Redactie

De tweede film die Mister Motley selecteerde voor IDFA is Queendom van Agniia Galdanova

2 november 2023

Uit het programma van IDFA 2023 selecteerde Mister Motley drie documentaires waarin makerschap, beeldende kunst en vrijheid centraal staan. De tweede keuze die we bekendmaken is de documentaire Queendom van Agniia Galdanova.

 

Queendom draait om Gena, een jonge queer kunstenaar uit een klein Russisch stadje die zichzelf in gevaar brengt door middels haar radicale performances te protesteren tegen het beleid van de Russische regering. In haar werk licht ze de onderdrukking van de LHBTI-gemeenschap uit, en zo ontstaat een nieuwe, kunstzinnige vorm van activisme.
Terwijl het maakproces van de film vorderde, deed zich steeds meer gevaar voor vanwege de Russische invasie van Oekraine. Gena voegde zich bij de protesten in uitdagende kostuums, waardoor zowel zij als regisseur Agniia Galdanova het risico liepen gearresteerd te worden. Galdanova: ‘Er is een scene waarin Gena, zoals we hadden verwacht, wordt gearresteerd. Ik had verwacht dat ze ook mij zouden oppakken, zo kwamen we op het idee om onze cinematograaf op rolschaatsen te laten rijden zodat hij makkelijker kon wegkomen.’

 

Mister Motley cureert dit jaar drie films cureert voor IDFA, het grootste documentairefestival ter wereld! We selecteerden drie uitzonderlijke documentaires waarin beeldende kunst en het makerschap centraal staat. Word nu Motley-abonnee en krijg 10% korting op onze selectie. Je krijgt de keuze uit een maandabonnement voor €3,50 of een jaarabonnement voor €25,–. Sluit je een abonnement af, dan draag je bij aan onze onafhankelijkheid en kun je je eigen Motley-archief bijhouden.

Bekijk hier onze IDFA-selectie.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later