Vibeke Mascini

Dysfunctional Matters

1 april 2015

Het overkomt me altijd dat ik na het bezoeken van een expositie de wereld iets anders beleef. Soms is het alleen maar omdat de lucht buiten frisser is na een benauwende geur van acrylverf en slecht uitgewerkte ideeën. Vaker is het alsof ik op zo’n moment net op andere dingen om mij heen scherp stel.

Ik merkte het toen ik zonet in de Jamin stond. Daar kom ik zelden, maar ik denk dat het rondlopen in een voor mij vreemde stad maakte dat ik een vertrouwd baken zocht. Dat vond ik in de snoeppiramide waar ik ooit mijn eerste zakgeld aan uitgaf.
Nu zag ik alles weer even opnieuw. In vijftien jaar is er veel veranderd, maar de snoeppiramide van de Jamin biedt nog steeds hetzelfde assortiment aan: waaronder hamburgers, schelpen, baby flesjes en horloges. Allen in verschillende kleuren suiker.

Dit horloge is niet eens in staat om aan te geven hoe snel je het hebt opgegeten.
Zo leek de snoeppiramide plotseling in het verlengde te liggen van het werk dat hier aanwezig is. Vol van dualiteiten, zoals ze in deze expositie aan bod komen:

serieus tegenover grappig
sophisticated tegenover flauw
alledaags tegenover museaal
functional tegenover dysfunctional

Met het enorme netwerk aan blogs waarin je tegenwoordig verdwalen kan en de verrassende beeldresultaten die je vindt op google. Nu beeldbanken diverser zijn dan ooit en haast iedereen een bibliotheek aan foto’s meedraagt op zijn of haar telefoon is het niet vreemd dat onze ogen steeds meer getraind lijken om context te bepalen. Continue en in enkele seconden.
Dat objecten daarmee steeds een nieuwe betekenis krijgen, is geen onbekend gegeven. 

Maar in Dysfunctional Matters wordt daarbij aangekaart dat die verandering van betekenis al kan optreden wanneer de context helemaal niet zo verschillend is.  Een handdoek op een strand, een kreukel op een kledingkast, het fluorescerend pad van een danser, een nog-net-niet-doodlopend verkeersbord. 
Juist daar waar een ‘ready made’ nét niet hoort, lijkt deze zo enorm misplaatst.
Omdat het zowel vertrouwd als verrassend aanvoelt, als een hamburgertje gemaakt van snoep. Een tenniswedstrijd tussen de twee beste voetballers.

Dysfunctional Matters is tot 30 mei te bezichtigen bij Corrosia, Almere
Bumper Car, Maze de BoerThomas Aangeenbrug, vindingrijkDaan den Houter, pruikSteven de Peven voor zijn werk met fan (?)
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later