Redactie

7 nieuwe tentoonstellingen buiten de Randstad

10 september 2020

Het nieuwe culturele seizoen is sinds begin september geopend. De afgelopen weken werden er in diverse kranten en tijdschriften tips gegeven van tentoonstellingen en evenementen die voornamelijk te zien zijn in de grote steden van ons land. Daarmee is het overzicht van wat er landelijk te zien is, niet compleet. Juist in de steden en dorpen buiten de Randstad zijn de komende weken spannende tentoonstellingen te zien. Mister Motley tipt er vandaag 7.

Groningen

STREAM OF TRIALS
1 september t/m 11 oktober
SIGN, Groningen

“Tijdens Stream of Trials werken zes kunstenaars in een lab setting in SIGN, solo of in kleine teams. Twee van hen, Mark Andreas en Sebastian Ziegler, zijn oprichters en eigenaren van Videokaffe, een nomadisch kunstenaarscollectief dat zich bezig houdt met artistieke translokale media-activiteiten. Samen met de andere kunstenaars ontwikkelen zij werk in SIGN dat zich ook uitstrekt over verschillende locaties elders, waarbij thema’s als de toekomst van het maken, collectieve versus individuele kunstenaars-praktijken en de mogelijkheden van de werkwijze van ‘screen breach’ worden onderzocht.
Screen breach is een cross-location live performance format, waarbij camera’s en projectoren worden gebruikt om verschillende ruimtes via het web met elkaar te verbinden. In de meest simpele vorm betekent dit dat de kunstenaars op verschillende locaties samenwerken door hun werkplek via online streams met elkaar te delen. Het is alsof zij hetzelfde interactieve werkoppervlak delen. Screen breach kan ook aan de basis staan van meer ingewikkelde processen, bijvoorbeeld door op twee verschillende plaatsen één installatie tot stand te brengen door middel van video, sensoren en andere kinetische onderdelen.”
Deelnemende kunstenaars: Sunjoo Lee, Jean-François Peschot, Jip de Beer, Lee McDonald, Mark Andreas (Videokaffe) & Sebastian Ziegler (Videokaffe)
Klik hier voor meer informatie

Friesland

BECOMING A SENTINEL SPECIES
13 september, vanaf 15.00
Kunsthuis Syb, Beetsterzwaag

“De meeste mensen weten wel dat plastic een groot gevaar vormt voor de gezondheid van onze oceanen en voedselketens. Maar beseffen we ook dat de mens zelf misschien wel het meest aan plastic blootgesteld wordt?

Deze maand verwelkomt SYB de Deense kunstenaar Sissel Marie Tonn. In haar praktijk onderzoekt ze de complexe manieren waarop mensen hun omgeving waarnemen en ermee omgaan. Haar werk draait om een vraag die ook de kern vormt van het ecologische denken: Waar eindigt ons lichaam, en begint onze omgeving? In SYB werkt Sissel aan “Becoming a Sentinel Species”. Dit project voert ze uit in samenwerking met Heather Leslie (Faculteit der Bètawetenschappen, Environment & Health, VU Amsterdam) en Juan Garcia Vallejo (Faculteit der Bètawetenschappen, VU) en combineert wetenschappelijk onderzoek met een speculatieve artistieke strategie, waarin de mens wordt voorgesteld als een ‘kanarie in een kolenmijn’ (sentinel species) – in een omgeving van microplastic.”
Klik hier voor meer informatie

Brabant

SOLO 27 MARJOLEIN DIJKMAN
10 september t/m 25 oktober
Club Solo, Breda

“Marjolijn Dijkman (Groningen, 1978) maakt video-installaties, foto’s en site-specific objecten. Ze richt zich in haar werk op de vraag hoe wij ons als menselijke soort verhouden tot de wereld en het universum om ons heen. Binnen haar praktijk verkent ze wetenschappelijke onderzoeken en analyseert ze culturele normen, de mainstream verspreiding van beelden en de exploitatie van natuurlijke levensbronnen.

Het werk van Dijkman is kritisch en activistisch van inhoud, maar krijgt vorm in een sterke visuele, poëtische beeldtaal. Ze roept op tot bescheidenheid: het omarmen van het onbekende, het accepteren van alternatieve kennissystemen en het rekening houden met het onzichtbare. In Club Solo laat Dijkman naast nieuw werk een keuze zien van werken uit de afgelopen vijftien jaar.”
Klik hier voor meer informatie

Zeeland

SANDRA MUJINGA ‘MIDNIGHT’
20 september t/m 13 december

Vleeshal, Middelburg

“Sandra Mujinga onderzoekt zichtbaarheid en onzichtbaarheid als overlevingsstrategieën. Zowel science fiction als de politieke realiteit van vandaag de dag komen in haar werk terug. In de Vleeshal toont zij indrukwekkende sculpturen en een holografische installatie.”

Klik hier voor meer informatie

Gelderland

THE MONTROUS BOUQUET
12 september t/m 18 oktober
OMSTAND, Arnhem

“Op dit moment heerst er een collectieve beklemmende stemming die verband houdt met de hedendaagse realiteit van sociaaleconomische ongelijkheid, destructieve mannelijkheid, vluchtelingencrisis, racisme, discriminatie, patriarchale structuren, klimaatcrisis, opgelegde schoonheidsidealen, Covid-19, machtszucht, machtsmisbruik, het grote deel van de bevolking die met burn-outs en depressies te maken krijgt en/of het niet bij kunnen benen van snelle (technologische) veranderingen.
De groepstentoonstelling The Monstrous Bouquet brengt werken samen die vragen rondom deze actuele, sinistere situaties opwekken, het duistere karakter in de kunst benadrukken en de grote sociale onrust van onze generatie zichtbaar maken.”
Klik hier voor meer informatie

Limburg

LIMBURG BIËNNALE
5 september t/m 15 november
Marres, Maastricht

“Van 5 september tot 15 november organiseert Marres de eerste Limburg Biënnale, die ruim 250 kunstwerken toont van meer dan 150 kunstenaars uit Limburg en omgeving. Marres volgt hierbij de traditie van de jaarlijkse Summer Exhibition van de Royal Academy in Londen. Deze tentoonstelling brengt alle soorten kunstenaars, professionals, amateurs en hobbyisten bij elkaar in een feestelijke viering van de kunsten: van beeldhouwwerk tot dansperformance, van textielinstallatie tot videokunst, van studerende professional tot gepensioneerde amateurkunstenaar, van 7 tot 87 jaar en van Cobra schilderij tot Bauhaus tekening.”
Klik hier voor meer informatie

Overijsel

IN VERTROUWDE KRINGEN
vanaf 3 september
Tankstation, Enschede

“Iris Veltman is net afgestudeerd aan de AKI. In haar ruimtelijke werk communiceert Iris met mensen over de mensen. Ze stelt vragen over onze ideeën van schoonheid en speelt met dit begrip. Ze denkt in vormen en kleuren. Het werk komt tot stand door voortdurend met verschillende objecten en materialen te puzzelen en deze samen te voegen, zonder een vooropgesteld plan. Ze wil dat de vormen organisch ogen en zijn puur gebaseerd op haar eigen abstracte fantasie. De objecten vormen als het ware zichzelf. Ze zijn gemaakt van bouwschuim, kaarsvet, rubber en gips. Materialen die van nature eigenlijk niet gecontroleerd willen worden en die zich eigenwijs zelf laten vormen.”
Klik hier voor meer informatie

Omslagbeeld: Thijs Jaeger – Devotion(detail),  2020, Omstand Arnhem

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later