Alex de Vries

Drijvend op de stroom

18 oktober 2019

Voor Corrosia Theater Expo & Film in Almere-Haven, heeft kunstenaar Roos van Geffen een werk gemaakt dat een beeld schept van de stad over dertig jaar. Het werk bestaat uit twee delen: een documentair gedeelte, ‘De Verzameling Angsten en verlangens / 10×10 jaar’ en een autonoom werk ‘Drift’.

De uitzendingen starten om 18:00 en zijn live mee te luisteren via de website en de facebook van SPRING en via de facebook van mister Motley. Na afloop worden opnames van de uitzendingen onderaan dit artikel geplaatst. Een live uitzending bijwonen kan ook! Schuif 17,18,19, 24 of 25 mei aan om 18:00 bij het festivalhart in de Schouwburg in Utrecht (geen ticket nodig).

Programma
17 mei: Shira Eviatar (interview in het Engels)
18 mei: Fang Yun Lo (interview in het Engels)
19 mei: Silke Huysmans & Hannes Dereere
24 mei: Joost Maaskant
25 mei: Kris Verdonck

Uitzendingen
Shira Eviatar (17 mei)

Choreograaf en danser Shira Eviatar is de eerste gast van SPRING Radio. Ze staat met twee voorstellingen op het festival: Eviatar/Said en Rising. Deze voorstelling worden gecombineerd opgevoerd in theater de Kikker op zaterdag 18 mei en zondag 19 mei. Voor beide voorstellingen heeft Eviatar de choreografie gemaakt, in Rising danst ze zelf ook mee. SPRING schrijft over Shira Eviatar dat zij: “…de betekenis van dans binnen etnische identiteit onderzoekt. Ze maakt een persoonlijke schets van de Jemenitische culturele traditie die als erfenis wordt doorgegeven.”.

Video of SPRING Radio 2019 | aflevering 1

Fang Yun Lo (18 mei)
Fang Yun Lo is choreograaf, regisseur en performer. Ze is geboren in Taichung, Taiwan en woont in Essen. De productie Unsolved is een interdisciplinaire voorstelling met dans, videokunst, muziek, en een uitgebreid stage-design. SPRING schrijft over Fang Yun Lo dat ze ons meeneemt “op een fascinerende reis naar het huis en de geschiedenis van haar familie. Danser Chih Wen Chung beweegt zich middels urban dance invloeden door een doolhofachtige installatie met kleine kamers en verschuivende videobeelden. Persoonlijke herinneringen van een jeugd in Taiwan in de jaren tachtig raken vermengd met de existentiële vragen van deze tijd: wat is een thuis? Hoe vormt de eigen identiteit zich vanuit de familiegeschiedenis? Hoe gaat de jongere generatie om met de conflicten, die eerdere generaties niet hebben weten op te lossen?”.
 

Video of SPRING Radio 2019 | aflevering 2

Silke Huysmans & Hannes Dereere (19 mei)
Silke Huysmans en Hannes Dereere zijn twee theatermakers die sinds hun studies in Gent als duo voorstellingen maken. Ze doen uitgebreid  onderzoek en verzamelen veel materiaal over complexe onderwerpen alvorens ze de studio induiken en een voorstelling creëren. SPRING schrijft: “In hun vorige stuk, Mining Stories, onderzocht het jonge makersduo de gevolgen van een recente mijnramp in Brazilië. Met Pleasant Island zetten ze hun onderzoek naar de gevolgen van extreme mijnontginning voort aan de hand van documentair materiaal dat ze via interviews verzamelden. Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?”

Audio titled Spring Radio 19 mei 2019 met Silke Huysmans & Hannes Dereere, Jeltsje in der Rieden en Ayham Fattouh by Mister Motley

Joost Maaskant (24 mei)
Joost Maaskant, ook bekend als Maask, is een muzikale stemkunstenaar. Met enkel zijn stem en een loopstation creëert hij muzikale landschappen waarmee hij hele festivalzalen aan het dansen krijgt. Hij is ook onderdeel van het collectief PERMANENT DESTRUCTION, dat eerder ook al op SPRING stond met het SK Concert. Dit jaar wordt deel twee van de trilogie gepresenteerd: The HM Concert. Joost Maaskant neemt wederom de muzikale productie voor zijn rekening en geeft nog meer diepte aan de kleuren van zijn elektronische muziek. Extremen worden opgezocht. Het harde klinkt nog harder en het zachte nog zachter. Spring schrijft: “In The HM Concert rekent PERMANENT DESTRUCTION af met taboes uit de huidige beeldcultuur. Sentimenten als liefdesverdriet en vrouwenhaat blijven in die cultuur onzichtbaar, omdat ze niet sexy of Instagram-waardig zijn. De performance laat zien dat je je angst kan bezweren door hem te eren, dat alle zwaarte van je schouders glijdt als je danst op het ritme van je pijn.”

Audio titled Springradio 2019 met Joost Maaskant, Karlien VanHoonacker en Gido Broers & Ellen van de Mortel by Mister Motley

Kris Verdonck (25 mei)
Kris Verdonck is gevierd beeldend kunstenaar en theatermaker. Geïnspireerd door Beckett en het Japanse No-theater presenteert hij op SPRING festival de tragedie Something (out of nothing) samen met dansgezelschap ICK. Opdat zijn kunst ons kan troosten terwijl het verleden ons via ecologische rampspoed langzamerhand in begint te halen. Spring schrijft: “Onze wereld is, waar je ook kijkt, getekend door de invloed van mens en technologie. Deze voorstelling stelt de vraag welke plaats de mens nog inneemt in een wereld die steeds sterker gestuurd wordt door de dominantie van technologie. Van zelfrijdende auto’s tot algoritmes. Wat gebeurt er in zo’n wereld met het lichaam? Zijn wij alleen nog maar ‘dead men walking’? En wie is hier uiteindelijk verantwoordelijk voor?”

Audio titled Springradio 2019 Kris Verdonck, Rainer Hofmann en Jacquelina Berkhout by Mister Motley

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later