Fenne Saedt

In de wolken

2 september 2015

Tijdens een nazomerse wandeling door de tuinen van een kasteel in Rœulx omringen 50 wolken de nietsvermoedende wandelaar. Wollig, rond en in beweging. Als een tocht door de hemel precies zoals ik hem me voorstel: zacht, abstract en chaotisch. 

De tuin is ruim, en heeft genoeg paden om op rond te struinen. Ze is weelderig, klassiek en staat in groot contrast met de monumentale, moderne kunst die hier zijn plek heeft ingenomen. Tussen de grote bomen, pompoenen en citrusstruiken zijn de beelden verstopt. In de orangerie en de oude stallen waar vroeger de paarden werden gestald is nog meer kunst te zien. Met het prachtige uitzicht op de tuin lijkt het alsof de beelden de buitenwereld naar binnen brengen. 
Francoise Coutant – Promenoir á nuages & Petite colère | Iñigo Manglano-Ovalle – Hurricane

‘Clouds’ is een tentoonstelling waar 35 kunstenaars hun persoonlijke visie op het thema wolken aan het publiek tonen. De kunstenaars hebben zich met name door de vorm laten inspireren, meer dan de metaforische-, de spirituele-, of de kunsthistorische betekenis. Door de tuin wandelend trekken de jaargetijden aan je voorbij. Een vette zwarte winterwolk op wieltjes van Francoise Coutant, een grote wolk vol regen die nog net niet losbarst van Michel Francois of de lenticuralis, een lensvormige wolk in een golvende beweging van Tony Cragg trekken voorbij.

Wanneer je naar de open plek in de Franse tuin bent gewandeld denk je op het eerste gezicht een simpele, ronde vijver te zien. Geduld loont echter en soms, als je lang genoeg wacht, is het adembenemende werk van Anne Blanchet te zien, ‘Light drawing outdoor’. Wolken ontstaan uit het water van de vijver en omringen de gasten. Door een tal van kleine sproeiers worden waterdruppeltjes verspreid, onrustig springen ze in alle richtingen. Ze verdwijnen en verschijnen, komen samen en vormen een grote wolk. Alhoewel de wolk wordt uitgelokt blijft deze volstrekt ontembaar. Kinderen spelen en proberen te ontsnappen uit de vochtige wolk die hun kleding nat maakt. De wolk wordt groter en groter en bedekt steeds meer van de tuin als een vliegtuig dat zich door het dekbed heen wurmt, tot de wind de wolk weer meevoert en haar onderdeel laat worden van het echte wolkenlandschap. 
Anne Blanchet – Clouds

De werken die een plek in de tentoonstelling hebben veroverd kenmerken zich door grote contrasten. Hoe de beelden in deze expositie elkaar versterken heeft iets magisch. Ze hebben elkaar nodig om het thema te doen leven. Het zijn kunstwerken die afzonderlijk misschien geen wolk meer zouden zijn, beelden die in een andere context een ander verhaal zouden vertellen, maar op dit moment allemaal deel uitmaken van dezelfde epos. In de tuin zijn vooral grote beelden te zien, maar in de binnenruimte kiest de tentoonstellingsmaker, Michèle Moutashar, ervoor om ook video-installaties, schilderkunst en fotografie te tonen. Voor de tentoonstelling ‘Clouds’  zijn zowel bestaande werken gekozen als nieuwe werken in situ gemaakt.

De wolk is veranderlijk, kent verschillende gezichten, is onuitputtelijk en overvloedig. Zo hangt er in de Orangerie in een vierkant van zwarte lijnen een klein werk gekaderd. Het is een pinda die met een spijker in de muur is geslagen, Cloud with it’s shadow. De vorm van de pinda doet denken aan een wolk getekend door een klein kind, kleine bogen die uiteindelijk op elkaar aansluiten. De zon speelt mee en laat een schaduw vallen net waar het hem uitkomt. Dit werk van Marina Abramovic verandert waar je bij staat, de schaduw laat de wolk voorbij trekken.
Marina Abramovic – Cloud with its Shadow

De tentoonstelling ’Clouds’ is tot 18 oktober te bezoeken in de tuinen van Château du Rœulx te België. Rœulx ligt nabij Mons, cultuurhoofdstad van 2015.

 

Deelnemende kunstenaars zijn:

Marina Abramovic
Jordi Alcaraz
Eugenio Ampudia
Jean Arp
Patrick Bailly-Maître-Grand
Cecile Beau
Anne Blanchet
Pol Bury
Jean-Baptiste Caron
Charlotte Charbonnel
Françoise Coutant
Tony Cragg
Michel François
Michael Hakimi
Susanna Hesselberg
Jean-Baptiste Huynh
François-Xavier Lalanne
Perrine Lievens
Chema Madoz
René Magritte
Inigo Manglano-Ovalle
Man Ray
Corinne Mercadier
Jan van Munster
Javier Perez
Jean-Blaise Picheral
Jaume Plensa
Presence Panchounette
Maxime Rossi
Christian Rothacher
Jacqueline Salmon
Robert Therrien
Yves Tremorin
Bob Verschueren
Zhan Wang

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later