Sascia Vos

Ananism

24 mei 2014

Kunst in een warenhuis? Het CBK Drenthe bewijst dat het kan en toont het werk van Anan Striker in dezelfde ruimte als waar o.a. Cool Cat en Intertoys hun koopwaar etaleren. Het is een verrassende en mooie combinatie zo blijkt.

Helemaal bovenin op de tweede verdieping van dit overdekte winkelcentrum Vanderveen (vraag geen winkelier naar de galerie want zelf hebben zij het nog nooit gezien of ervan gehoord) bevindt zich de expositieruimte. Eigenlijk lijkt het op een vierzijdig balkon, in het midden is er geen vloer en kijkt men op de verkoopafdeling een etage eronder, met woonaccessoires zoals gordijnen, decoratieve potjes en vazen. Het is dus geen white cube waarin er werk wordt vertoond, niet iedere kunst zou hier tot zijn recht kunnen komen, maar het werk van Anan Striker wel! Juist omdat hij alledaagse producten en beelden verwerkt in zijn schilderijen, tekeningen en sculpturen, gaan deze een dialoog aan met hetgeen eronder in de doorsnee woonwinkel is uitgestald.
Ananism, Anan Striker en overzicht warenhuis

Beeld- en woordgrappen en vooral teksten waarin zijn eigen namen Anan of Striker zijn opgenomen, komen veelvuldig voor in het werk van deze jonge kunstenaar (1988, NL). In dit geval zijn het ananassen, een samensmelting in beeld van zijn voornaam Anan en de plaats Assen waar hij werd geboren en getogen en nu een solo-expositie heeft. Maar Assen komt ook nog veelvuldig voor in andere nieuwe werken waarin hij de beroemde slogan van Assen’s Bartje “Ik bid nie veur bruune bon’n” verbeeldde, als ook de TT van Assen, of letterlijker de as van rookwaar en van een wiel. Behalve naamsverwijzingen (Extranan, Lucky Striker) is Anan zelf veel te zien in getekende of geschilderde zelfportretten als ook sculpturen van gips en purschuim.

Anan Striker is een veelzijdig kunstenaar, hij schildert, tekent, maakt video’s en sculpturen. Het plezier waarmee hij alles creëert, spat er van af. Zijn werk is kleurrijk, fantasie- en humorvol, maar vooral ook divers. Daar waar in de verdieping eronder allerlei variaties van dezelfde gordijnen en potjes te vinden zijn, verrast Anan Striker met ieder werk weer door een ander medium, andere materialen en combinaties te gebruiken, zonder zijn eigen handschrift (vloeiend, schijnbaar met groots gemak) daarbij te verliezen. Moeiteloos lijkt hij verschillende werelden van de kunst en de straat- en hiphopcultuur met elkaar te verbinden; in eerder werk werden kunstschilders geassocieerd met voetballers. In deze expositie heeft hij zelf een voetbaltenue aan en een potlood in de hand, of draait als d.j. aan de tepelknoppen van een vrouw. Het werk van Anan Striker staat in directe verbinding met het leven en komt als dusdanig ook volkomen tot zijn recht in deze verrassende expositieruimte in een warenhuis!

De expositie “Ananism” is nog t/m 7 juni te zien in het CBK Drenthe, Galerie Vanderveen aan het Koopmansplein 16, Assen (op de tweede verdieping).

Openingstijden: ma 13-18 uur, di t/m do 9-18 uur, vr. 9-21 uur, za. 9-17 uur
Ananism, Anan StrikerAnanism, Anan StrikerAnanism, Anan StrikerAnanism, Anan StrikerAnanism, Anan Striker

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later