Mister Motley

‘Dia Triunfal’, Fernando Pessoa

4 maart 2014

Op 8 maart 2014 is het precies honderd jaar geleden dat de Portugese dichter FernandoPessoa (1888-1935) zijn alter ego’s schiep. Pessoawerd postuum wereldberoemd met de creatie van meer dan 100 bedachte schrijvers die elk een eigen oeuvre schreven en een eigen, volstrekt unieke schrijfstijl hadden. In Utrecht en Amsterdam vinden herdenkingen plaats van deze memorabele dag in de wereldliteratuur. Tevens wordt een nieuwe uitgave gepresenteerd waarin voor het eerst de teksten zijn vertaald waarin Pessoa een fictieve ontmoeting tussen zijn schrijvers ensceneerde.

8 maart 1914 – 8 maart 2014
Wat ‘Bloomsday’ is voor liefhebbers van het werk van James Joyce, is de ‘Dia Triunfal’ (Triomfdag) voor de liefhebbers van de Portugese dichter Fernando Pessoa: de dag waarop hij zijn beroemde alter ego’s ‘ontdekte’. Deze dag, op 8 maart a.s. precies een eeuw geleden, mag met recht de Big Bang van de moderne Portugese poëzie genoemd worden. Pessoa zelf schreef in een brief: “Het was 8 maart 1914 – ik liep naar een hoge lessenaar, pakte een vel papier en begon te schrijven, staande, zoals ik altijd doe als ik enigszins kan. En ik schreef meer dan dertig gedichten, achter elkaar, in een soort extase waarvan ik de aard nooit zal kunnen definiëren. Het was de triomfdag van mijn leven, en zo’n dag zal ik nooit meer meemaken.” Zijn oeuvre zou uiteindelijk bestaan uit meer dan 30.000 manuscripten, voor het merendeel aangetroffen na zijn dood in een grote kist op zijn kamer.

Herdenking
In Utrecht en Amsterdam zal ter gelegenheid van deze ‘triomfdag’ een programma aanPessoa worden gewijd. Michaël Stoker, gepromoveerd op het werk van Pessoa, geeft een lezing over de waarheid achter de triomfdag en er is te zien hoe diverse beeldend kunstenaars en filmmakers Pessoa’s opsplitsing in ‘ikken’ hebben verbeeld. Tevens wordt het boek Aantekeningen ter nagedachtenis aan mijn meester Caeiro gepresenteerd: een nieuwe vertaling van de enige tekst waarin Pessoa’s alter ego’s elkaar ontmoeten. In het boekenweeknummer van het literaire tijdschrift De Parelduiker dat 8 maart verschijnt wordt ook aandacht aan Pessoa besteed.

Informatie
• Zaterdag 8 maart, 20:00 uur, het Literatuurhuis, Utrecht (UITVERKOCHT)
• Zondag 9 maart, 15:00 uur, het Literatuurhuis, Utrecht (kaarten/info: www.hetliteratuurhuis.nl)
• Vrijdag 21 maart, 20:00 uur, Boekhandel Van Pampus, Amsterdam (kaarten/info: www.boekhandelvanpampus.nl)

Boekpublicatie
Fernando Pessoa – Aantekeningen ter nagedachtenis aan mijn meester Caeiro
ISBN: 978-94-91869-02-0
96 pagina’s, € 12,50 (presentatie 8/9 maart, vanaf 12 maart te verkrijgen in de boekwinkel)

De Parelduiker, nummer jaargang 19, 2014 nummer 1
72 pagina’s, € 12,50

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later