Wieke ten Cate

Een kanarie genaamd Kurt

22 februari 2015

In de jungle van de magazines bij Atheneum ligt tussen de tijdschriften een piepklein, geel boekje. Het bevat vier dunne pagina’s met klein getypte letters en wordt samengehouden door twee nietjes. De kaft is een geel kartonnetje met een tekening van een vogeltje. De titel ‘EEN KANARIE GENAAMD KURT’ is geschreven met de hand en lijkt vervolgens gekopieerd. Naast de titel staat er op de voorkant niets. Geen naam van een auteur, geen datum, geen uitgever. 

Dit schriftje voelt als flessenpost. De vorm suggereert dat er maar één exemplaar bestaat. Alsof iemand wakker werd na een stormachtige winternacht en het de moeite waard vond haar droom op te tekenen om er vervolgens een mooie kaft omheen te nieten. 

Het verhaal is een combinatie van een jeugdherinnering waarin tante Anna haar nichtjes de oorlog verklaard door op oudejaarsavond tegen ieders wil in de oude spelletjes doos van zolder te trekken en hun te verplichten tot een potje ‘Stratego’ én een dagdroom van een kanarie zo groot als een paard die prachtig gitaar speelt.

Het heeft geen spannend plot, is niet onbedaarlijk grappig, maar net als bij flessenpost draait het niet zozeer om de inhoud, maar de vorm en de poëzie daarvan. Dat je iets bijzonders gevonden hebt, of eigenlijk: dat iets bijzonders jou gevonden heeft. Je wilt dit schriftje vinden in een geleend boek van de bibliotheek, op een tafeltje van een bruin café, of op een kerkbankje en je gelukkig prijzen met een bijzonder, persoonlijk document. 

Graag roep ik jullie dus – in het kader van het behoud van mysterieuze gebeurtenissen in een dagelijks leven – op tot de volgende acties:

Koop de laatste drie exemplaren voor €2,50 bij Boekhandel Atheneum.
Zet een streepje door de naam Ílona Verhoeven op de binnenkant van de achterflap (maar laat de url van haar site mixedmediasoup.com staan, daarop is namelijk een schat aan gedichtjes, brieven, verhalen en nog meer ‘flessenpost’ te vinden). Leg het boekje op een plek waar jij zo’n onverwachts cadeau zou willen vinden.
Maak een foto van de plek en stuur het op naar Mister Motley.
Wij verheugen ons.







Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later