Daan Paans

Daan Paans – Rhinoceros, T-Rex en andere representaties van het ongeziene

Online tentoonstelling
9 oktober 2015
1 Duru00earer's Rhinoceros
2 Embleem van Alessandro de' Medici
3 Les Nouvelle Indes door Alexandre Francois Desportes
4 pagina uit scenes from deep time door MJS Rudwick
5 door Charles R. Knight
7 impressie van een gevederde dinosaurus
8 getekend door een dertiger uit Nederland
9 dertiger Nederland
10 dertiger Nederland
11 dertiger USA
12 dertiger Japan
13 dertiger Japan
14 dertiger Japan
15 dertiger Japan
16 dertiger India
17 tien jarige Nederland
18 acht jarige Nederland
19 tachtiger Nederland
20 Daan Paans Lascaux4#3
21 Daan Paans Auroch#2

Rhinoceros, de titel van de door Dürer getekende neushoorn gold eeuwen als natuurgetrouwe verbeelding van dit dier. Veelvuldig werd het gebruikt als mal voor nieuwe verbeeldingen, in de kunst maar ook in de wetenschap. Dürer, bekend vanwege zijn natuurgetrouwe representaties van flora en fauna had nooit een neushoorn in levende lijve mogen aanschouwen. Hij tekende het dier aan de hand van mondelinge inlichting en oude schetsen van een onbekend maker. Door deze verbeeldingsslag vanuit taal naar beeld ontstonden er fouten in de representatie. 
In mijn nieuwe project getiteld naar deze verbeelding Rhinoceros, onderzoek ik middels verscheidene case studies dergelijke denkmodellen en welke invloed deze hebben op ons collectief beeldgeheugen. Vanuit deze case studies creëer ik een fotografisch tegenbeeld waarbij ik vraagtekens bij de originele representaties zet. 
Voor de Salon van mister Motley doe ik een aanzet naar verder onderzoek naar de invloed van representaties van deep time op ons collectieve beeldgeheugen.
Dit heeft geleid tot een serie tekeningen; Ik heb verscheidene leeftijdsgroepen en etniciteiten gevraagd in een minuut een dinosaurus te schetsen zonder eerst naar bestaand materiaal te kijken. 

Afbeelding 1tm3) De originele tekening van Dürer en twee varianten uit latere tijden.

4tm7) Hoe verbeelden we zaken uit het verre verleden die geen mens ooit gezien heeft? Dinosaurussen zijn hier een goed voorbeeld van. In films als Jurassic Park worden ons deze dieren getoond alsof we ze echt voor ons zien lopen. Dergelijke films fungeren als een soort tijdsmachine, waarbij het onderwerp vaak als realistische representatie wordt getoond. De representaties zijn naar mijn inzien soms zo tastbaar dat ze onze kijk op het heden veranderen.

In deze korte beeldserie is te zien hoe de kijk op de dinosaurus in de loop van de eeuwen is veranderd. We beginnen met een vroege representatie uit halverwege de negentiende eeuw om daarna te eindigen met een van de laatste beweringen, dat dino’s veren zouden hebben. Een bewering die in de volgende tekeningenserie duidelijk nog geen plaats in ons beeldgeheugen heeft veroverd. 

8tm19 ) Om inzicht te krijgen wat dergelijke verbeeldingen met ons collectief geheugen doen heb ik mensen van verschillende generaties uit verschillende delen van de wereld gevraagd om in 1 minuut een dinosaurus te schetsen zoals die als eerste in hun gedachten opkomt. 

20 tm 21 ) Afsluitend een voorproefje op mijn project Rhinoceros dat vanaf half Januari 2016 in LhGWR Den Haag te zien zal zijn. In de getoonde beelden ga ik in op de herleving van de Auroch; een dier dat in de zestiende eeuw uitstierf. De gerepliceerde grottekeningen van Lascaux gelden als model voor hoe het dier eruit zag en hoe het nu in een nieuwe vorm tot wederopstanding komt.

Website Daan Paans

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later