Redactie

Christie van der Haak in Kunst is Lang

28 maart 2018

Woensdag 28 maart is kunstenaar Christie van der Haak te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met haar in gesprek over haar textielkunst, kunstenaarschap en blik op de wereld. Haar oeuvre kenmerkt zich door het gebruik kleurrijke ornamenten en patronen. Krista Smulders is ook aanwezig om live visueel te reageren op het gesprek. 

‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————

Christie van der Haak (Den Haag, 1950) maakte in de jaren tachtig furore met schilderijen van madonna’s die ze gedeeltelijk overschilderde met ornamentale vormen. Het ornament is sindsdien een constante in haar werk. Rond 2003 stapte de kunstenares geleidelijk over op het ontwerpen van textielpatronen. Zij past deze toe in autonome kunstwerken als wandkleden en tapijten maar ook als meubelstof en wandbespanning. Haar stoffen zijn onder meer te zien in Grand Hôtel Amrâth in het Scheepvaarthuis in Amsterdam en in de Nederlandse Ambassades in Havanna en Washington. Verder maakte Christie van der Haak onder meer in opdracht van het Nederlands Textielmuseum een stofontwerp voor een vijfentwintig meter lange bank van ontwerper Piet Hein Eek.
Christie van der Haak, Sproken

Krista Smulders schept pittige textuurrijke werelden die gevuld zijn met onvoorspelbaarheid en absurditeit. Textiel vormt vaak de basis voor haar beelden. Binnen haar composities is niks gelijk aan elkaar. Het is altijd spannend welke elementen binnen het beeld de meeste aandacht opeisen. Niet enkel voor de grote schreeuwers is er plaats, ook de buitenbeentjes weten doormiddel van humor, poëzie en brutaliteit een mooi plekje te bemachtigen. In de vorm van schilderijen, sculpturen en ruimtelijke installaties worden alle temperamentvolle onderdelen samengebracht tot één sterk geheel.
Krista Smulders, 2016

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later