Sascia Vos

Eindexpo AKV/St. Joost, Den Bosch

3 juli 2014

Het AKV/St. Joost leverde dit jaar een goede lichting kunstenaars af, zowel in Breda (zie desbetreffend verslag) als in Den Bosch. Dit jaar viel het op dat in Den Bosch er veel kunstenaars hun werk in een eigen ruimte konden tonen; dus (gelukkig) weinig presentaties waarbij werken door elkaar zijn geplaatst waardoor je moet zoeken wat van wie is, en zo het werk vaak ook niet goed uitkomt. Juist deze solo-presentaties (meestal installaties met ruimtelijk werk of tekeningen in combinatie met videowerk) vielen mij het meest op.

De eindexamenexposities van AKV/St. Joost in Breda en Den Bosch waren t/m 2 juli 2014 te zien en zijn helaas al weer afgelopen, daarom hieronder een tekst en beeldverslag van een kleine selectie van de naar mijn mening meest interessante presentaties/werken.

Lin Houtman
Geluksbrengende boodschappen en beelden waren samengevat in een installatie van Lin Houtman. Een boeddha-beeld, positieve teksten bevestigd aan theezakjes, of in Chinese gelukskoekjes; ons streven naar geluk is door de commercie opgepakt en producten worden beter verkocht met een positieve boodschap. Lin toont behalve deze producten ook zelfgemaakte t-shirts en tassen met de tekst “Things  will get better, I promise” in spiegelschrift, zodat het alleen door de drager gelezen kan worden als deze in de spiegel kijkt.
Lin Houtman


Lin Houtman

 

Koes Staassen
Koes Staassen toont een kleihoop met gaten, een videowerk en vooral indrukwekkende tekeningen die zeer nauwkeurig met potlood op het papier zijn gezet. De prachtig verfijnde tekeningen zonder kleur hebben ong. een A3-formaat en zijn ingelijst. Ze vertonen bijna allemaal het middelste gedeelte van een mannenlichaam met in het centrum een piemel en handen. Op het lichaam zijn vaak attributen afgebeeld zoals donkere handschoenen met studs. Toch gaat er niets pornografisch van deze beelden uit, integendeel. Het zijn eigenlijk onschuldige tekeningen zonder enige seksuele handelingen en/of opwinding. Ook de video waarbij zeer close-up de constant bewegende huid van de ballen wordt getoond heeft niets seksueels, het geeft eerder een fascinerend beeld van de diverse kleuren en facetten van de huid. In een begeleidende tekst verklaart Koes dat zijn werk geleid wordt door een combinatie van verlangen en schaamte; een interessant thema die prachtige werken oplevert.
Koes StaassenKoes Staassen

 

Janina Frye
In een installatie zijn een fotowerk, ruimtelijk werk en vier videowerken van Janina Frye te zien. In alle werken staan meubelstukken, objecten en de ordening daarvan centraal. Daarbij is Janina vaak zelf in beeld te zien die de spullen rangschikt naar kleur, grootte, vorm of plaatst in interessante composities. De videowerken zijn divers van karakter: eentje is verhalend en toont Janina op reis met een opklapbaar tafeltje, een andere video is weer meer humoristisch waarbij geprobeerd wordt om een electrische kabel te leren om een deur open en dicht te doen. Maar de sterkste videowerken zijn toch wel die waarbij Janina droog gefilmd is met objecten tegen ofwel een witte of een zwarte achtergrond terwijl zij de spullen in het beeld verplaatst, neerzet of weghaalt.
De gehele installatie toont Janina’s verschillende studies naar wat voor rol objecten nog meer kunnen spelen in ons leven behalve die dienende functie waarvoor ze gemaakt zijn. Het mooie werk maakt nieuwsgierig naar Janina’s toekomstige onderzoeken.
Janina Frye


Janina Frye

 

Claudia Lindhout
Vooral de live performance van Claudia Lindhout was indrukwekkend. Gekleed in een zwart t-shirt en onderbroek en zwarte sokken en schoenen met onder iedere zool een metalen uitstekende bout, probeerde zij op de gladde vloer overeind te komen. De performance duurde een uur lang, en af en toe lukte het haar om zwaar balancerend op de smalle boutjes overeind te krabbelen. Gezien de diepe blauwe plekken op haar benen, was de performance een ware strijd van vooral vallen en weinig opstaan.
Claudia LindhoutClaudia Lindhout

 

Roman Pankonin
Beweging is het belangrijkste onderdeel in het werk van Roman Pankonin. Hij toonde een mooie (onfotografeerbare) installatie bestaande uit roterende motortjes aan een wand en katrollen aan een tegenoverliggende wand, die met elkaar verbonden waren door bijna onzichtbare draden. In het midden van de ruimte, waren de draden omhuld door ieder metalen buisjes, die zo in de lucht leken te dansen. In een ander werk werd een balletje in een met water gevulde vissenkom door twee draden aan een ventilator rondgetold. Maar de meest interessante werken waren toch op video te zien, zoals het simpele gegeven van de schaduw van een lamp die rond de lamp heen roteert. De meeste indruk maakte het onder de voetzool naaien van rolschaats wieltjes… en wel aan de voet zelf! Nu zal dat wel vastgezet zijn aan een dikke laag eelt, maar toch… Vervolgens schaatst de voet op de wieltjes het beeld uit. Op eigen risico mag de bezoeker op een stoel met een poot en zo’n zelfde wieltje door de ruimte gaan zitten en rondbewegen.
Roman Pankonin


Roman Pankonin

 

De eindexamenexposities van AKV/St. Joost te Den Bosch en Breda zijn afgelopen en niet meer te bekijken.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later