Jowon van der Peet

Dit is een oproep uit de armoe-straat

15 oktober 2020

Want dat wordt het als de W hier weg moet.

Zakelijk directeur Jowon van der Peet schreef een brief aan het Amsterdamse stadsbestuur namens de W139 nu blijkt dat ze geen subsidie meer ontvangen van de gemeente (de vierjarige subsidie van het AFK is deze zomer afgewezen). Mister Motley publiceert vandaag een ingekorte versie:

Een oproep aan ons stadsbestuur.
De binnenstad verzuurt onder de monocultuur. Echte Amsterdamse plekken verdwijnen in rap tempo. Ook het voortbestaan van W139 wordt bedreigd. En daarmee de artistieke vrijheid.

Onze stad wil vrijheid bewaken en tegencultuur bescherming bieden. Maar wat is de realiteit? Voor kunstenaars van nu is hier – in de Warmoesstraat – straks géén plek. Géén plek voor de beeldende kunst, géén plek voor de scheppende kunst. En dat is een keuze. Een keuze van het Amsterdamse cultuurbeleid om onze unieke kunstplek niet te beschermen.

Wij doen een oproep tot zachtheid, een oproep tot weerbaarheid

Een keuze die voortkomt uit een geloof in marktwerking. Want kunst moet aanbesteed worden. Als een snelweg: geasfalteerd van A naar B. Het Kunstenplansysteem is een ondernemingsplan. Het werkt competitie, talentafwikkeling en gentrificatie in de hand. Kunst en kunstenaars moeten als merken en posities in de markt. De kunst laat zich managen. We branden onze mensengemeenschap op, net als in andere delen van onze samenleving. We hebben drie banen maar geen pensioen, we vullen meer formulieren in dan te doen waar we écht goed in zijn – in ons geval verbeelding brengen sinds 1979.

Vanuit het hart van de kunst zeggen wij: diep schoonmaken en ontgiften de rotzooi die het systeem heeft voortgebracht. Want we willen een binnenstad van de toekomst: weer een écht Amsterdams centrum. Wij doen een oproep tot zachtheid, een oproep tot weerbaarheid: laat die angst voor risico’s eens los. Probeer kunst eens niet te claimen en niet te controleren. Bescherm het artistieke primaat en leg het waar het hoort: bij de kunstenaars. Borg W139 – als een baken van kunst in de binnenstad. Durf daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Een Amsterdam die dat durft is een wereldstad.

Er is ook een petitie gestart voor het behoud van de W139, teken deze hier: 


 


 

Aam Solleveld – (Overall grid) W139

 

Oscar Peters, solo
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later