Redactie

De zomer van Richtje Reinsma – Teksten uit het papieren archief

Interview
26 juli 2022

Een zomerse terugblik met Richtje Reinsma op haar tekst Hello Strangers uit Mister Motley #30: ‘Empathie’, december 2011.

Van 2003 tot 2013 verscheen Mister Motley als papieren kwartaalblad. In thematische nummers werd het werk van honderden kunstenaars getoond en besproken. Vanaf het allereerste moment kregen jonge kunstenaars bij Mister Motley ook zelf een platform om te schrijven. Deze zomer zet Mister Motley vijf van hen in het zonnetje door hun teksten opnieuw digitaal te publiceren. We stelden ze – zoals het een tijdschrift dat kunst en leven aan elkaar knoopt betaamt – ook een aantal vragen; over de tekst die ze voor Mister Motley schreven, en over de mooiste zomer die zij ooit hebben beleefd. Deze week: Hello Strangers van Richtje Reinsma uit 2011.

Jouw tekst Hello Strangers (onderaan de pagina te lezen) beschrijft een bezoek aan het Dorine Chaikin Institute, een participative installatie van kunstenaarscollectief Signa waarin fictie en werkelijkheid door elkaar lopen. Herinner je je hoe het was om hieraan deel te nemen?

Richtje Reinsma

Ik herinner het me nog heel goed. Deelname aan deze performance was een magische ervaring die ik nooit zal vergeten. Signa en Arthur Köstler, het stel dat samen collectief Signa vormt, maken hun performatieve installaties met een afgrondelijk soort overgave. Het is hun leven, ongelooflijk intens. Het was geweldig om daar iets van te proeven in Berlijn, al zou ik het zelf waarschijnlijk niet volhouden. Deelname aan het Dorine Chaikin Institute duurde acht uur. Naderhand nam ik me gelijk voor om ook aan een volgend project van Signa deel te nemen. Dat is er helaas nooit van gekomen. Door de aard van Signa’s werk kunnen er steeds maar een zeer beperkt aantal personen meedoen. Daardoor krijgt hun praktijk ook een mysterieuze lading; ze zijn eigenlijk een goed bewaard geheim. Er is ook geen representatieve documentatie van projecten uit het verleden beschikbaar. Je moet er gewoon bij zijn. Ze bestaan nog steeds! Signa vierde vorig jaar haar twintigjarige jubileum en maakt nog steeds performatieve installaties.

Hoe is het om een tekst die je meer dan tien jaar geleden schreef weer terug te lezen?

Richtje Reinsma

Tien jaar geleden alweer! Wat me vooral opvalt als ik de tekst teruglees is dat ik destijds nog zo makkelijk op reis ging. Nu heb ik een jong kind. De trip naar Berlijn maakte ik speciaal voor deelname aan dit project. Signa Köster had ik in Nederland zien spreken bij een seminar en ik was erdoor weggeblazen. Daarna besloot ik mee te doen aan het Dorine Chaikin Institute. Ik ging overigens niet naar Berlijn met het plan om een tekst te schrijven over de performance. Ik heb daar ook geen aantekeningen gemaakt of iets dergelijks – dat kan helemaal niet in zo’n setting. Pas later ontstond het idee voor Hello Strangers naar aanleiding van een gesprek met Hanne Hagenaars, de toenmalige hoofdredacteur van Mister Motley

Hello Strangers verscheen in Mister Motley’s themanummer ‘Empathie’. Heeft de deelname aan het Dorine Chaikin Institute jou iets geleerd over empathie?

Richtje Reinsma

Ik weet het niet. Mijn vertrouwen in de mensheid wisselt van dag tot dag, afhankelijk van mijn stemming. Empathie kan wel gebaat zijn bij oefening en onderhoud denk ik. Kunst in brede zin – ook boeken en muziek bijvoorbeeld – kan enorm helpen om je in te leven in andere mensen, kan je uitnodigen om je in een ander te verplaatsen. Daadwerkelijk handelen naar je empathische gevoelens is echter een andere zaak. Dat kan inspanning vergen. Het ervaren van de performance van Signa kost geen moeite, je wordt meegesleept, ondergedompeld. Het is feestelijk, als een cadeau. Een spel. Maar of een dergelijke artistieke simulatie ook concreet je handelen verandert, of je je er empathischer door gaat gedragen? Dat vraag ik me af.

Als tijdschrift dat kunst en leven aan elkaar knoopt blikt Mister Motley deze zomer terug op het verleden. Welke zomer zal jou altijd bijblijven, en waarom? En wat betekent de zomer voor jou?

Mijn geheugen is absoluut niet ordelijk. Als ik aan vakantie of zomer denk dan komt er van alles boven. Een potpourri van momenten uit mijn kindertijd, tienertijd en volwassen leven. Uit die confetti van herinneringen kan ik moeilijk snel één zomer filteren. Maar op zo’n onordelijke manier denk ik ook graag over zomer!

De tekst ‘Hello Strangers’ van Richtje Reinsma komt uit Mister Motley #30: ‘Empathie’, december 2011.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later