Mister Motley

‘Dit is een vertaling’, een nieuwe publicatie van Mister Motley

29 april 2019

Zeven jaar geleden verscheen het laatste papieren nummer van mister Motley en begon ons online tijdperk. Dit moment grijpen we aan om een selectie uit alle beelden en verhalen die we sindsdien online publiceerden uit te geven – aangevuld met nieuwe teksten die op deze selectie aansluiten. Het is een publicatie waar kiezen, het in- en uitsluiten van informatie en het sleutelen aan een verhaal samensmelt met de kunst en het kunstenaarschap. Mister Motley’s boek heet Dit is een vertaling en is vandaag naar de drukker gegaan! Over een kleine maand is het te koop via de website, geselecteerde boekhandel of museumwinkel.

Kiezen, het in- en uitsluiten van informatie en het sleutelen aan een verhaal ligt besloten in kunst en kunstenaarschap. Vandaar dat deze uitgave precies daar het zwaartepunt legt: op het mechaniek achter een vertaling.

Boeklanceringen
Om de publicatie van Dit is een vertaling te vieren en te lanceren, organiseert mister Motley in samenwerking met De Brakke Grond een driedelige programmareeks.

Op vrijdag 24 mei vindt de avond Kan niet bestaat niet plaats. Hier zullen twintig verschillende sprekers (Tinkebell, Patricia Kaersenhout, Henk Visch, Raquel van Haver, Feiko Beckers e.a.) een werk ontsluiten dat het daglicht nooit heeft mogen zien. Misschien vanwege een gebrek aan geld of tijd, wellicht zaten de zwaartekracht of andere natuurwetten dwars of bleek een ander al met dat geniale idee te zijn weggelopen.
20.30 – 22.00

Woensdag 29 mei vindt het programma De blinde vlek plaats. Perspectief bepaalt hoe we kijken, zien en gezien worden. Het in- en uitsluiten van informatie kleurt onze blik op de geschiedenis: zo zegt een herinnering misschien wel evenveel over wat er is gebeurd, als over degene die vertelt over hoe en waarom het allemaal zo gekomen is. In de Rode Zaal wordt onder andere een performance van kunstenaar Bernke Klein Zandvoort en een video van kunstenaar Luuk Schröder getoond. Schrijver Fiep van Bodegom zal aanwezig zijn om een essay voor te dragen en bioloog/schrijver Tijs Goldschmidt leest voor uit zijn nog te publiceren brievenboek ‘Onvoldoende Liefdesbrieven’.
20.00 – 21.30

Op zondag 2 juni staat een performance van kunstenaar Gijs Frieling centraal tijdens het programma De drang (n)iets na te laten. Niets kan eeuwig bestaan. Wijzelf niet, en de dingen die we maken evenmin. Hoe verhoudt de mens en de kunstenaar zich tot de angst voor eindigheid en het verlangen onderdeel uit te maken van de geschiedenis? Maakt het fysiek overgebleven schilderij de maker onsterfelijk of schuilt échte schoonheid juist in wat niet zicht– of tastbaar is? Frieling zal in zes uur tijd een muurschildering maken en vervolgens langzaam weer –alsof het nooit bestaan heeft- ongedaan maken. Daarnaast zal kunstenaar en muzikant Rosalie Wammes zowel met haar harp als met electronische samples een performatieve bijdrage leveren.
10.00 – 16.00

Wil je bij een of meerdere programma’s aanwezig zijn? Koop dan hier je ticket. Het boek Dit is een vertaling kan tijdens de programma’s in De Brakke Grond worden aangeschaft voor €25.


 

Dit is een vertaling is samengesteld door Lieneke Hulshof en Caroline Ruijgrok en is vormgegeven door Karoline Swiezynski.

Met bijdragen van: Alex de Vries, Aukje Dekker, Bernke Klein Zandvoort, Bonno van Doorn, Charl Landvreugd, Daan Borrel, Dorien de Wit, Ellis Kat, Fenne Saedt, Fiep van Bodegom, Gerda van de Glind, Gijs Frieling, Hanne Hagenaars, Henry Andersen, Heske ten Cate, Irene de Craen, Jappe Groenendijk, Kasper van Steenoven, Ko van ’t Hek, Lieneke Hulshof, Lietje Bauwens, Linde van Schuppen, Maria Barnas, Melanie Bonajo, Miek Zwamborn, Milo Vermeire, Mirthe de Leeuw, Patricia Kaersenhout, Richtje Reinsma, Robin Barry, Sanne de Vries, Simone Atangana Bekono, Vibeke Mascini en Vincent van Velsen.


 

De publicatie en de programmareeks zijn mede mogelijk gemaakt door: het Prins Bernard Cultuurfonds, AFK, Mondriaanfonds, ING, Pictoright, Kunstfort bij Vijfhuizen en Museum De Pont

De programmareeks wordt samengesteld en georganiseerd in samenwerking met De Brakke Grond

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later