Fenne Saedt

Absurdisme in de kas

25 september 2015

De oplichter verschijnt, de oplichter verduistert.

Het is half 10 ‘s avonds, de zon is ondergegaan; midden op straat zit een jongen met een klein fanfare drumstel, de weg blokkerend voor al het verkeer. Hij speelt een ritme op zijn trommel en wordt geschaduwd door een equipe jongeren met gigantisch grote bladeren van blik. Alsof de sultan wat koele lucht wordt toegewaaid door zijn bedienden, zo wordt deze trommelaar verlicht door de weerspiegeling van het avondlicht in het glanzende blik.

Vanuit mijn ooghoek zie ik rode flitsen die steeds dichterbij lijken te komen, de oplichter is in aantocht. Het ritme op de trommels wordt krachtiger, steviger en korter wanneer de aanwezigheid van de avatar voelbaar is. Het is alsof het getrommel de persoon iets wil vertellen, een gesprek aan wilt gaan of misschien de figuur juist wil verdrijven. De rode flitsen blijken een straal van vuur te zijn, gedragen in de hand van een donkere gedaante. De avatar die de oplichter wordt genoemd draagt een gigantisch masker, gemaakt van hetzelfde blik als de grote bladeren in de handen van zijn tegenspelers. Het masker kenmerkt een enorme glimmende hanenkam bovenop het hoofd waarin de vuurvonken extra worden geaccentueerd. Langzaam schuifelt de oplichter dichter naar de drummer en zijn kliek, in een fractie van een seconde vliegen deze op de oplichter af en omringen hem in een cirkel waardoor er nog meer vonken in de reflex van de bladeren verschijnen, als een explosie in een vuurrode zee. 







In een grote tuinkas hangen de muren vol met foto’s, posters en tekeningen. 7 avatars worden behandeld in het project ‘Het theater van de tijdelijke evacuatie’, geproduceerd door beeldend kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis, uitgevoerd in, en met de bewoners van, hun eigen wijk; Amsterdam Noord. Op een projectiescherm worden korte films vertoont van iedere hoofdpersoon: de verdrijver, de eigenaar, de overloper, de verspiller, de dichter, de stoker en de oplichter. Surrealistische beelden knallen over het scherm. Hypnotiserende stemmen doen het gevoel geven dat ik me in een buitenaardse droom verkeer. In rap tempo hebben alle avatars zich stuk voor stuk voorgesteld middels scènes waarin hun titel op verassende manieren geïnterpreteerd is. De stoker komt trillen in een nieuwbouw wijk. De hele buurt is uitgerukt om aan de bomen te schudden, de brievenbussen te laten klepperen en de wijk op zijn kop te zetten, terwijl de stoker gestaag langs komt lopen met een kruiwagen waarin hij een fikkie heeft gestookt. Verwarring wordt gezaaid en perspectieven worden omgegooid.










De tentoonstelling staat niet stil, ze is constant in beweging en wordt wekelijks aangevuld door nieuwe beelden, teksten en performances. Wat is de ware wereld? Wat schuilt er achter het hippe imago van Amsterdam Noord dat almaar groter en groter groeit? Meer dan 100 inwoners werken mee aan de stremmende acties in de wijk. Middels theatrale performances uitgedacht en geënsceneerd door de regisserende kunstenaars wordt de wereld achter de wereld zichtbaar gemaakt. Een chaotische bedoeling vol mensen, verhalen, karakters en kleuren. 




De avond maakt plaats voor de nacht waarin de tuinkas plots omgetoverd wordt tot een danszaal. Er is een feest losgebarsten met reggae die uit de boxen knalt en jong en oud danst hevig op de beat. Een aantal avatars zwieren door de kas, alle bezoekers van Nieuw Dakota mogen zich karikatuur voelen door een van de maskers te dragen. Ik kijk mijn ogen uit terwijl ik bijna omver gedanst wordt door een man met een masker: een enge lachende kop. 

Het theater van de tijdelijke evacuatie is nog tot en met 4 oktober te bezoeken in Nieuw Dakota. 

DONDERDAG 1 OKTOBER: performance / clubavond
21:00 performance en aansluitend afterparty 
entree: gratis

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later