Wieke Teselink

Een boekje als een donkere kristal

22 april 2014

Een bescheiden boekje waar op de cover een boshuis te zien is: tussen het groen van de bomen valt de ongewone vorm en kleur van de woning op. Wat er komen geeft de cover nog niet prijs. Op de eerste pagina van het boekje staat de titel: Dark Chrystal, daaronder worden de makers vermeld: Félicia Atkinson en Bartolomé Sanson. 

Het formaat van het boekje is 210 cm x 148 cm, het is compact. De paginavullende afbeeldingen bedekken het dunne papier met donkere tinten. De dubbelpagina’s bevatten elk een foto en een getekende of een collageachtige afbeelding. De lippen van een donkere man dichtgenaaid met ruig touw, een dood rendier dat hangt over een levend paard en geaquarelleerde vlekken die samen een gezicht lijkt te vormen.

Opnieuw bekijk ik de afbeeldingen, stuk voor stuk, langzaam de bladzijden omslaand. De tekeningen in Dark Chrystal zijn vaak met meerdere technieken tot stand gekomen en blijven veelal in het abstracte zweven. Toch zie ik vaak een verband tussen de foto en de tekening: door een terugkomende compositie, dezelfde structuur of een herhaalde vormentaal. De tekeningen zorgen ervoor dat mijn ogen de afbeeldingen weer opnieuw bekijken, wat is de relatie tussen deze twee pagina’s?

De inhoud van de duistere afbeeldingen lijkt niet zo makkelijk te openen als het boekje zelf. Er start niet echt een inhoudelijk verhaal tussen de afbeeldingen, beeldend gezien wel. De titel doet vermoeden dat de makers dit ook graag willen bereiken; een zine als een kristal die een duistere vlakverdeling heeft.

Het boekje doet me denken aan studentikoze kopieeractiviteiten. Boekjes die stiekem op stageplekken of op moeders werk onder het kopieerapparaat ter wereld worden gebracht. Het eindeloos kopiëren van geknipte en geplakte afbeeldingen leveren vaak spannende beelden op en is ook lekker goedkoop. Echter vormt het boekje Dark Chrystal één van de vele uitgaven van RAWRAW edizioni, een Italiaanse publicatieproject opgericht door Massimiliano Bambo. Sinds 2006 geeft RAWRAW edizioni publicaties uit op de grens van boekjes en zines, samengesteld door verschillende kunstenaars en fotografen. De naam van de uitgever lijkt een stramien voor de inhoud en beeldtaal van de publicaties. Vele boekjes zijn gevuld met rauwe, directe en onbewerkte afbeeldingen en bevatten weinig tot geen tekst en uitleg. Op de website van RAWRAW edizioni zijn vele boekjes voor fijne prijsjes te koop.

 

Heb jij een bijzondere kunstenaarsuitgave op de wereld gebracht of heb je een zine of boek ontdekt? Mister Motley is altijd op zoek naar nieuwe Paperpodium voer. Neem contact op met wiekemotley@gmail.com

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later