Redactie

Arno Kramer in Kunst is Lang

24 juli 2018

Woensdag 25 juli is kunstenaar Arno Kramer te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Hij is schilder, beeldhouwer en graficus, maar vooral bekend om zijn tekeningen. Romy Muijrers is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek

‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————

Sommige kunstenaars zijn naast kunstenaar ook nog andere dingen. Arno Kramer (1945) is denk ik de grootste pleitbezorger van de tekenkunst in Nederland. Hij organiseerde diverse tentoonstellingen in het kader van de tekenkunst met een hele rits aan collega’s. Met tekeningen bedoel ik dan geen schetsen, maar echte tekenkunst.

In diezelfde breedte van de lijn, de vlek, het potlood, de aquarel en ladingen houtskool die de tekenkunst beslaat werkt ook Kramer zelf. Zijn werk is daarmee afwisselend figuratief en abstract, of beiden tegelijk op zowel grote als kleine formaten. Een alleskunner dus. Ondanks die breedte pik je een Arno Kramer direct tussen 100 andere kunstenaars uit.

Dat zit hem dus niet in de formele omstandigheden van het werk, want die wisselen heel veel. Dat zit hem dus ook niet in de stijl, want die heeft hij eigenlijk niet door die enorme breedte. Al valt het gebruik van de hazen en ander wild natuurlijk wel op. Maar de poëzie in het werk, iets wat verder bijna onbenoembaar is. Al zijn werken roepen een sfeer op van een lichte zwaarmoedigheid. Ondanks de zwaarte van zijn werken en de dromerigheid, zorgt het tekenkunstige  en het papier ervoor dat het niet tragisch zware doeken worden.

Dat is misschien wel de grootste kracht van werken op papier, hoe zwaar ze ook worden, ze blijven altijd iets lichts hebben. Tekst door Niek Hendrix voor Lost Painters
Romy Muijrers:

In mijn werk ben ik op zoek naar een verloren tijd, naar waar mijn herinneringen liggen aan een onbereikbare liefde. Vanuit een toevallige ontmoeting in een ruimte of door een waarneming in de werkelijke tijd, word ik door de spiegel van het verleden die ik met me mee draag, meegevoerd naar mijn innerlijke tijd. Hier dwaal ik door een “imaginair” landschap, en word ik meegenomen langs de verschijningsvormen van mijn herinneringen en van diepe verlangens. Het vormt een wereld waarin een bepaalde vorm van tijd niet lijkt te bestaan. Toch word ik daar uiteindelijk ook achtervolgd door de feitelijke tijd die mij weer terug brengt naar het heden, waar ik me bewust word van een verlies en waar ik angst heb de herinneringen te vergeten. Tijdens het tekenen dwaal ik terug naar die verloren tijd, waar ik op papier de scherven van tijd en herinneringen laat samen komen om tot beeld te worden. Door het papier te scheuren en te vervormen toon ik het onvoorspelbare, kwetsbare en organische karakter van het landschap, de tijd en de herinneringen. Uiteindelijk schep ik dan de innerlijke wereld tot het gewenste en vermoedde beeld waarin ik het liefst dwaal. Mijn werkelijkheid en mijn droomwereld liggen dicht bij elkaar en zo zal naar ik hoop de onbereikbare liefde uiteindelijk de meest duurzame liefde zijn.
KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later