
Maaike Kramer
De wandwerken en sculpturen van Maaike Kramer zijn ofwel opgetrokken uit beton, of ze refereren aan beton. Het zijn objecten die monumentaal én kwetsbaar ogen, met een huid vol vouwen, verschillende grijstinten en getekende schetsen – waardoor hun constructie en onaffe karakter wordt benadrukt. Deze betonnen beelden zijn voor Maaike een monument voor het idee dat zelfs de meest stellig gebrachte waarheid een constructie is, en daarmee niet absoluut of onveranderlijk.

Het wonder laten werken: Bram van Heldens dubbelspel met de verbeelding
Thomas van Huut spreekt Bram van Helden over zijn voorstelling Bram vindt ruimte waarin een Japanse kamer zichzelf schijnbaar uitvouwen. Het decor, dat normaal gesproken in dienst staat van de theatervoorstelling, krijgt hier de hoofdrol.

Hoe kun je als kunstenaar wegblijven van gentrificatie en bijdragen aan een gezonde stad?
Stellen dat de kunstenaar aanstichter is van gentrificatie is niet juist, individuen hebben weinig invloed op die grote, complexe processen van stedelijke ontwikkeling. Maar dat de creatieve klasse, en dus ook kunstenaars, invloed hebben op hoe een stadsdeel zich ontwikkelt valt ook niet te ontkennen. Dat is een gegeven en een invloed die je ook kan inzetten als kunstenaar, zeker als je werkt aan participatieve projecten binnen een gemeenschap of stadsdeel.

Steun zoeken bij iets wat om kan vallen – op atelierbezoek bij Angeline Dekker
Voor Angeline Dekker is een gebouw een lichaam, en haar werk is een operatieve ingreep waarvoor ze de buitenkant openwerkt om een stelsel van spieren, pezen, botten en bloedvaten en zenuwbanen te ontleden.

Rabi Koria
Rabi Koria was te gast in Kunst is Lang. Hij maakt tegeltableaus: panelen van keramische tegels, die hij beschildert. Ze zijn gebaseerd op eeuwenoude tegels uit Syrië. Op de tableaus staan figuratieve elementen, zoals landschappen met traditionele verdwijnpunten, bloemen in een pot, een onweersbui boven zee, vermengd met abstracte elementen.

Verkenning van nabijheid in het Nxt Museum
Hoe ziet nabijheid eruit in een wereld vol technologie? De tentoonstelling ‘Shifting Proximities’ onderzoekt hoe technologische ontwikkelingen leiden tot nieuwe vormen van aanwezigheid en verbondenheid.

Een sokkel, maar niet langer een voetstuk
Wat kunnen we leren van de problematiek rondom het publieke standbeeld wanneer we inzoomen op fundering onder het beeld – de sokkel?

Stenen sterven niet, over het Holocaust Namenmonument
Maurits de Bruijn over het onlangs onthulde Holocaust Namenmonument, waaraan de namen van zijn grootouders en hun twee dochters werden toegevoegd.

Leopold Emmen
Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst is bescheiden. Daarom maakt mister Motley samen met presentator Luuk Heezen sinds november 2015 het radioprogramma Kunst…


De fysieke herinneringen van Maurice Bogaert
De kunstinstellingen in ons land zijn gesloten voor publiek. Mister Motley is vastberaden een aantal van deze noodgedwongen verborgen schatten zichtbaar…
Carlijn Kingma
Carlijn Kingma noemt zichzelf cartograaf: ze maakt enorme zwart-wit tekeningen waarin ze abstracte geschiedenissen en sociale situaties vertaalt naar architecturale […]

Kwetsbaar zijn in ruimte — Een balans tussen geluk en ongeluk
Eva VischArtEZ – Interieur ArchitectuurEva Visch maakte eind 2018 een oude boerderij net buiten het centrum van Zwolle bewoonbaar. Ze voelde zich…

Het gastarbeidersmonument
Tussen 20 juli en 31 augustus 2020 werkt Mister Motley met een alternatieve zomerplanning binnen het thema ‘buiten’. Een onderdeel…

‘Educatie is eigenlijk wederzijdse overdracht’ – afstuderen met Roelien Klandermans
Wie dit jaar afstudeert heeft een turbulente afsluiting van vier jaar aan de academie. Ateliers sloten, eindexamen exposities werden uitgesteld…