Mister Motley

5 culturele tips voor een vakantie in eigen land

28 juli 2018

Terwijl half Nederland de zomer spendeert in verre oorden, kampeert in de Ardennen of ligt te bakken op het strand van Benidorm, viert mister Motley vakantie in eigen land. Want waarom zou je immers met deze on-nederlandse, tropische temperaturen de grens nog moeten oversteken? 5 tips om deze zomer wat cultuur op te snuiven én de hitte te trotseren onder de frisse airco’s van musea.
Into Nature

Into Nature is een tweejaarlijkse beeldende kunstroute in het Drentse landschap met werken van internationaal aansprekende kunstenaars. Deze zomer kun je fietsend op zoek naar spectaculaire kunstwerken.

Er zijn kunstwerken te ontdekken in uiteenlopende landschapstypes waar de mens al duizenden jaren zoekt naar zijn verhouding met de natuur. Het team van curatoren, onder leiding van Hans den Hartog Jager, heeft een internationale mix van twintig vooraanstaande kunstenaars naar Drenthe weten te trekken. Zo is Adrián Villar Rojas uit Argentinië voor Into Nature op dit moment al druk bezig met het nabouwen van tientallen vogelnesten die in de loop van dit voorjaar worden geplaatst op verschillende locaties langs de route. Het Britse kunstenaarsduo Heather & Ivan Morison maakt een installatie op het Holtingerveld die ook te huur zal zijn als overnachtingslocatie. Onderweg in het landschap kom je een filminstallatie tegen die Anne Geene maakte met Arjan de Nooy. De IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson toont een bijzonder lichtkunstwerk. En zo is er nog veel meer: zoals de ‘remake’ van Jungle Book, een spectaculaire ingreep in de kassen in Frederiksoord en een groot geheim bij een hunebed. Geen verfrissende airco maar wel een actieve manier om goed bij te kleuren.

Into Nature: Out of Darkness is nog tot en met 16 september op dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur in Frederiksoord en op het Holtingerveld.
SOLID, LIQUID, VAPOUR in TENT, Rotterdam

Wie niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk wat verkoeling op wil zoeken reist af naar TENT in Rotterdam. Hier is SOLID, LIQUID, VAPOUR te zien, de eerste grote solotentoonstelling van Esther Kokmeijer die geheel in het teken staat van water. Met bestaand en nieuw werk, waaronder een iglo van airconditioners en een regenkapel van zout, neemt Kokmeijer je mee in haar observaties over de mens en zijn natuurlijke omgeving. In de hoofdstukken Solid, Liquid en Vapour, de drie toestanden die water kan aannemen, belicht de tentoonstelling verschillende facetten van die paradoxale relatie en laat daartussen frictie en verwondering ontstaan.

SOLID, LIQUID, VAPOUR is nog tot en met 16 september te zien bij TENT in Rotterdam
Anima – Charlotte Dumas, museum Beelden aan Zee

Wie en kunst wil kijken én een verfrissende duik in de zee verlangt, reist de komende twee weken af naar Scheveningen.

‘Voor de serie Anima filmde en fotografeerde kunstenares Charlotte Dumas een groep van ongeveer 25 paarden die op een militaire begraafplaats in Washington leven. Eeuwenlang werden paarden fysiek ingezet voor oorlogsdoeleinden, maar vandaag de dag vervult deze groep een ceremoniële rol waarbij ze op dagelijkse basis voor processies en begrafenissen worden ingezet. Ze oefenen een ‘beroep’ uit dat is ontheven van de lichamelijkheid die we doorgaans met paarden en oorlogsvoering associëren, en dat geeft hun functie iets eervols, alsof het veteranen zijn.’

Lees hier het artikel dat mister Motley eerder publiceerde over deze tentoonstelling. ‘Anima’ is nog tot en met 12 augustus te zien in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.
AFROTOPIA in het Afrika Museum, Nijmegen

De Afrikaanse fotobiënnale, Rencontres de Bamako, is het meest prestigieuze platform voor hedendaagse fotografie uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Uit driehonderd inzendingen zijn veertig topkunstenaars geselecteerd om, binnen de huidige Afrikaanse realiteit, hun visie op de toekomst van Afrika te tonen. Hun verbeeldingskracht geeft een artistiek perspectief op sociale, politieke, economische of historische ontwikkelingen en laat ons een eigentijds Afrikaans wereldbeeld zien.

AFROTOPIA is tot en met 2 september te bezoeken.
Goud onder het ijs bij Arti et Amicitiae, Amsterdam

Bij Arti aan het Rokin verbeelden 13 kunstenaars hun reiservaringen en fascinaties voor geologische fenomenen en vraagstukken en hoe de mens verbonden is met het binnenste van de aarde en het steeds veranderende landschap.

‘Goud’ als metafoor voor schoonheid en verlangens, maar ook voor de hebzucht en goudkoorts die ten grondslag ligt aan het vraagstuk of er goud tevoorschijn zal komen als de ijskappen verder gaan smelten.‘Onder het ijs’ als metafoor voor het verborgene in de aarde in al zijn afstandelijkheid.

Tot en met 26 augustus kun je een bezoek brengen aan Goud onder het ijs bij Arti et Amicitiae.
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later