Mister Motley

Gratis e-book Daan van Golden

1 februari 2014

Afgelopen weekend opende in het GEM Den Haag een nieuwe tentoonstelling omtrent het werk van Daan van Golden. Ter gelegenheid van de expositie bracht het GEM een gratis e-book uit, dat je hier kunt downloaden. Om je alvast thuis voor te bereiden op wat er in het museum te zien is. 

Daan van Golden
Reflecties
1 feb 2014 t/m 4 mei 2014

Reflecties, schaduwen, patronen en silhouetten spelen een belangrijke rol in het werk van Van Golden (Rotterdam, 1936). Van Golden koestert deze beelden als geen ander en schildert met uiterste precisie en groot geduld zijn ‘toevallige’ onderwerpen. In de nieuwe solotentoonstelling die GEM, museum voor actuele kunst, Den Haag, aan Van Golden wijdt, is het thema reflecties het uitgangpunt. Reflecties waarbij de toeschouwer zichzelf ziet; silhouetten waarin een andere voorstelling verborgen zit; de toevallige vormen van schaduwen en patronen die hem lief zijn. Bijvoorbeeld het patroon van de sjaal van een geliefde dat hij herhaaldelijk schildert als een fetisj; in alles draait het om de reflectie, van onszelf, van een toevallige voorstelling, van een geliefde herinnering. Het Gemeentemuseum Den Haag beheert een omvangrijke collectie Van Golden, die voor deze tentoonstelling wordt aangevuld met vele bruiklenen uit particuliere en museale collecties, en enkele recente pareltjes uit het persoonlijk bezit van de kunstenaar, die nog niet eerder zijn getoond.

Daan van Golden kijkt met ongewone opmerkzaamheid naar de wereld, waarbij hij door een stroom van associaties steeds nieuwe vormen en patronen ontdekt. Zijn open houding ten opzichte van het leven en objecten en zijn geconcentreerde, precieze werkwijze vormen de kern van zijn oeuvre. Hij staat open voor het onbekende en onverwachte, zoekt naar het één en vindt het andere. Hij fotografeert en schildert. Steeds keren abstract-decoratieve patronen gebaseerd op alledaagse voorwerpen terug in zijn werk. Door bestaande patronen als uitgangspunt te nemen vervaagt Van Golden de scheidslijn tussen leven en kunst. Met ongebreidelde verbeeldingskracht en fantasie van de kunstenaar komen vertederende mens-of dierfiguurtjes tevoorschijn uit vormen en tegenvormen, die vervolgens door hem worden uitvergroot. Toeval speelt een belangrijke rol; een motief dat zijn aandacht trekt wordt naar voren gehaald. Van Golden vestigt zo de aandacht op de rol van de waarneming tijdens het werken.

Van Golden, die in eerste instantie expressieve doeken vervaardigde, maakte tijdens een verblijf in Japan (1962-1964) kennis met een verfijnde traditie die hem leerde over aandacht en vakmanschap, over ontvankelijkheid ten opzichte van de wereld en over het materiaal van de schilder. Hier viel alles op zijn plaats; het aandachtig kijken naar de schoonheid van het alledaagse wordt een belangrijk aspect binnen zijn oeuvre. In het naschilderen van de bestaande patronen als repetitieve handeling ontstaat volgens Van Golden de hoogste vorm van meditatie.

Zie voor meer informatie ook de website van het GEM. 
Daan van Golden, Heerenlux, 2003

 
Daan van Golden, Schiedam (Mozart), 1978Daan van Golden, Heerenlux, 1998
Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaagse kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later