Maurits de Bruijn

DE ZOMER IS LANG: Kan niet bestaat niet met Daniëlle van Ark

Podcast
30 augustus 2023

Over twee weken begint het nieuwe seizoen van Kunst is Lang. In de tussentijd willen we jullie graag wijzen op een andere podcast die Mister Motley in samenwerking met De Brakke Grond maakte: Kan niet bestaat niet. Vandaag hoor je aflevering tien met Daniëlle van Ark.

 

In deze aflevering van Kan niet bestaat niet praten Maurits de Bruijn en Daniëlle van Ark over zelfkritiek, authenticiteit en de tijdloosheid van sommige interesses. ‘Je hebt gewoon overlappende ideeën, vooral met kunstenaars die vanuit dezelfde rode lijn werken of met dezelfde materialen. Dan zag ik weleens werk op een beurs of bij een galerie en dan dacht ik: ‘Nou, dit wilde ik ook maken!’.’

Artwork door Noémi Biró.

Kunstenaar Daniëlle van Ark verzamelt spullen en indrukken: dozen vol ansichtkaarten, glasnegatieven die ze vindt op Franse rommelmarkten en foto’s van romantische cafés. Met een verzameling ansichtkaarten en een plan vertrok ze naar Parijs voor een residentie. De fonteinen, obelisken en stijltuinen die afgebeeld zijn op de ansichtkaarten dragen voor Van Ark een bevroren geschiedenis in zich: ze vertellen iets over sociale status en de dominante ideeën van toen, en tonen hoe er werd gedacht over natuur en cultuur.

Parijs blijkt té veel inspiratie te bieden: talloze musea vol decoratieve kunst, kastelen, cafeetjes en prachtige stoffenwinkels. De ansichtkaarten belanden in een doos en ook ander werk dat Van Ark assembleert uit stoffen, gevonden objecten en Parijse indrukken ontmantelt ze weer. Bij het terugzien van de foto’s die ze maakte van deze werken in wording vraagt Van Ark zich af: zijn het inderdaad schetsen die er enkel uitzien als definitief werk of waren ze misschien toch gewoon af?

‘Je hebt gewoon overlappende ideeën, vooral met kunstenaars die vanuit dezelfde rode lijn werken of met dezelfde materialen. Dan zag ik weleens werk op een beurs of bij een galerie en dan dacht ik: ‘Nou, dit wilde ik ook maken!’.’

Artwork door Noémi Biró.

Over Daniëlle van Ark
Daniëlle van Ark studeerde af als fotograaf, maar ze verkent ook andere media: van collages tot sculpturen en schilderkunst. Ze is geboeid door de vaak ondoorzichtige en ondoorgrondelijke systemen van waardebepaling in een tijd waarin alles reproduceerbaar lijkt. Op rommelmarkten en online veilingen koopt ze afgedankte objecten en beeldarchieven op die een basis vormen voor nieuw werk. Een steeds terugkerend thema in haar werk is het verglijden van de tijd: sterfelijkheid, status, roem, glamour en bijna vergane glorie.

Over Kan niet bestaat niet
Hoe beschrijf je zoiets fysieks als een kunstwerk als het nooit daadwerkelijk bestaan heeft? Podcastserie Kan niet bestaat niet gaat over een specifiek aspect van de kunstenaarspraktijk: niet gemaakte-kunst. De verhalen geven een bijzondere inkijk in de vaak onzichtbare dagelijkse praktijk.

Kan niet bestaat niet is een samenwerking tussen Mister Motley en de Brakke Grond, en komt tot stand met financiële steun van het Mondriaan Fonds.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later