Redactie

De zomer van Lex ter Braak – Teksten uit het papieren archief

Interview
11 augustus 2022

Een zomerse terugblik met Lex ter Braak op zijn tekst Haar Haar uit Mister Motley #34, “Sex”, december 2012.

Van 2003 tot 2013 verscheen Mister Motley als papieren kwartaalblad. In thematische nummers werd het werk van honderden kunstenaars getoond en besproken. Vanaf het allereerste begin kregen (veelal jonge) kunstenaars bij Mister Motley ook zelf een platform om te schrijven. Deze zomer zet Mister Motley vijf van hen in het zonnetje door hun teksten opnieuw digitaal te publiceren. We vroegen ze –zoals het een tijdschrift dat kunst en leven aan elkaar knoopt betaamt– ook een aantal vragen; over de tekst die ze voor Mister Motley schreven, en over de mooiste zomer die zij ooit hebben beleefd. Deze week: Lex ter Braak, die in 2012 Haar Haar schreef voor het themanummer “Sex, het achtste wereldwonder”.

Sinds het tweede papieren nummer van Mister Motley dat in 2003 verscheen heb je verschillende bijdragen geleverd. Door de jaren heen heeft het tijdschrift verschillende transformaties doorgemaakt. Wat zijn voor jou dé kenmerkende eigenschappen van Mister Motley?

Lex ter Braak

Het unieke van Mister Motley vind ik de eigenzinnige beeldredactie die onuitputtelijk lijkt. Het is nooit het vervelende plaatje bij een praatje maar een soevereine keuze die de tekst activeert en tegelijk vragen stelt over zichzelf als beeld: wie ben ik, waar kom ik vandaan. Het is voor mij een vloeiend en voorbeeldig samengaan van beeld en woord zonder enige hiërarchie. De onderwerpen zijn speels, actueel en ook onverwacht. Iets wat mij zeer aanspreekt.

Jouw tekst Haar Haar verscheen in Mister Motley’s themanummer Sex: het achtste wereldwonder uit 2012. Is de tekst speciaal voor dit themanummer geschreven? En weet je nog hoe je op het idee kwam voor deze tekst?

Lex ter Braak

Het verhaal Haar Haar heb ik toen op verzoek van Hanne Hagenaars voor het themanummer geschreven – en spiegelt de Victoriaanse tijd met die van ons: het opzienbarende rariteitenkabinet van toen is onze digitale storage van bizarre nieuwsitems geworden. Het is deels gebaseerd op het ritueel van mijn moeder die zich mooi maakte (maar naar later bleek tevergeefs) op het vermoede moment dat mijn vader thuis zou komen, op de Victoriaanse obsessie voor het afwijkende en de worsteling van Ruskin, de estheet die meende de wereld in haar vreemdheid te willen kennen maar de ‘dagelijkse’ schoonheid om zich heen niet herkende. En dat alles weer becommentarieert vanuit het gruwelijke groepsgedrag van een klont mannen. Mogelijk is het wat teveel, zo bij elkaar geplaatst – maar niet minder waar.

Als tijdschrift dat kunst en leven aan elkaar knoopt blikt Mister Motley deze zomer terug op het verleden. Welke zomer zal jou altijd bijblijven, en waarom?

Lex ter Braak

De mooiste zomer was die waarin het licht als warm water door de lucht gleed, verwilderde graspollen zich mengden in het statelijke riet langs de sloot, de horizon trilde in zijn eigen onbereikbare verte. Maar wanneer was dat ook alweer? Het roekeloze jaar dat ik in Friesland fietste, langs de weg sliep en heimelijk tekende in de berm? De mythische zomer die mij elk jaar weer naar buiten lokt – en mij er op uit stuurt naar de zomer van dat begin?

De tekst ‘Haar Haar’ van Lex ter Braak komt uit Mister Motley #34, “Sex”, december 2012.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later