Redactie

De derde film die Mister Motley selecteerde voor IDFA is Alreadymade van Barbara Visser

3 november 2023

Uit het programma van IDFA 2023 selecteerde Mister Motley drie documentaires waarin makerschap, beeldende kunst en vrijheid centraal staan. De derde keuze die we bekendmaken is de documentaire Alreadymade van Barbara Visser.

 

In Alreadymade onderzoekt kunstenaar Barbara Visser wie de ware maker is van het meest invloedrijke kunstwerk van de 21e eeuw: ‘Fountain’, dat lange tijd werd toegeschreven aan Marcel Duchamp. Visser las in 2018 dat niet Duchamp maar de vrouwelijke dichter en kunstenaar en barones Elsa von Freytag-Loringhoven (1874-1927) het genie achter Fountain zou zijn geweest, en beet zich vast in dit raadsel. Door een digitale versie te ontwerpen wordt getracht Von Freytag-Loringhoven weer tot leven te wekken. Daarmee is Alreadymade een documentaire over verdwijnen, originaliteit, auteurschap en identiteit.

In een interview met De Volkskrant vertelde Visser: ‘Haar tijdgenoten schrijven in hun memoires dat Von Freytag-Loringhoven zo’n bijzondere vrouw is, een wandelend kunstwerk. Maar nemen ze haar serieus genoeg om zorg te dragen voor haar artistieke erfenis? Nee dus. Dat is een bepaald onrecht, kunstenaars lopen het risico om te worden vergeten. En dan vooral vrouwelijke kunstenaars.’

Barbara Visser - Alreadymade

Mister Motley cureert dit jaar drie films cureert voor IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld! We selecteerden drie uitzonderlijke documentaires waarin beeldende kunst en het makerschap centraal staat. Word nu Motley-abonnee en krijg 10% korting op onze selectie. Je krijgt de keuze uit een maandabonnement voor €3,50 of een jaarabonnement voor €25,–. Sluit je een abonnement af, dan draag je bij aan onze onafhankelijkheid en kun je je eigen Motley-archief bijhouden.

Bekijk hier onze IDFA-selectie.

Barbara Visser - Alreadymade
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later