Mister Motley

Het mooiste archiefstuk van Nederland

25 oktober 2013

De Nederlandse Archieven organiseren dit jaar voor de eerste keer de verkiezingen voor het Stuk van het Jaar. In het land zijn voorverkiezingen gehouden om de mooiste, bijzonderste, gekste en interessantste archiefstukken te zoeken. Vandaag wordt bekend wat het meest bijzondere, ontroerende en mooie archiefstuk van het jaar is. Hieronder verzamelde we alvast enkele goede kanshebbers. 
Tekening van Siamese tweelingen

Het Vlaardingse ‘Stuk van het Jaar’ is uniek. Het is een met waterverf opgewerkte potloodtekening van een doodgeboren Siamese tweeling. Deze even dramatische als zeldzame geboorte vond plaats op 25 oktober 1877. Het jongetje heeft twee hoofden, vier armen en één onderlichaam. De handjes zijn twee aan twee met elkaar verstrengeld. Het is het zesde kind van Kornelis Korver, molenaar op de stadskorenmolen en Klazina van der Borden. Om een blijvende herinnering te hebben, vroeg het echtpaar de Vlaardingse schilder Hugo Maarleveld de misgeboorte op papier vast te leggen. 
Liga Meisje

Hele generaties zijn opgegroeid met de Ligakoeken uit het bekende rode pak met de lachende kleuter erop. Dit is de originele foto van het meisje dat de Liga-verpakkingen jarenlang en over de hele wereld heeft gesierd. De Liga-fabrieken zijn voor eeuwig met Roosendaal verbonden. 
Rabobank reclame, 1968

De reclame van de Rabobank, Boerenleenbank, uit 1968 kun je hier bekijken. 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later