Jan Hoek

50 tips voor kunstenaars zonder eigen ideeën

20 december 2014

Van de redactie hoorde ik dat de tips om een werkblokkade te doorbreken, een tijdje geleden geplaatst op Mister Motley, één van de beste gelezen stukken is. Blijkbaar hebben kunstenaars met weinig inspiratie in ieder geval wel de inspiratie om naar deze site te gaan. Aangezien ik soms lijstjes maak voor Mister Motley wil ik beginnen met waar blijkbaar behoefte aan is: ideeën voor kunstenaars. 

Ik zelf heb het probleem dat ik juist altijd te veel ideeën heb, maar ik de meeste van mijn ideeën vaak niet kan uitvoeren omdat ik er te ontechnisch, dom, bang, druk of verveeld voor ben. Ik zou dus blij zijn als anderen ze uitvoeren. Sowieso vind ik dat het hele idee dat je je eigen ideeën moet bedenken enorm overschat is. Volgens mij is de enige manier om uit een blokkade te komen, totaal willekeurig een idee kiezen en er net zo lang aan doorwerken tot het idee toch je eigen is geworden. 

1: Begluur één van je buren op dagelijkse basis en probeer zonder dat je buurman of buurvrouw het weet een episch lange film of een ruimte vullende installatie over zijn of haar leven te maken.
2: Maak een film en nodig al je vrienden uit voor de premiere. De film moet gaan over alle dingen die je stoort aan je vrienden maar nooit durfde te vertellen, tot in detail uitgelegd. Of misschien nog leuker: door acteurs nagespeeld.

3: Bouw een martelhuis voor datgene wat jij het meest haat in deze wereld, of dat nou Senseo-apparaten, bankiers of je opa en oma zijn.

4: Ga ergens een maand wonen waar je zeker weet dat je er heel eenzaam gaat worden (Krommenie, Kizichstan) en maak daar werk over.

5: Krijg iemand anders zover om van diegene een levend kunstwerk te maken. Je mag diegene dan aankleden, hoedjes voor maken, tatoeëren, schminken, wat jij maar wil.
6: Probeer een tijdje in je eigen woonplaats te leven als iemand van een andere stam, of dat nou een Surma (met die schijven in hun lip) of een Atzec is, maar probeer je heel rigoreus aan alle tradities van die stam te houden en ook traditionele objecten en artefacten van deze stam te vervaardigen.

7: Start een brievenproject. Neem een week vrij, je mag niks anders doen dan brieven schrijven die je ook echt moet versturen met de post, je mag zelf weten aan wie, je mag alleen echt niks anders doen die week.

8: Maak een kunstwerk van je kamer. Het materiaal om dit mee te doen zijn de spullen in je kamer, je mag eventueel wel plakband en spijkers en zagen en hamers extra in huis halen. Voor de rest moet je maar proberen dingen uit de koelkast op de muur te plakken, je tafel zo neer te zetten dat het een sculptuur wordt, alles te ordenen op vorm of wat jij dan maar nodig acht om van je kamer een kunstwerk te maken.

9: Maak tekeningen van zoveel mogelijk verschillende mensen, dieren, monsters en andere wezens die je maar kan verzinnen. Van Pamela Anderson tot E.T., knip ze vervolgens allemaal in drie stukken en plak onder elk hoofd een romp en onderlijf van iemand anders.

10: Geef een diner in je huis en nodig ongeveer vier keer zoveel mensen uit dan ooit in je huis zullen passen, ook veel mensen die je niet kent en zorg dat eigenlijk de hele vloer en alle tafels al gevuld zijn met schalen met eten. Maak wel duidelijk dat mensen niet op de gang mogen staan.

11: Bak een taart in de vorm van een kasteel.

12: Verzin een alternatieve manier om van je huis naar buiten te komen en voer deze uit.
13: Teken een doolhof, maar op een papier van 5 bij 5 meter en heel gedetailleerd en zorg ook dat het heel mooi wordt.

13: Begin een eenmansdemonstratie met spanborden en blijf dit serieus volhouden (dit idee heb ik geloof ik gestolen van Klaar van der Lippe).
14: Maak een schilderij in enkel de kleuren lime en lila dat niet lelijk mag worden.

15: Maak tien verschillende plattegronden van je eigen buurt, waarin elke plattegrond iets zichtbaar moet maken wat je normaal niet ziet.

16: Bedenk wat je lievelingswerk is en maak het exact na, maar dan beter.

17: Koop een enorm doek en teken de complete inhoud van je lievelingsboek, inclusief alle personages en verhaalwendingen.

18: Maak een ruimtevullend kunstwerk dat een ode is aan de kunstenaar die je het meest haat

19: Kies een plek waar je normaal nooit komt, misschien wel een tafeltje bij Bakker Bart en ga daar voor een periode elke dag naartoe om te tekenen/schilderen.

20: Vind je slechtste werk terug en maak het vervolgens exact zo na, maar dan minstens tien keer zo groot.

21: Maak een schilderij over de liefde dat niet zoetsappig, maar ook niet ironisch.

22: Doe wetenschappelijk onderzoek of je de kleur van de uitwerpselen van je huisdier kunt beïnvloeden en zorg dat het blauw, paars, geel, rood wordt en maak daar werk mee.

23: Deze is vooral als je van jezelf weet dat je niet moeders mooiste bent: zet alles op alles om een carriere als supermodel te beginnen en maak over je pogingen een documentaire.

24: Werk met iemand samen en schilder beiden tien personages (bijvoorbeeld een dwerg, je moeder, een nazi, een Aldi-medewerkster, Ann Goldstein), maak vervolgens tien schilderijen waarbij op elk schilderij jouw personage een activiteit onderneemt met het personage dat je collega heeft geschilderd.

25: Vraag aan Google: ‘wat voor kunstwerk moet ik maken?’ en haal uit het eerste zoekresultaat het antwoord. Als je even iets niet meer weet, vraag het de hele tijd aan Google, bijvoorbeeld: ‘Moet ik meer zwart of juist meer wit in mijn werk gebruiken?’
26: Zoek een groep bestaande uit minstens tien bepaalde mensen van een bepaalde minderheid (, mensen in rolstoelen, leernichten, vluchtelingen) en betaal ze om 1x per week in jouw huis onder jouw regime kunst te komen maken.

27: Maak een lijstje van alle mensen voor wie je bang bent (ze moeten echt bestaan) en zoek ze allemaal op en vraag of je ze mag fotograferen.

28: Maak een kunstwerk over datgene waarvan jij zeker weet dat het het meest zuivere voorbeeld van het kwaad is (incest, de bio-industrie, dat soort dingen) en probeer in het werk te onderzoeken of er toch positieve kanten aan zitten.

29: Stel een lijst op van alle dingen waar je je voor schaamt en besef je dat die dingen een goed startpunt zijn voor nieuw werk.
30: Maak een obsceen groot kado, waar je minstens een maand aan werkt, voor iemand die je maar matig kent.

31: Pak een ouderwets papieren telefoonboek en bel systematisch alle nummers op en probeer met iedereen te overleggen wat voor werk je moet gaan maken. Neem deze gesprekken op en je hebt je werk.
32: Doe hetzelfde als in de vorige tip, maar probeer dan ook daadwerkelijk de werken te maken die je hebt besproken met de mensen die je telefonisch hebt gesproken.

33: Stel jezelf één vraag waar je echt vaak over nadenkt. Ik denk er bijvoorbeeld vaak over na hoe ik me voor kan stellen hoeveel mensen er in Amsterdam wonen en wat die mensen dan allemaal doen. Probeer vervolgens het antwoord op deze vragen te onderzoeken met kunstwerken in alle mogelijke media: schilderen, sculptuur, schrijven, fotografie, film, breien.

34: Lees een boek van een hele moeilijke filosoof die niemand kent en maak vervolgens een abstract werk waarvan jij vindt dat deze is gemaakt volgens de uitgangspunten van die filosoof. Ik vind dit maar een medium goed idee, maar veel kunstenaars doen dit als ze vastzitten geloof ik.

35: Verbeeld in een werk datgene wat je al je hele leven niet mag doen, maar wel wil doen. Je kans om eindelijk met een grasmaaier je zus te verpulveren!

36: Bouw een eigen droomwereld (maar een droomwereld mag er ook uitzien alsof Satan er woont, je bent tenslotte kunstenaar) en gebruik deze om een serie van mensen te fotograferen. Denk wel goed na waarom juist deze mensen in jouw studio gefotografeerd worden.

37: Houd een performance buiten op straat. Als je heel verlegen bent mag je ook een performance doen waarvan je denkt dat bijna niemand het door zal hebben.

38: Maak zelf iets waarmee je jezelf kunt vervoeren maar wat nog niet bestaat (dus geen fiets).

39: Start een labaratorium en begin met dingen brouwen zonder dat je direct weet welk doel je labaratorium gaat hebben.
40: Ga naar de natuur en verzamel schatten en maak daar werk over.

41: Ga wederom naar een plek waar je niet zo vaak komt (pretpark, bouwmarkt, een afwerkplek) en sta zo lang mogelijk stil op die plek. Je mag eten meenemen en je doel moet zijn er minstens 24 uur te blijven staan.

42: Maak een reeks foto’s waar jezelf in voorkomt zonder dat dit op wat voor manier dan ook narcistisch over kan komen.

43: Pak je meest mislukte foto’s bij elkaar, scan ze in en photoshop net zo lang tot je ze niet meer mislukt vindt.

44: Sluit je aan bij een politieke partij en probeer je bijdrage aan deze partij enkel in de vorm van kunst te voldoen.

45: Regel een kamer die niet meer gebruikt wordt en maak in deze kamer een installatie die enkel bestaat uit schimmel, die je hier dus bewust voor moet kweken. Verschillende soorten etenswaren geven verschillende soorten schimmels.

46: Probeer al die Nigerianen die geld willen en je spammails versturen om te kopen om kunst voor je te maken.

47: Het is mogelijk om de politieradar af te luisteren, volgens mij gewoon via het internet. Zoek uit hoe dat moet, ga naar een plek waar net een delict is gepleegd en bouw vervolgens net iets verderop (maar goed in het zicht) een installatie die nog veel verontrustender is (zoals zelfgemaakte naaktslakken van drie meter lang die je over de takken van een boom neerlegt.)

48: Start een tweepersoons-sekte waarbij naast jou als sekte-leider je maar één lid kan hebben. Die moet er wel echt in geloven.

49: Begin zonder vooroordelen met de meest zweverige new age cursus die je maar kunt vinden (ik raad Biotanza aan) en maak vervolgens een film waarin je alle dingen die je daar doet verfilmt, deze film moet echt mooi worden en niet cynisch, hoe cynisch je ook bent.

50: Stuur me een mailtje (info@janhoek.net ) als hier echt niks tussen zit, dan verzin ik er één speciaal voor jou en als ik het heel druk heb vraag ik of mijn stagiaire dat doet. Die is er wel alleen op vrijdag en niet elke week, dus heb wat geduld.
 
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later