Mister Motley

Art Cologne 2016

14 april 2016

50 jaar geleden opende Art Cologe zijn deuren voor publiek. Ondanks dat de beurs enorm geexpandeerd is, is de insteek nog hetzelfde. De beurs bestaat uit ruim opgezette white cubes waar galeriehouders hun waar aan de man brengen. 
Eerste editie Art CologneEl Anatsui ,Axel Vervoordt GalleryJames Beckett, Markus LuttgenBrock Enright, Love Letter, 2016 Kate Werble GalleryJill Baroff, Galerie Christian LethertTim Noble and Sue Webster, Blain|SouternChristian Jankowski, Contemporary Fine Arts BerlinChristian Jankowski, Contemporary Fine Arts Berlin

Christian Jankowski bouwde midden op de beursvloer een karaoke bar van aluminiumfolie. Ondanks de glazen deur die geluid moest tegenhouden was het achter de stend van stenge galeriehouders in geblokt pak nog steeds te horen wanneer je meezong. Aan de buitekant van de karaoke bar plakte Jankowski bodyduilders en naakte vrouwen.
Christian Jankowski, Contemporary Fine Arts BerlinClaire Fontaine, Galerie Neu

Deze neon is buiten de context van een beurs veel mooier. Soms zou heel erg rijk zijn best een uitkomst zijn, dan nam ik deze onder mijn arm mee naar huis.
Mario Merz, Giorgio Persano GallerydetailGerhard Richter, Schoenewald

Dit is bedriegelijk: op een foto kan is de schaal verdwenen en kan alles groot of klein zijn, daarom zijn beeldverslagen ook niet altijd goede informanten. Maar om een idee te geven: dit werk was zeker 7 meter breed en 5 meter hoog. De rorschach tekening van Richter is niet geschilderd of getekend, maar met hele fijn steekjes geborduurd. 
Anish Kapoor, ParagonWim Delvoye

Ok, als ik heel erg rijk zou zijn zou ik het strijken ook leuker maken met een van deze jongens!
Rosemarie TrockelIsa Genzken, David Zwirner

Omdat Isa Genzken net weg is uit het Stedekijk Museum dacht ik: er is vast al een Genzken overkill (kan dat?), dus eigenlijk had ik besloten dit werk niet in de Motley-selectie te doen. Ik liep alleen al een tijdje achter deze strenge dame in donkergroen vilten mantelpak met stevige kuiten, ze had flink de pas erin en de kunst kon haar niet deren. Totdat ze zich liet verlijden door Isa. Het was alsof de potige boblijn ineens wat zachter werd en ze bleef minutenlang voor het werk staan.
Katharine Grosse, Galerie naechst St. StepahnRy David Bradley, Evelyn YardHans Schuil, Galerie OnrustMelanie BonajoMelanie Bonajo

Art Cologne toont een speciale tentoonstelling met 50 jaar avant-garde kunst uit Nederland, België en Duitsland, samen met in opdracht gemaakt nieuw werk van drie opkomende hedendaagse kunstenaars. Voor Nederland maakte Melanie Bonajo nieuw werk. Films van stokoude mensen die over vroeger vertellen voor scrollende computerschermen ondersteund door computer geluiden. Op een hele grote tong gemaakt van pasteltinten foam kun je voor de film liggen. (stel u een zachte chez-longue voor, dat is na een dag beusrslenteren een zeldzame oase in een woestijn) Melanie Bonajo heeft een nieuwe, uitgebreide versie van een film gemaakt over ouderen en de digitale wereld die tot en met 6 juni te zien is tijdens de tentoonstelling Hacking Habitat in de voormalige gevangenis in Utrecht. Het is niet makkelijk om in je hart geknepen te worden na een dag van meer dan 10.000 kunstwerken; De film van Bonajo is echter wederom een schot in de roos waar ze zonder enkel sarcasme bejaarde vrouwtjes met scootmobiel laat ronddraaien op een kopje koffie en in een wasmachine. Ik begrijp, dit klinkt absurd. Haast je naar Utrecht om het zelf te bekijken en neem daarna een uurtje extra, want je gaat daarna een bezoek willen brengen aan je opa of oma.
Curatoren Ellen de Bruijne (NL) en Stella Lohaus (BE) hebben de tentoonstelling Eins, zwei, Wechselschritt  samengesteld met onder anderen werk van Joseph Beuys, Ger van Elk, Panamarenko, Marcel Broodthaers, Georg Baselitz, Marlene Dumas, Rosemarie Trockel, Daan van Golden, Navid Nuur en Peter Buggenhout. Naast Melanie Bonajo hebben Sine Van Menxel (BE) en Nora Schultz (DE) in opdracht nieuw werk gemaakt.
Robert Rauschenberg , Galerie Thaddaeus RopacJeff Cowen, Michael WernerNavid Nuur, Martin van ZomerenGrayson Perry, Paragon LondonGrayson Perry, Paragon LondonGluklya, AkinciMonika Michalko, ProduzentengalerieMonika Michalko, ProduzentengalerieDavid Jablonowski, Fons WeltersTaocheng Wang, Fons WeltersAnna Lena Grau, Thomas RehbeinJonathan Meese, Bo BjerggaardGrayson Perry, ParagonAlicja Kwade, Köning GalerieRory Pilgrim, Andriesse EyckGünter Tuzina, SleweIan Whittlesea, Marlborough ContemporaryOlaf Holzapfel, Galerie Sabine KnustUlla von Brandenburg, ProduzentengalerieFabrice Samyn, Sies + HökeGonkar Gyatso

Art Cologne is tot het einde van de week te bezoeken.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later