Jan Hoek

10 Tips voor het doen van een aanvraag

21 januari 2014

Dit is vooral een interessant lijstje als je zelf een aanvraag wilt doen. Ik ben één van de gelukkigen die een Werkbijdrage Jong Talent heeft ontvangen van het Mondriaanfonds. Onlangs werd ik gevraagd om tijdens hun open dag een presentatie te houden over het doen van aanvragen. Nu denk ik niet dat ik een groot expert ben, ik heb twee keer een aanvraag gedaan bij het Mondriaanfonds: de eerste keer werd ik afgewezen, het jaar daarop werd het toegekend. Hetzelfde overkwam me bij het AFK. Doordat ik eerst werd afgewezen kon ik wel goed het verschil zien tussen de geslaagde en de mislukte aanvraag. Hierbij 10 tips waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn bij het doen van een aanvraag.

1: Neem de tijd en probeer het te zien als iets leuks.

Niet dat dat mij ooit gelukt is, van aanvragen doen kreeg ik altijd koppijn en door die koppijn wilde ik er zo snel mogelijk vanaf zijn. Toch werkten de keren dat ik iets meer berusting had met het feit dat een aanvraag nou eenmaal veel tijd kost en ik er goed voor ging zitten met een kop thee en een verder lege agenda voor die dag het beste. Een afgeraffelde presentatie komt over alsof je geen liefde hebt voor je eigen project, of alsof het is geschreven door een lichtelijk psychotisch iemand.

2: Denk niet: ‘dat snappen ze wel’

Bij mijn twee afgekeurde presentaties ging ik ervan uit dat er enkel hele slimme kunstexperts bij de fondsen werken, die heus wel snappen wat je bedoelt. Maar dat is niet waar, ze blijken enkel te snappen wat er letterlijk in de aanvraag staat. Hetzelfde geldt voor beeld. Als je bijvoorbeeld een onscherp plaatje meestuurt verwacht niet dat zij snappen dat het er tijdens een tentoonstelling wel heel mooi en scherp uit zal zien.

3: 10 afbeeldingen is niet hetzelfde als 10 foto’s

Vaak mag je maar een beperkt aantal afbeeldingen meesturen. Neem dat vooral niet te letterlijk, maar zie het als een hoeveelheid attachments. Ik maak bijvoorbeeld vaak foto’s die in een reeks samen met handgeschreven teksten een  verhaal vertellen. De eerste keer voegde ik 10 losse foto’s toe waardoor het hele verhaal-aspect verloren ging. De tweede keer nam ik het begrip afbeelding breder en maakte ik collages van mijn verschillende foto’s met handgeschreven teksten en telde elke collage als één afbeelding.
Wel denk ik dat dit ook afhangt van je werk: als je hele grote schilderijen maakt zou ik die wel als aparte afbeeldingen sturen omdat zo details beter bekeken kunnen worden.

4: Maak een kunstwerk van je aanvraag

Denk niet: ‘Op dat fonds werken alleen maar hele sjieke mensen en die willen dat alles precies zo gaat als het hoort.’ Een kunstfonds is niet de Belastingdienst. Er werken echte mensen die ook vrolijk worden als ze van een geurkunstenaar een geparfumeerde aanvraag krijgen, of dat de aanvraag van iemand die werk maakt over de Middeleeuwen op Middeleeuws schatkaartenpapier is gedrukt. Overdrijf dit niet: een aanvraag in de vorm van een ruimtevullende installatie waar ook geurige Franse kaasjes in zijn verwerkt kunnen ze waarschijnlijk minder waarderen.

5: Neem elk criterium voor de aanvraag serieus

Daarin is een fonds dan wel weer strikt. Dus als er staat dat je een publiciteitsplan moet maken en je vindt dat onzin, dan moet je het toch doen. En enkel opschrijven: ‘Ik ga dan kranten en tijdschriften benaderen en zal een Facebook-event aanmaken is dan niet genoeg.’ De punten die je aanvraag moet bevatten hebben de fondsen niet voor de grap bedacht.

6: Zorg dat dat sommige beloftes al geregeld zijn

Bij het AFK vonden ze de eerste keer mijn mediaplan dat bestond uit bovenstaand zinnetje niet genoeg. Bij mijn tweede aanvraag had ik al concrete toezeggingen van tijdschriften en websites dat ze aandacht aan het project zouden besteden. Ik heb die emails bij de aanvraag gestopt. Zo zien ze dat er al echt mensen geïnteresseerd zijn. Ook kan het helpen om een comité van aanbeveling op te richten met mensen in de kunstwereld die je overtuigt van je project en vraagt een aanbeveling te schrijven. Wees niet verlegen, maar benader de meest belangrijke en invloedrijke mensen die je maar kunt verzinnen.
Ook is het altijd goed als je bepaalde geldzaken geregeld hebt en er naast het fonds al andere geldbronnen actief zijn.

7: Weet dat er bij de Fondsen mensen werken die je willen helpen

In tegenstelling tot hoe het voelt, vinden ze het bij het een fonds niet leuk om projecten af te wijzen. Graag krijgen ze goede projecten binnen waar ze de blits mee kunnen maken in fondsenland en in de rest van de wereld. Als je twijfelt over je aanvraag en over wat ze van je verwachten neem contact met ze op: je zult zien, het zijn aardige mensen. Maar overdrijf het niet, ze hebben ook gewoon een drukke baan enzo.

8: Vraag hulp van je vrienden

Een aanvraag doen is moeilijk. Vooral als schrijven niet je eerste natuur is kan het vreselijk zijn. Doe het dan vooral niet alleen. Vraag iemand die er wel goed in is je te helpen, in ruil bied je aan een driegangen-diner te koken of geef je een klein kunstwerk van jezelf kado. En sowieso is het goed om altijd iemand anders naar je aanvraag te laten kijken voor die deur uit gaat.

9: Gebruik stiekem toch meer afbeeldingen

Als je echt het gevoel hebt dat het onmogelijk is om in bijvoorbeeld 10 afbeeldingen een weergave van je werk te geven die je werk recht doet, voeg er dan gewoon wat meer toe. Als dat maakt dat ze zien hoe briljant je werk is, dan zullen ze het door de vingers zien.

10: Besef dat een aanvraag doen je ook helpt bij het maken van je werk

Elke keer dat ik een aanvraag deed, zat ik er enorm tegenop. Maar omdat ze bij een aanvraag vragen je project in woorden te brengen, dwingt het je heel goed na te denken waar je mee bezig bent. Mijn ervaring is dat na het schrijven van een aanvraag je ook echt beter begrijpt wat je aan het doen bent en je daardoor efficiënter te werk kunt gaan. Op de lange termijn kan een aanvraag doen dus ook tijd schelen.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later