Sascia Vos

Eindexpo AKV/St. Joost, Breda

2 juli 2014

De kunstacademie van Breda levert jaar in, jaar uit met name goede kunstenaars af die ruimtelijk werk en/of installaties met diverse media maken. Zo ook dit jaar: er was zoveel mooi, intrigerend, goed werk te zien, dat hieronder een fotoverslag wordt gegeven met hier en daar een korte uitleg wat er op de afbeelding te zien is.

Deze eindexpo op het AKV/St. Joost is t/m wo. 2 juli van 11-17 uur te zien op de academie, Beukenlaan 1, Breda.

Vince Linders
In een gefragmenteerde videoprojectie toonde Vince Linders diverse gekke en bijzondere acties zoals het zitten in een kruiwagen die met de handvatten op de rand van een zwembad balanceert zodat de kuip blijft drijven op het water; steltlopen met ladders; rondrollen in een betonkuip; met een ballon vol lucht een trompet laten luiden. Vince speelde ook live trompet, niet om er mooi geluid maar wel om er een zeepbel uit te laten komen. Zelf konden bezoekers ook deelnemen aan zijn werk, door bv. op een trapje te klimmen en op een mayofles op de vloer te springen.
Vince LindersVince LindersVince LindersVince LindersVince Linders

Veerle Kop
Veerle Kop toonde twee minimalistische werken die perfect waren afgewerkt en uitgevoerd: een ruimte vol witte kubussen van ongeveer 30 x 30 x 30 cm die aan een kant beschilderd waren ieder met een andere kleur van de regenboog, slechts middels reflectie waren deze zachte kleuren zichtbaar; een gebolde witte wand die bij nader inzien geen muur maar een met lucht gevuld werk bleek te zijn.
Veerle KopVeerle KopVeerle KopVeerle Kop (naast het werk van Evelien Mattheij)

Evelien Mattheij
Op de foto hierboven is al het bijna onopvallende werk van Evelien Mattheij te zien; zij haalde een raam uit de sponning en zette het elders in de ruimte neer. De plint in een gang liet zij los komen van de muur. Een soortgelijk werk, maar dan nu de vloerbedekking die in een lus zweefde boven de vloer waar hij oorspronkelijk had gelegen, is te zien op kunstacademie in Den Bosch. In Breda werd afgelopen weekend op ieder heel uur een menselijke klok door Evelien op het balkon van de academie geïnstalleerd, waarbij om 11 uur, 11 mensen het woord ‘11’ riepen en om 1 uur, 1 man, ‘1’ schalde over de locatie.
Evelien MattheijEvelien MattheijEvelien MattheijEvelien Mattheij (met werk op AKV, Den Bosch)Evelien Mattheij

Milan van Wezel
Het meest opvallende werk van Milan van Wezel was een sculptuur van een op de grond zittende mens met houten benen, oranje laarsjes en een plunjezak over hoofd en bovenlichaam. Langzaam bewoog de sculptuur telkens voorover. Kleine sculpturen van mannetjes in een gehurkte stand waren in diverse kleuren en formaties in de vensterbank neergezet. Ook waren er tekeningen van wederom mensen te zien, pijlen gaven aan hoe het lichaam zou moeten bewegen.
Milan van WezelMilan van WezelMilan van WezelMilan van Wezel

Samuel Hortulanus
Samuel Hortulanus was een van de weinige schilders die op het St. Joost afstudeerde. Zijn werk viel op door het monochrome kleurgebruik (rood, wit, grijs, zwart), de schetsmatige manier van teken-schilderen en de vage figuraties; het leken soms bijna schilderingen zoals te zien op oud-Griekse of Etruskische vazen.
Samuel HortulanusSamuel HortulanusSamuel HortulanusSamuel Hortulanus

Niels Goos
Het werk van Niels Goos is divers, in zijn installatie waren videowerken, tekeningen, teksten, objecten zoals een platte staande steen (een grafsteen?) waarop woord voor woord een tekst met af en toe onzinnige woorden en wendingen met een dia-apparaat geprojecteerd werd, en andere spullen te zien zoals twee T-shirts met afbeeldingen van een roofvogel en het silhouet van een vogel uit het werk van Matisse / Daan van Golden, en een wandrek met sieraden en verband.
Niels GoosNiels GoosNiels GoosNiels Goos

Tessa van der Meeren
Het meest irritante werk was dat van Tessa van der Meeren! Maar dan wel goed irritant. Daar waar haar werk zou moeten zijn, was een lege ruimte op twee krukken na en wat andere bezoekers te zien. Al gauw bleek dat de drie mensen geen bezoekers maar performers waren. Zij staarden je aan, stelden vervelende vragen en kwamen heel dicht op je staan. Pas bij de komst van nieuwe bezoekers werd je met rust gelaten en werden de binnenkomers een ongemakkelijk gevoel bezorgd. Het performatieve werk maakte een diepe indruk op mij in positieve zin!
Tessa van der MeerenTessa van der MeerenTessa van der Meeren

Bernard van Dongen
Bernard van Dongen studeerde af aan de afdeling Fotografie. Zijn werk is zowel in Breda als in Den Bosch te zien. Kopieën van objecten zijn van een extra gekleurde printlaag voorzien. Gelaagdheid, patronen, platheid en diepte zijn de elementen waarmee hij binnen zijn werk speelt.
Bernard van DongenBernard van DongenBernard van DongenBernard van Dongen

De eindexpo op het AKV/St. Joost is alleen nog vandaag wo. 2 juli van 11-17 uur te zien op de academie, Beukenlaan 1, Breda en op de kunstacademie aan de Onderwijsboulevard 256, Den Bosch.

 

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later