Najiba Brakkee

Het escapisme van een Sex God

30 april 2016

Wie verlangt er niet naar een mooiere wereld? Een wereld waarin je kan wegdromen en verdwalen, om opnieuw positief verbaasd en verrast te worden. 

Escapisme is geen nieuw gegeven in de kunst. De Romantiek is geheel gebouwd op utopische denkwijzen en daarvóór al zorgde Lewis Carroll er met Alice in Wonderland voor dat de lezers konden vluchten in een wereld waarin niets was wat het leek en ze van de ene verbazing in de volgende tolden. Het is geen toeval dat de Cheshire Cat, de eeuwig stoned lijkende, grijnzende kat uit Carrolls Wonderland, terug te vinden is in de expositie NO COVER IMAGE, gecureerd door de kunstenaars Bonno van Doorn en Arthur Stokvis.


NO COVER IMAGE is een hallucinerende tentoonstelling, die de bezoeker bevrijdt uit de sombere realiteit en meevoert in een wonderlijke wereld van kleuren, beelden, geluiden en, niet te vergeten, seks. Zoals met het doek Sex God en een still uit No Cover ImageThe Video waarop Van Doorn er als een seksgod bij staat en fluorescerende verf over zichzelf heen gooit. Want seks is een middel bij uitstek om te ontsnappen aan de ellende van alledag. In een ieder schuilt een gekooide seksgod en het is volgens Van Doorn de kunst die los te laten. Hier komt Sigmund Freuds oerdrift van de seksualiteit om de hoek kijken en het is geen toeval dat Freuds werk, net als dat van Lewis Carroll, is gedrenkt in de geestverruimende middelen: escapisme in optima forma.


De presentatie is gemaakt met zeven kunstenaars, afkomstig uit drie verschillende landen, die zijn samengekomen om een expositie te realiseren in de Amsterdamse Art et Amicitiae (ARTI). Het zijn schilders, maar hun presentatie bestaat uit doeken en objecten die samen één grote installatie vormen. De werken zijn niet alleen met een groot scala aan gekleurde verf (bladgoud, neon, roze, groen, blauw, glitters ) besmeurd, maar ook met allerlei voorkomende materialen (van rollen papier, spiegels, lichtgevend snot, krijt, karton en zand, tot vingerverf, glow-in-the-dark–sterren) bewerkt. Daarnaast is een video te zien en een Echo vanuit de muur te horen. 

Wandelend in een kronkelbeweging over de met aluminium bedekte vloer wordt je in elke ruimte bedolven door een hoeveelheid aan kleur, glitters en licht, en meegevoerd door een dynamische energie. 

In alle drie de expositieruimtes zijn er werken van Bonno van Doorn (1977) te zien. Het meest opvallend is de serie van zes doeken bestaat,  Sex God, Dolphin Swastikas & Other Fairy Tales in het begin van de tweede zaal.  Links het eerder genoemde schilderij Seks God. Met een penseel zijn grote, zwarte licht druipende letters geschilderd, die boven het woord Seks vormen en beneden het woord God. Rechts hangen de andere vijf schilderijen. 


Het doek Dolphin Swastikas heeft een in pastelkleuren beschilderde achtergrond, waarop vier roze dolfijnen in de vorm van een swastika zijn geschilderd. Dolfijnen staan symbool voor vrijheid, liefde, communicatie, intelligentie, spelen, zodat je uiteindelijk hetgeen dat geweest is kan loslaten om in het nu te blijven. Om dit te kunnen heb je voorspoed en geluk nodig. Daar komt de symboliek van de swastika weer van pas. 

Op de overige vier doeken, met de titel Other Fairy Tales, is het  handschrift van de kunstenaar goed terug te lezen: ronde vormen, kronkelige lijnen, intuïtief gevonden dingetjes die schijnbaar zonder betekenis op de doeken zijn geplakt. 

De wandeling eindigt bij het werk in de derde en laatste ruimte met een film die Bonno van Doorn heeft gemaakt over alle kunstenaars in de expositie terwijl ze aan het werk zijn in hun atelier. Hierin is ook het eerder genoemde shot te zien waar Van Doorn in zijn ontblote bovenlichaam gele fluoriderende verf over zich heen gooit. 


Het is een overrompelende expositie, niet alleen vanwege de opzet , maar ook door de manier waarop er is samengewerkt om het tot stand te brengen. De groepsdynamiek is voelbaar en zichtbaar. De kunstenaars gunnen elkaar het licht en daarom geeft deze expositie ook licht. Het geheel wordt beeldend en poëtisch afgesloten in een film.  Alsof je je bevindt in rock and roll wonderland. Opdat we vanaf nu besluiten de rest van ons leven onbeschaamd te blijven dromen, fantaseren en in sprookjes te geloven. 

NO COVER IMAGE met Stephan Jåschke (DE),  Laurent Proux (FR), Tillmann Terbuyken (DE), Marjolijn de Wit, Thijs Rhijnsburger, Arthur Stokvis, Bonno van Doorn is in Arti et Amicitiae te zien t/m zaterdag 14 mei 2016. 
Bekijk hier de website 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later