Sascia Vos

Eindexpo PZI (deel 1), Rotterdam

27 juni 2014

Dit jaar wordt de eindexamenexpositie van het Piet Zwart Instituut (masteropleiding) in twee delen in TENT gehouden. Eerst tonen de kunstenaars en ontwerpers van de Master Media Design & Communication hun werk, later deze zomer zijn de kunstenaars van het PZI Master Fine Art aan de beurt (deze zal ik bespreken in Eindexpo PZI (deel II).

Internet en social media hebben de wereld ontsloten. In de huidige maatschappij kan iedereen met elkaar in contact komen en gemakkelijk met elkaar communiceren. Maar bevorderen deze media wel echt het ontstaan van netwerken en gemeenschappen of brengen ze juist meer eenzaamheid? En is er door diezelfde media tegenwoordig weer een tendens richting behoefte aan meer rust, stilte en introvertie?

De relatie tussen de social media en (de communicatie binnen) de huidige maatschappij, is het thema van de eindexamenexpositie “Unlinked” van de Masters Media Design & Communication van PZI. De afstudeerwerken geven niet zozeer antwoorden op de (hierboven) gestelde vragen, maar zetten je aan het denken, geven mogelijke oplossingen. Het resultaat is een gevarieerde tentoonstelling met diverse werken die toch tezamen een mooi geheel vormen.

In het kader van het netwerken laat Roel Abbing (NL) een verzameling zien van de meest vreemde wifi-ontvangers bestaande uit kabels, potten, pannen, blikjes (van pringles, cola, vis) die door mensen over de hele wereld gemaakt zijn om een alternatief internet te creëren. De objecten zijn prachtig uitgestald in kasten en vitrines en geven weer dat mensen juist graag “linked”, verbonden met elkaar willen zijn.
Roel AbbingRoel AbbingRoel Abbing

Ook het werk van Yoana Buzova (BG) toont aan dat mensen graag met elkaar willen communiceren. In negen verschillende steden (Rotterdam (buiten TENT), Amsterdam, Linz, Wenen, Sofia, Zagreb, Athene, Sao Paulo) installeerde zij kastjes die met elkaar in verbinding stonden. Ieder kastje had twee knoppen, een om een boodschap in te spreken (die dus opgenomen werd) en een om de laatste boodschappen van anderen af te luisteren. Een collectieve voicemailbox dus als het ware, waar veel mooie berichten werden achtergelaten maar ook veel onzinteksten en geschreeuw.
Yoana BuzovaYoana BuzovaYoana Buzova (hoe maak je voicemail-box)

In de verduisterde installatie daar vlak naast van Nicole Hametner (AT/CH) staat juist de stilte centraal. Twee rustgevende videowerken worden er getoond zonder geluid; het zijn beelden van het water dat komt en gaat bij eb en vloed, en van zwart-wit foto’s van een loodzware steen die in het water drijven en heen en weer worden gewiegd. Het meest indrukwekkende beeld is echter van een groot donker portret van een meisje. Op het eerste gezicht lijkt het een zwart silhouet te zijn, maar als je beter kijkt zijn ogen, neus, mond, nek en kleding te onderscheiden. Het blijkt een dia-projectie te zijn weergegeven op een vlak van zo’n 3 bij 6 meter groot. Onherkenbaar, anoniem en stil kijkt ze de ruimte in.
Nicole HametnerNicole HametnerNicole Hametner

Tenslotte het werk van Marlon Hadler (NL) dat bestaat uit fel gekleurde vlakken die in de tentoonstellingsruimte zijn aangebracht. Slechts vanuit een standpunt vormen zij een rechthoek. Het verhaal dat erbij gegeven wordt over een ‘template’ van het web die in de ruimte is overgenomen, is voor mij niet geheel te begrijpen, maar een mooi beeld heeft het wat mij betreft wel opgeleverd.
Marlon HarderMarlon Harder

“Unlinked” van het PZI Master Media Design & Communication is in TENT, Rotterdam te zien t/m 29 juni 2014; open: di. t/m zo. 11-18 uur.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later