Hanne Hagenaars & Heske ten Cate

Arcadia

9 september 2015

Aan de Goorseweg in Diepenheim staat een beige huis genaamd ‘Arcadia’ – als een verstilde aankondiging: u betreedt hier het utopisch landschap, goudgele akkers, een weelde aan kastelen en een gemeenschap die het nabuurschap als grootste goed ziet. W E L K O M. 

Men helpt elkaar en eenzaamheid is geen spook dat door Diepenheim waart, in het rijke verenigingsleven danst, vergadert en maakt men muziek en iedereen kent elkaar en groet vriendelijk in het voorbijgaan. De straten zijn schoon, de slager prijswaardig en de heggen zijn recht. In het begeleidend boek van de tentoonstelling ‘Arcadia, folklore, natuur en de buren’ dat Hanne Hagenaars schreef als vooronderzoek naar de identiteit van Diepenheim, wordt genoemd dat het begrip nabuurschap (‘noaberschap’) in Diepenheim ook wel de ‘sociale controle’ heet, al deert dat de bewoners niet. Diepenheim lijkt te functioneren als goudomrande oase die er altijd al is geweest en waar de boze buitenwereld geen vat op heeft. Hoe kijken grootstedelingen, wereldburgers en vreemdelingen naar deze realiteit en wat lever je in om te passen in een hechte gemeenschap?
Wouter Klein Velderman, Masking Wood- 2013Kitty Maria, Ode an die Freude

Op zaterdag 19 september opent Kunstvereniging Diepenheim haar nieuwe tentoonstelling Arcadia, folklore, natuur en de buren. De curatoren Hanne Hagenaars, Heske ten Cate en Gijs Assmann hebben de afgelopen jaren onder het thema Volkskunst en Volkscultuur diverse tentoonstellingen samengesteld waarin internationale hedendaagse kunst en lokale kunst en cultuur in Diepenheim samensmolt. Met de nieuwe tentoonstelling die in het gebouw aan de Grotestraat, het Drawing Centre en op diverse andere locaties in Diepenheim te zien is, wordt zowel het curatorschap als het thema groots en ambitieus afgesloten in een samenwerking tussen curatoren, kunstenaars en de lokale bevolking. 

Voor de tentoonstelling ‘Arcadia’ werden kunstenaars van over de hele wereld uitgenodigd om af te reizen naar Diepenheim, zich te mengen in de volkscultuur en te reageren op de folklore, de buren en de schitterende natuur. Een grote boom krijgt een jas aan door Wouter Klein Velderman, op verschillende locaties zijn fanfarefilms van kunstenaars te zien en voor huize Arcadia aan de Goorseweg verschijnt een erepoort van Yair Callender.

De opening kent een eigen programma met een processie waarin spirit sticks naar de Kunstvereniging worden gedragen, Maison the Faux organiseert een modeshow waarin Diepenheimers zowel hun eigen kleding als de speciale ontwerpen van dit modelabel showen en tenslotte komt de Diepenheimse Schutterij langs om een lokaal borreltje uit te delen.

Deelnemende kunstenaars: Marie Aly, Daniëlle van Ark, Said Atabekov, Abel Auer, Josh Blackwell, Sander Breure en Witte van Hulzen, Ruben Cabenda, Yair Callender, Crystal Z Campbell, Sarah Carlier, Lisa Couwenbergh, Kitty Maria, Marliz Frencken, Wouter Klein Velderman, Paul Kooiker, Woodstone Kugelblitz, Noël Loozen, Maison the Faux, Abner Preis (i.s.m. Emilie Pictet), Janis Rafa, Johannes Schwartz. Curatoren Motley’s Hanne Hagenaars en Heske ten Cate

Meer informatie: http://www.kunstvereniging.nl/exhibition/arcadia/
Josh Blackwell, Plastic BasketsSaid Atabekov, Way to Rome, 2015Woodstone KugelblitzAbel Auer: 18 Uhr 45, 2005Marliz Frencken installeert haar werkSander Breure en Witte van Hulzen, March Fanfare March, Roll Fanfare Roll, 200Abner Preis, Spirit SticksMaison the Faux

 

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later