Jan Hoek

De 10 lelijkste kunstwerken (volgens Google)

20 november 2015

Er wordt zoveel opgezocht op Google, dat de zoekmachine inmiddels allang de functie van encyclopedie heeft overgenomen. Verschil met een encyclopedie is dat je ook kunt zoeken op minder harde gegevens. En Google blijkt dan niet altijd even neutraal van mening te zijn. Maar Google wordt zoveel gebruikt dat de uitkomsten inmiddels dwingender zijn dan de waarheid. Een voorbeeld van Google’s persoonlijke visie: Als je zoekt op ‘gemeenste persoon op aarde’ dan verschijnt in het bovenste zoekresultaat een bericht over Jezus Christus. 

Zo bedacht ik me opeens hoe verschrikkelijk het moet zijn als Google een werk van jou zichtbaar maakt als iemand zoekt op ‘slechtste kunstwerk’. Het maakt niet eens meer uit of je werk dan mooi is of niet, want bij elk stuk dat Geen Stijl schrijft over subsidieverslindende kunst die niemand mooi vindt zal een foto van jouw werk geplaatst worden. Bij deze een lijstje van de 10 lelijkste kunstwerken volgens Google. 

1: David Hockney – Woldgate lane to Burton
Vreemd genoeg staat dit werk op één. Vreemd omdat het een werk is zo idyllisch en groen dat je het met de beste wil van de wereld niet lelijk zou kunnen noemen. Vreemd omdat het werk juist op deze pagina staat omdat ene Mohammed dit het mooiste schilderij van David Hockney vindt. En vreemd genoeg omdat David Hockney inmiddels zo’n groot gearriveerd kunstenaar is, dat zelfs Google mening daar weinig meer aan kan doen.
David Hockney – Woldgate lane to Burton

2: David Hockney – Henry
Google heeft echt een hekel aan David Hockney. Al is het roodverbrande gezicht van deze man die eruitziet als de kerstman op vakantie op Hawai misschien wel iets betwistbaarder om zijn schoonheid.
David Hockney – Henry

3: Mounir Fatmi – Save Manhattan
Dit werk, waarin de schaduw van een stapel aan de Islam gerelateerde boeken op een tafel de schaduw van Manhattan weergeven, maakt denk ik grote kans om door Geen Stijl daadwerkelijk gebruikt te worden als afbeelding bij een stuk over slechte subsidieverslindende onzinkunst. Vooral omdat de maker ook een Marrokaan is.
Mounir Fatmi – Save Manhattan

4: Elias Garcia Martinez – Christus van Borja
Het gaat hier eigenlijk om de restauratie van het werk en niet om het werk zelf. Toch is het wel het eerste werk waarvan ik het eens ben met Google, het is een heel lelijk werk geworden.
Elias Garcia Martinez – Christus van Borja

5 Het Oculus Kunstwerk recht onder Ground Zero
Dit werk wordt besproken op een site waar ze de 10 slechtste 9/11-monumenten bespreken. Ze vertellen niet van wie dit werk is (en kan dat ook met wat speurwerk niet vinden), maar ik moet wel zeggen dat ik enorm gegrepen ben als ik lees wat ze over dit werk schrijven:
‘Een zeer interessant detail waarvan maar heel weinig mensen afweten is het “Oculus” kunstwerk project, dat in 1998 recht onder het WTC geplaatst werd. De kern van het kunstwerk bestaat uit een elliptische mozaïekvloer van glas en steen, met een mozaïek oog in het midden van een ultramarijn blauwe werveling en een afbeelding van de stad New York er doorheen verweven. Dit Alles-Ziende-Oog, recht onder het daadwerkelijke “Ground Zero” stuurt een schokgolf over de hele wereld. Degenen onder jullie die bekend zijn met de mythe van het oog van Horus, waar Osiris “in de onderwereld” de wedergeboorte ervoer, zullen het zeker interessant vinden dat dit oog zich bevindt onder het maaiveld (begane grond) … in de “onderwereld”.’
Het Oculus Kunstwerk recht onder Ground Zero

6: David Hockney – Gregory Evans
Google HAAT David Hockney
David Hockney – Gregory Evans

7: Lutz Bacher – Pipe Organ
Toch vreemd hoe kunstwerken hier in komen, want dit werk wordt genoemd in een stuk van Vice waarin ze museumsuppoosten vragen wat ze van de kunst in musea vinden. De suppoost vindt dit juist een heel leuk werk: ‘De orgelpijpen zien er verwoest uit en ik hou van de manier waarop ze omvallen.’
Lutz Bacher – Pipe Organ

8: Titel werk weggekrast
Dit werk staat in een overzicht van wat de site NSMBL.nl de slechtste fotografen ooit vindt. Vervolgens komen ze met voorbeelden van nogal uitbundig gephotoshopte foto’s, die je inderdaad niet snel in een museum zal zien hangen, maar die ik persoonlijk toch ook wel weer prachtig vind in hun lelijkheid.
9: Liesbeth Smeekens – Foto van handgemaakte kunstwerkjes van over de hele wereld
Dit zijn wel het soort werken dat je eerder zou verwachten op deze zoekterm (al vind ik het persoonlijk een hele lieve verzameling van boekhoudster Liesbeth).
Liesbeth Smeekens

10: Jessica Stubbe – Doodskaartje voor papa
Ik vind het gemeen en gevoelloos van Google om dit werk weer te geven onder de zoekterm ‘slechtste kunstwerk’. Laat Jessica Stubbe met rust!!!!!!!!
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later