten plantenkleuren en hoe we in het Westen alles meten aan de hand van economische waarden, maar daardoor juist zoveel andere waarden overslaan.