Geen kunstenaar toont direct diens werk in het Stedelijk Museum – steun #NIETONDERDEZAAGLIJN

21 juli 2023

Onder het mom van #NIETONDERDEZAAGLIJN verenigen 9 presentatie-instellingen zich die ondanks hun positieve advies geen subsidie zullen ontvangen binnen de meerjarenregeling voor Kunstpodia van het Mondriaan Fonds. De instellingen die onder deze zaaglijn belanden zijn Kunstverein, Billytown, Limestone Books, Trixie, Welcome Stranger, De Fabriek, Nieuwe Vide Artspace, Studios, No Limits! Art Castle en ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose. Lees en onderteken hun brandbrief en zorg dat de Tweede Kamer instemt met de benodigde aanvullende financiering.

 

#NIETONDERDEZAAGLIJN 2023

Geachte collega’s, partners en bezoekers,

Enkele dagen geleden werd aan 31 presentatie-instellingen subsidie toegekend binnen de meerjarenregeling voor Kunstpodia van het Mondriaan Fonds. 9 instellingen met een positief advies belandden echter ‘onder de zaaglijn’. Omdat het budget niet toereikend was, zullen zij geen steun ontvangen. Wij zijn die 9 instellingen en roepen jullie op om je stem te laten horen en jezelf solidair te verklaren met onze oproep aan de staatssecretaris om het budget voor presentatie-instellingen blijvend te verhogen. Zodat de programma’s van onze 9 instellingen alsnog gehonoreerd kunnen worden en de sector blijvend versterkt wordt. Hiervoor is €650.000 per jaar nodig.

Deze campagne is een re-run! Helaas hebben we de in 2020 opgestelde campagne van onder het stof moeten halen. En helaas, ook al zijn de organisaties niet dezelfde en is er na de corona crisis mogelijk nog meer nood aan rust en ruimte in de sector dan voorheen, klinken de woorden van toen nog net zo scherp en waar nu:

‘Cabaretière Sanne Wallis de Vries refereerde in haar pleidooi voor het behoud van kleine theaterzalen (17/10/20, FD) naar een uitspraak van Freek de Jonge: ‘Geen carrière is ooit begonnen in de Ziggo Dome’. Zo is het natuurlijk ook in de beeldende kunst: geen kunstenaar toont direct diens werk in het Stedelijk Museum. Om daar terecht te komen hebben kunstenaars kansen en mogelijkheden nodig. Wij, de kleine en middelgrote presentatie-instellingen bieden ruimte voor experiment, ondersteunen kunstenaars in hun ontwikkeling en introduceren hen aan een divers publiek. Dit doen we onder andere door het werk van de kunstenaars te tonen in onze tentoonstellingsruimten of in de publieke ruimte. Maar ook met publieks- en educatieve programma’s om jong en oud in aanraking te brengen met kunst.

Ons werk zorgt voor een vruchtbare bodem voor de beeldende kunstsector. Kunstenaars die bij ons begonnen, zien wij uitgroeien tot genomineerden en winnaars van prestigieuze kunstprijzen zoals Prix de Rome of tot vertegenwoordigers van Nederland op internationale kunstbeurzen en biënnales. Het zijn kunstenaars die ons met hun onderzoekende houding laten nadenken over wie we zijn als mens en de samenleving waarin we (willen) leven. Wij doen ons werk met liefde en overtuiging. Onze organisaties worden al jaren gedragen door professionals en vrijwilligers die zich ondanks de onzekere en gemarginaliseerde posities waarin zij zich vaak bevinden met ziel en zaligheid inzetten voor de kunsten. […] We zijn trots maar maken ons ook zorgen, en roepen de minister op om verdere verschraling van de sector nu en in de toekomst te voorkomen.

Zelf bracht de staatssecretaris het onlangs ook prachtig onder woorden:

‘De passie en inzet van de mensen in de culturele en creatieve sector is bewonderenswaardig. Zonder makers geen kunst en cultuur. Helaas staat de positie van deze makers al geruime tijd onder druk. We moeten de arbeidsmarkt verbeteren. Eerlijke beloning vormt de sleutel tot die verbetering.’

Met deze woorden zijn wij het 100% eens. We vragen dan ook om ons de tools te geven om hier aan mee te werken. Het alsnog honoreren van de positief beoordeelde instellingen draagt hieraan bij en is van belang voor de hele Nederlandse kunstsector. Het maakt het een veiligere, gezondere en meer diverse plek.

Laat je stem horen! Deel dit bericht #nietonderdezaaglijn, en zorg dat de Tweede Kamer niet anders kan dan in te stemmen met de benodigde aanvullende financiering! Nu! Niet in 2025-2028. Ook met een gevallen kabinet… We rekenen op je!

Met vriendelijke groet,
Kunstverein (Amsterdam), Billytown (Den Haag), Limestone Books (Maastricht), Trixie (Den Haag), Welcome Stranger (Amsterdam), De Fabriek (Eindhoven), Nieuwe Vide Artspace, Studios (Haarlem), No Limits! Art Castle (Amsterdam) en ROZENSTRAAT – a rose is a rose is a rose (Amsterdam)

Onderteken de brief hier

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later