Sara Gerretsen

Ana Navas – Appreciate the accident!

16 oktober 2016

De expositiezaal is gevuld met allerlei objecten die in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben. Aan het plafond hangen uitvergrote ontbijtgranen, in het midden van de zaal staat een ‘referentiebank’- een sculpturale bank die aangepast kan worden – waarbij je uitkijkt op een fake commercial waarin de kunstenares zelf de hoofdrol speelt. Ik ben bij Ana Navas in P/////AKT. Links achterin de zaal is een nepwatermeloen te zien met een auto-logo erin geprikt, en verspreid over de zaal hangen handdoekschilderijen, beschilderd met een grijs gevlekt patroon. Rechts hangt een met letters bedrukt volleybalnet, met ernaast een uitvergrote oorbel die lijkt te zweven naast het net. Ik sta in een commercieel geladen ruimte, dit gevoel ontstaat door de fake modecommercial, de autologo’s en de badstoffen schilderijtjes in de vorm van kledingstukken. Hoe staan deze verschillende objecten met elkaar in contact?

Ana Navas bevraagt in de tentoonstelling ‘Placing a mirror in the entry area is a gracious way to welcome wealth in’ de echtheid van koopwaar. Zij richt zich met name op producten zoals kleding, eten en medicijnen. Bij binnenkomst van de tentoonstelling toont Navas ons een handleiding waarin we kunnen lezen hoe we echte en neppe koopwaar van elkaar kunnen onderscheiden. Wat zijn de kenmerken van echtheid, vraagt de kunstenares zich af. Als er fouten worden gemaakt in kleding, worden ze vaak weggegooid of in de sale aangeboden, en uiteindelijk niet verkocht. Maar zoals Navas het zelf mooi verwoordt: ‘Making a mistake is the place where you can find the key to something new’. Hoe kunnen wij dan anders gaan kijken naar deze ‘foute’ koopwaar?




De opzet van de tentoonstelling, foto: Charlott Markus

De kunstenares neemt geen standpunt in met haar tentoonstelling, ze wil enkel bevragen hoe wij omgaan met de oorsprong van producten. Zij bevraagt de keten van een object. Volgens Navas is dit onderwerp belangrijk voor kunstenaars. Waar haal je je inspiratie en creativiteit vandaan, bedenk je wel echt iets zelf, of zijn het flarden van dingen die je eerder hebt gezien en samen hebt gevoegd? En kan je tegenwoordig nog wel zeggen dat iets jouw idee is?
Een werk van Navas laat een Versace shirt zien wat verkeerd bedrukt is. De kunstenares vertelt dat het shirt staat voor het waarderen van de fout, het zorgt ervoor dat het shirt een nieuwe aura krijgt, en een nieuwe groep liefhebbers zou kunnen aanspreken. Volgens Navas is het belangrijk voor mensen om goed te kijken naar de uniciteit van fouten: de tentoonstelling is doorspekt met ironie, de objecten bevragen zichzelf ook: zijn zij kunst? Door ze in een andere context te zetten komt de echtheid of juist het gebrek daaraan naar voren, zoals de beschilderde handdoeken in de vorm van kledingstukken. In de commercial is Navas een model die de stukken op straat draagt, aangezet door een nummer van Tom Waits. De dramatiek van de muziek en de poses die Navas aanneemt in de commercial zorgen voor een realistische reclame, waarin ze commentaar levert op de commercie.




De referentiebank, die aangepast kan worden. Foto: Charlott Markus

Wat is het meest ‘foute’ kunstwerk? Navas: ‘Het volleybalnet met bedrukte letters’. Ik vind dit een grappige keuze, want het is niet het meest opvallende object in de zaal. Navas legt uit: ‘Het is een associatief werk, het net verbindt verschillende defecten – op het net staan letters die op elkaar lijken en vaak met elkaar verward worden bij reproducties, zoals de C en de O – maar ook een verkeerd bedrukt lint met de naam van Justin Bieber, -of Justin Beber in dit geval-. Hierdoor ontstaat er een humoristisch werk, zeker in combinatie met de uitvergrote zwevende oorbel die ernaast hangt’.

Navas plaatst in haar expositie ogenschijnlijk verschillende objecten bij elkaar, die uiteindelijk allemaal een onderlinge relatie aangaan op het gebied van authenticiteit, originaliteit en daarmee reproductie. De tentoonstelling is een lofzang aan gebrekkigheid: Navas laat ons zien dat mankementen ons kunnen aanzetten tot een nieuwe denkwijze. Fouten maken is niet erg, appreciate the accident!




Het volleybalnet. Foto: Charlott Markus

 

Ana Navas, ‘Placing a mirror in the entry area is a gracious way to welcome wealth in’
Te zien bij P/////AKT in Amsterdam tot en met 6 november 2016
Meer informatie: http://www.pakt.nu/

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later