Redactie

Dick Tuinder in Kunst is Lang

5 september 2018

Woensdag 5 september is kunstenaar en regisseur Dick Tuinder te gast in Kunst is Lang. Luuk Heezen gaat gedurende één uur met hem in gesprek over zijn werk, kunstenaarschap en blik op de wereld. Tuinder is naast beeldend kunstenaar ook filmregisseur en schrijver. Jur de Vries is ook aanwezig en reageert live visueel op het gesprek.

‘Ars longa, vita brevis’ verzuchtte de Griekse arts en grondlegger van de westerse geneeskunde Hippocrates (4e eeuw voor Christus): ‘Kunst is lang, het leven is kort’. Een mensenleven was volgens hem niet genoeg om de geneeskunde onder de knie te krijgen.

Zo’n 2200 jaar laat Goethe zijn personage Wagner, de assistent van de beroemde Faust, de zelfde woorden vertwijfeld uitroepen. KUNST IS LANG, en het leven is kort.

De beeldende kunst is als een altijd doorstomende trein die zich een weg baant langs stromingen, niches, uitspattingen en extravaganza. Het tempo van afwisselingen en opkomende kunstenaars is hoog, de zendtijd voor hedendaagse kunst bescheiden. In het uur van KUNST IS LANG zal Luuk Heezen de verdieping opzoeken met een hedendaagse kunstenaar. Een gesprek over het werk, over vreemde ideeën, over de vooroordelen binnen kunst, en over het (doodnormale) dagelijkse leven van de kunstenaar. Dit seizoen is Kunst is Lang niet alleen te horen op de radio, maar ook te bekijken via de Kunst is Lang Youtube en Arttube. 

———————————————————————————————————

Dick Tuinder schreef en regisseerde naast een aantal korte films onder meer de lange films Winterland (2009) en het quasi-autobiografische Afscheid van de Maan (2014). Daarnaast maakt hij grafiek en cartoons voor onder meer De Groene Amsterdammer, schrijft verhalen en artikelen. Hij organiseerde verschillende tentoonstellingen in onder andere Arti & Amicitiae, De Vleeshal en het Centraal Museum en was een van de oprichters van PARK 4DTV. In zijn werk schept hij mini-universums, nieuwe werelden waarin hij indirect de condition humaine en de absurditeit van het menseljik bestaan  onderzoekt. Hoe zijn mensen? En hoe denken ze?
Jur de Vries. The influence of animations and comic strips is everywhere on these canvases, but rather than evoke happy childhood memories, they feature much darker symbolism: cigarettes become metaphors for addiction to the point of disease, and both acts of violence and their results feature often. Jur cuts up and reconnects Mickey Mouse, and leaves our childhood friend just barely recognisable and bleeding on the operating table of his canvases. There are no innocent icons anymore. Behind those trusted cartoon eyes lies the emptiness of the dollar. We are all being manipulated constantly with images that claim to show us happiness. The bleak nihilist visions and disjointed narratives in Jur’s painting serve as an antidote.
Jur de Vries, Fuck Art Let’s Party

KUNST IS LANG

en het leven is kort 

Iedere woensdagavond op de radio tussen 20.00 en 21.00 op AmsterdamFM
De uitzendingen zijn op een later moment te bekijken/beluisteren via Podcast, Soundcloud, Youtube en op de website van mister Motley.

Partners
Het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Amsterdams Fonds voor de Kunst
Voordekunst
Arttube
VondelCS
AmsterdamFM

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later