Redactie

Charl Landvreugd en Joyce de Vries in Kunst is Lang

6 september 2016

Woensdagavond 7 september zijn Charl Landvreugd en Joyce de Vries te gast in de uitzending van Kunst is Lang. 

‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.
Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een kunstenaar die werkt of exposeert in Amsterdam. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar.

———————————————————————————————————

Charl Landvreugd (1971)
Charl Landvreugd wil met zijn performances, installaties en videowerken voeding geven aan een vertoog over de Afro-Europese esthetiek. De discussie over de betekenis van zwart zijn in de Europese gemeenschap gaat voor hem veel verder dan de rel over zwarte Piet in Nederland. Landvreugd verkent de contouren van een  continentale Afro-Europese eigenheid, die, in al zijn diversiteit, niet zozeer gebaseerd is op de Amerikaanse tweedeling zwart-wit, maar op de (schijnbare) tegenstelling van Europa en het Caribische gebied. Geïnspireerd door de Afrikaanse diaspora in de Bijlmer maakte hij de vierdelige video Atlantic Transformerz (2010) opgenomen op de vier continenten rond de Atlantische Oceaan. Afro-futuristische elementen worden gecombineerd met fragmenten uit historische beeldarchieven en de transformatie van de zwarte figuur (de kunstenaar zelf). In movt nr. 6: Destination inner space duikt Landvreugd via de geschiedenis opnieuw in zijn ‘Europeesheid’. Gedreven door het gebrek aan zichtbaarheid van een zwarte Europees culturele canon verweefde de kunstenaar muziek van onder anderen de 18e eeuwse zwarte componist Saint-Georges (afkomstig uit Guadeloupe) met 20e eeuwse teksten van Frantz Fanon, Edgar Cairo, Maya Deren en beelden van Sun Ra, The Transformers, Star Wars, Jean Genet, Grace Jones en Nicky Minaj. Met de aaneenrijging van beelden creëert Landvreugd een uitwisseling tussen bekende en onbekende verworvenheden van de westerse cultuurgeschiedenis.

Joyce de Vries (1988)
Joyce de Vries is vers afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Met haar werk hoopt ze altijd een soort vaccinatie te kunnen creëren tegen vooroordelen en de bewustwording te kunnen vergroten.
Het begon allemaal toen haar vriend een golfsurfwedstrijd aan het kijken was en ineens zijn laptop aan de kant schoof. ze vroeg waarom en hij vertelde haar dat de golven slecht waren geworden en dat de vrouwenwedstrijd begon. Ze kon niet geloven dat de vrouwenwedstrijd alleen kon beginnen als de condities te slecht zijn geworden voor de mannen. Ze ging op onderzoek uit en kwam erachter dat er nog veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen in de Nederlandse maatschappij. In haar boek dat ze wil realiseren via Voordekunst bevraagt ze onderwerpen waarbij mannen en vrouwen niet op dezelfde manier behandeld worden.

KUNST IS LANG is een samenwerking tussen kunsttijdschrift mister Motley, Amsterdam FM, Voordekunst en Luuk Heezen.
Charl Landvreugd

KUNST IS LANG 
en het leven is kort 

Iedere woensdagavond tussen 20.00 en 21.00
Centrale vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam 
Oosterdokskade 143
Vierde verdieping

Live te beluisteren via: 
AmsterdamFM
Via de ether op 106.8 of via de kabel op 103.3

Op een later moment te beluisteren via:
Podcast, Soundcloud en op de website van mister Motley

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later