
Kapitaal en de Kunst B.V. – For what it’s worth in Garage Rotterdam
In de tentoonstelling For What It´s Worth in Garage Rotterdam tonen meerdere kunstenaars hun visie op economische ongelijkheid. Ayrton van Noort bezocht de show en zag hoe de werken spreken tot de toeschouwer, maar er was ook een groter thema dat niet of nauwelijks besproken werd.

Een archeoloog van onze foute tijd — uit ‘Weten wat je ziet’ van Alex de Vries
Nu onze nieuwe publicatie ‘Weten wat je ziet’ is verschenen, publiceren we regelmatig interviews uit deze bijzondere uitgave met dertig atelierbezoeken van Alex de Vries. ‘Weten wat je ziet’ is een verzameling interviews die een uniek, veelkleurig portret vormen van de hedendaagse kunstwereld, waar de lezer in kan blijven grasduinen. Bestel je exemplaar hier.

Mag je een niet-westers perspectief verwachten van het Rijksmuseum? Een mailwisseling over Revolusi!
Deze mailwisseling vloeit voort uit gesprekken tussen Miko Veldkamp en Jeanette Bisschops over hun verhouding tot de Nederlandse positionering in de (kunst)wereld, rondom thema’s als identiteit en geschiedenis. De kunstenaar en curator mailden elkaar over Revolusi! in het Rijksmuseum, een tentoonstelling over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd (1945-‘49) “gezien door de ogen van mensen die het meemaakten.”


Zwart als norm – in gesprek met Lydienne Albertoe
Lydienne Albertoe doet onderzoek naar comics. In haar nieuwste installatie kijkt ze kritisch naar de stereotyperingen van Zwarte lichamen, zet ze naar haar hand en schotelt de toeschouwer een nieuw beeld voor.



Hito Steyerl spant oneindige lussen tussen Kim Kardashian, dure sneakers, identiteitspolitiek en Donald Trump
Maurits de Bruijn bezocht I Will Survive van de hypergeëngageerde Hito Steyerl in het Stedelijk Museum te Amsterdam en zoomt in op het videowerk MISSION ACCOMPLISHED: BELANCIEGE.

‘We zijn allemaal kunstenaars, we moesten iets doen’ – in gesprek met Sophia Bulgakova
Op donderdag 3 maart organiseren kunstenaar Sophia Bulgakova en The Grey Space in Den Haag een inzamelingsactie voor Oekraïne. Lieneke Hulshof sprak met Bulgakova over deze actie, het werk van de deelnemende kunstenaars en de reden waarom het belangrijk is om juist nu de Oekraïense cultuur aan de wereld te laten zien.

Hoe kun je als kunstenaar wegblijven van gentrificatie en bijdragen aan een gezonde stad?
Stellen dat de kunstenaar aanstichter is van gentrificatie is niet juist, individuen hebben weinig invloed op die grote, complexe processen van stedelijke ontwikkeling. Maar dat de creatieve klasse, en dus ook kunstenaars, invloed hebben op hoe een stadsdeel zich ontwikkelt valt ook niet te ontkennen. Dat is een gegeven en een invloed die je ook kan inzetten als kunstenaar, zeker als je werkt aan participatieve projecten binnen een gemeenschap of stadsdeel.


Er is nooit niks, er is altijd iets – in gesprek met Quinsy Gario
Jeanine van Berkel spreekt Quinsy Gario over het kunstproject ‘Zwarte Piet Is Racisme’ en zijn kunstenaarspraktijk

Het zwijgen van de typiste
Pelumi Adejumo onderzoekt vormen van burgerlijk verzet die haast onzichtbaar zijn, omdat ze niet herkend worden als verzet.

Rietveld Review(ed), videoportretten van recent afgestudeerde kunstenaars
In een reeks videoportretten, gemaakt door Luuk Heezen en Rik Lauwen, tonen recent afgestudeerden van de Gerrit Rietveld Academie hun afstudeerwerk uit 2021. De komende maand publiceert Mister Motley wekelijks drie van deze videoportretten. In dit eerste deel bespreekt Natasja Wagendorp het werk van Mathild Clerc-Verhoeven, Eva van der Zand en Shifra Osorio Whewell.

In gesprek met Yerbossyn Meldibekov – Tijd als een bal in een ronde ruimte
Yerbossyn Meldibekov plaatst middels monumenten de geschiedenis van Centraal-Azië in een cyclisch perspectief en toont de complexiteit en soms zelfs absurde geopolitieke relaties van de regio. Elsbeth Dekker en Robbie Schweiger gingen met hem in gesprek.