Mister Motley

Het stenen bruidsbed

15 oktober 2013

De Ruby Tuesday Lezing van vanavond staat in het teken van Het Stenen Bruidsbed van Harry Mulisch.
Door het geallieerde bombardement in februari 1945 werd Dresden, ‘Het Florence aan de Elbe’, in puin gelegd. Meer dan twintigduizend onschuldige burgers werden gedood. In 1959 verscheen de roman Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch, met op de cover een afbeelding van het verwoeste stadscentrum. Norman Corinth, de hoofdpersoon van de roman, die als soldaat bij het bombardement betrokken was, keert na dertien jaar terug in de stad voor een tandheelkundig congres. Maar hij kan zijn aandacht niet bij het congres houden, omdat het verleden opspeelt. Hij dwaalt door de nog steeds niet heropgebouwde stad, en ontmoet allerlei slachtoffers van ‘zijn’ bombardement. Dat brengt Corinth bij de vraag: wie/wat bepaalt er eigenlijk wie in een oorlog de slachtoffers en de oorlogsmisdadigers zijn?

Deze voor Mulisch’ oeuvre belangrijke vragen zijn gegoten in een klassieke romanvorm: vijf bedrijven afgewisseld met ‘Homerische zangen’. Tijdens de lezing zal door gastspreker Dr. Lizet Duyvendak worden ingegaan op die vorm, op de rijke symboliek en op de oorlogsthematiek in het werk van Mulisch. 

Mulisch zei: ‘Als je geniaal wilt zijn, moet je te ver gaan, en als je niet te ver gaat, is het niet goed, dan is het alleen maar waar en de waarheid is saai.’ – Motley gaat vanavond naar de lezing.

 

 

 

 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later