Image

Eenzaam (in een ander land)

14 Aug 2015 Hanne Hagenaars

Beste mister Motley,
Ik kom uit Zweden en woon nu enkele jaren in Nederland. Ik werk als kunstenaar en woon in een mooi huis in Amsterdam. Toch vind ik het lastig om echte vrienden te maken. Daardoor voel ik me wel eens alleen. Misschien weet je een oplossing voor mij.


Hartelijk dank,
Jutka

Je eenzaam voelen in een ander land, dat is al veel kunstenaars overkomen. De Engelse Georgina Starr woonde al langere tijd in Amsterdam toen ze op een avond thuis kwam en de situatie haar te veel werd, de vreemde taal, de heimwee en ze barstte in snikken uit maar had nog wel het besef om de camera aan te zetten. Het werk ‘Crying’ is getuige van haar eenzaamheid. In Parijs maakte ze het werk Dining alone waarin ze langs de oevers van de Seine een tafeltje voor zichzelf heeft gedekt, twee kistjes als zitjes, een kleedje met bloemetjes en een fles wijn. Ik bedoel maar, je kunt er maar het beste van maken.  

Marina Abramovic, the artist is present
Marina Abramovic, the artist is present

De oplossing ligt meestal elders dan waar je hem zoekt. Zo moest ik denken aan Marina Abramovic die zich als voorbereiding op haar performance Meet the Artistjuist terugtrekt. In retraite met zichzelf en in alle concentratie bereidt ze zich voor op een de performance waarin de ontmoeting centraal staat. Alle eenzaamheid is op te vatten als voorbereiding op een ontmoeting. Als je de focus verlegt van het zoeken naar vrienden naar de mogelijkheden van het alleen zijn klapt je situatie om. Zie de overvloed aan tijd als een tijdelijk paradijs. Kortom, buit je eenzaamheid uit, duik in alles wat je fijn vind om te doen en er komt een moment dat je verstoord opkijkt als de bel gaat; omdat je zo lekker aan het lezen bent, net je yoga oefeningen doet, op het punt staat naar Nederlandse les te gaan. 

‘You need not leave your room.
Remain sitting at your table and listen.
Don’t even listen, simply wait.
Don’t even wait.
Be quiet, still and solitary.
The world will freely offer it self to you.
To be unmasked, it has no choice.
It will roll in ectasy at your feet’.


Franz Kafka
(uit Modus Vivendi van Ulay & Marina Abramovic 1985)

Misschien vind je troost in de gedachte dat je niet de enige bent, dat het een probleem is van deze tijd, en van de grote stad. Het tijdschrift C.I.N.V.U [si aj en vi ju] =See I envy you is een eenmalige uitgave voor en over eenzame mensen. 34 kunstenaars leverden een bijdrage met enzaamheid als thema. Het is te koop bij Atheneum nieuwscentrum of via de maker www.parfumisme.com

Dining Alone
Dining Alone

Marina Abramovic, the artist is present
Marina Abramovic, the artist is present