Aukje Dekker

Aukje Dekker – Indecent Proposal

19 mei 2015

Stap 7 is de deur uit en ik word gebeld. Koper X die tot nu toe twist voordat ik die stap überhaupt heb upgeload, wil me ontmoeten in de galerie. Ik ben benieuwd en vergeten hoe laat hij komt, maar als ik hem aan zie komen met een Smirnoff Ice en een pakje Gauiliouse voor me weet ik precies hoe laat het is.

“Ok” zegt hij met een onheilspellende blik in zijn ogen. “Wanneer ik een werk koop, weet ik dat gelijk. Ik zie het en denk, deze wil ik, ongeacht wie het gemaakt heeft of met welke gedachte.” Ik knik, maar hij ziet dat niet en gaat door met praten. “Tot nu toe was mijn reis met jou voor mij duidelijk: ik hou van abstract en denk dat je nog die kant op zult gaan. Maar gister opende ik de mail met stap 7 en dacht; deze wil ik.” Hij pakt een stoel en gaat voor de afro meisjes zitten. Ik open m’n blikje Smirnoff Ice uit beleefdheid, want heb weer eens een kater omdat ik gister moest vieren dat die stap er eindelijk uit is. 
“Het lijkt mij logisch dan toch” zeg ik: “dan moet je stoppen.” Hij staat weer op en vervolgt: “Nee Aukje, zo logisch is het niet, want ik wil doorgaan.”
Ik weet niet wat het is, maar er is spanning in de ruimte en die spanning vind ik spannend. Wat wil hij? Waar gaat dit naartoe? “Ok Meneer X luister goed” zeg ik:
“Wil je deze stap? Dan moet je stoppen, Wil je door, dan moet je twisten, zo simpel is het. Het is stoppen of doorgaan.” En toen keek hij naar het schilderij, naar mn tieten en zei: “of het is stoppen En doorgaan en dat is mijn voorstel.” 
Ik pak ook maar even een stoel. Ik weet dat dit voorstel het beste is wat me zou kunnen overkomen alleen ik weet niet wat te antwoorden. Ik heb de macht, zij hebben de macht, wie is de baas, ik ben de baas. Meneer X wil deze stap voor een aanzienlijk bedrag kopen, eigenlijk wil hij dus dat ik er nog een voor hem maak en dan ook nog doorgaan in de race. “Maar dat is niet het concept.” zeg ik veel te hard. “Lekker makkelijk” roep ik bijna, “dan ga jij mij drie jaar door laten schilderen, want dan heb je er toch een achter de hand! Dan is de druk eraf!” “Je moet niet voor mij invullen wat ik voel, ik voel de druk nog steeds dan” zegt hij rustig, maar nog even onheilspellend.
De gallerie houder wordt gebeld: wat gaan we doen. Ik zeg nee, maar dat wordt nog niet geacepteerd. Ik denk aan de andere kopers, wat zij zouden vinden, ik denk aan het geld, Ik denk wie is deze boyo die mij en m’n concept probeert te ondermijnen en tegelijkertijd voel ik me een zeikerige intergriteits-muts die in dogma’s denkt.
Een concept is geen one-liner, een concept is er om uitgerekt te worden, verdiept te worden en al deze dingen horen erbij, maar waar stopt het? Wie is de baas? Bedankt Meneer X. Dit is fantastisch, ik denk er nog even over na.
De foto is het wiskundige bewijs van meneer X dat er meer is dan alleen Stick or Twist in Stick or Twist
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later