Redactie

Ad de Jong in Kunst is Lang

20 februari 2018

Woensdag 21 februari is kunstenaar Ad de Jong te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met de Jong in gesprek over zijn indrukwekkende sculpturen, kunstenaarschap en blik op de wereld. Met zijn kleurrijke en ruimtelijke sculpturen wil de Jong een inclusieve kunstwereld creeeren. Frank Koolen is ook aanwezig om live visueel te reageren op het gesprek. 

Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————

Ad de Jong (1953, Breda). Volgende week wordt de tentoonstelling The New Reach in De School in Amsterdam geopent. Het is de meest complete tentoonstelling over het oevre van de Jong tot nu toe en zijn installaties en sculpturen vanaf de jaren 90 tot nu worden tentoongesteld. Ze zullen vanaf 1 maart tot 8 april op donderdag, vrijdag en zaterdag te bewonderen zijn.

De Jong studeerde eind jaren zeventig aan de Gerrit Rietveld Academie en richtte in 1979 mede het eerste kunstenaarsinitiatief van Nederland op: W139 aan de Amsterdamse Warmoesstraat, nog steeds actief. In de jaren negentig kreeg hij erkenning als beeldhouwer, onder meer door een solo in het SculptureCenter in New York. Zijn grote, kleurige, vaak zwevende sculpturen van epoxy en fiberglas bevinden zich in collecties als Boijmans van Beuningen en AkzoNobel. De Jong treedt vaak op als initiator van grote tentoonstellingen op bijzondere locaties, zoals Beeld Hal Werk (2010, fabriekshal Amsterdam Noord) en All Is Giving (2013, oud postkantoor Groningen).
Ad de Jong

Frank Koolen (1978, Maastricht) is beeldend kunstenaar, curator en docent beeldende kunst op de HKU. Hij benadert kunst op een interdisciplicaire manier en focust op process om mogelijke samenwerkingen te vinden en in de hoop nieuwe connecties tussen mensen, organisaties en manieren van denken te vormen. Zijn werk bestaat uit installaties, foto’s, video’s en publicaties. In 2012 en 2013 cureerde hij onder andere Kaap en The Children’s Biennial. Zijn recente werk was te zien in het Middelheimmuseum in Antwerpen, het Museum voor Hedendaagse Kunst in Roskilde in Denemarken, De oude Kerk Amsterdam, Marres Maastricht, Schunck Heerlen, het Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Museum van Bommel van Dam in Venlo.
Frank Koolen

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later