Jan Hoek

15 pictures of Tumblr-star Zimbabwe1992

25 november 2013

Op Tumblr gelden andere regels dan in de kunst. Om groot in de kunstwereld te worden moet er ongeveer dit gebeuren. Je doet een kunstacademie, leert je eigen dingen maken en een eigen stijl ontwikkelen, je wordt opgepikt door een galerie en vervolgens getoond op beurzen en in tentoonstellingen en als je beroemd genoeg bent krijg je recensies in kranten en kunstbladen. Het is belangrijk dat je je eigen beelden maakt en als je dat niet doet dat je met je werk kritisch reflecteert op de beeldcultuur van nu en de vraag of je al je beelden zelf gemaakt moet hebben.
Op Tumblr kan je ook een superster worden, alleen zijn de regels anders. Iedereen kan het namelijk. Je kan beroemd zijn op Tumblr terwijl je ondertussen in de McDonalds werkt of 80 jaar oud bent en net een cursus Photoshop gevolgd hebt. Op Tumblr speelt de vraag of een beeld van jou is niet mee. Je bent er vrij om er andermans vakantiekiekjes neer te zetten, om foto’s van beroemde fotografen met ruw geweld in Photoshop te bewerken, beelden uit beeldbanken te gebruiken of niks anders te plaatsen dan met de webcam gemaakte selfies. En als je die dingen doet verwachten mensen niet dat je vervolgens ook essays gaat schrijven over waarom je al die dingen doet.
Het klinkt misschien makkelijk om een ster op Tumblr te worden, maar dat is niet zo. Tumblr telt 135 miljoen blogs, dus om er tussen uit te springen, moet je net als in de kunstwereld heel erg goed zijn. Mijn favoriete Tumblr-ster is Zimbabwe1992, een jongen van 21 die in Zimbabwe geboren is en nu ergens in een stadje aan de rand van Londen woont. Zijn pagina bestaat uit een psychedelische achtergrond waarop hij elke week tientallen ongelofelijk intense foto’s toevoegt. Die foto’s samen vormen een nieuwe wereld waarin het Afrika dat wij kennen vol oerwoud en primitieve mensen futuristisch is en als een drugstrip. Het is het Afrika waar Marilyn Manson kan wonen en waar aliens die leiding hebben gekregen over primitieve dorpjes. Er leven gifgroene slangen, stammen die buitenaardse tekens op hun voorhoofd gekerfd hebben en zo nu en dan komt er ook nog eens een Pokémon langs. Zimbabwe1992 heeft meer dan 10.000 volgers, zijn foto’s worden honderden soms duizenden keren gedeeld. Ook hij mixt zelf gephotoshopte beelden, met de webcam gemaakte selfies en foto’s die hij gevonden heeft. Het zou zomaar kunnen dat hij niet eens een camera bezit en toch, als je zijn pagina ziet, dan snap je dat hij zo erg zijn eigen wereld creëert dat al die beelden toch van hem geworden zijn. 

Ik geloof dat het niet meer dan een kwestie van tijd is, totdat de beste Tumblr-sterren ook shows in musea krijgen. Hopelijk wordt Zimbabwe1992 de eerste. Hieronder zie je 15 voorbeelden van foto’s, maar bezoek zijn pagina als je echt wilt zien wat ik bedoel.

http://zimbabwe1992.tumblr.com/
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later