Amber Oskam

Het voelt alsof ze erbij was

2 juni 2015

Vier dagen geleden was de opening van de expositie voor Biljana die wij met een groep vrienden hebben geïnitieerd. Het was een intense avond en ik heb de hele dag hoofdpijn gehad. De opbouw naar de avond toe startte een paar maanden geleden. Het telefoontje, de stem, de woorden die de zelfmoord van Biljana Kanevche bevestigden staan nog scherp in mijn geest.

                                   Sereen, aandachtig, volledig

Bijeen zittend werd het vanzelfsprekend dat wij een show met haar werk zouden bouwen. Als eerbetoon aan onze vriendin, maar ook omdat de wereld haar werk moest zien. Wij benaderden Nest en waren dankbaar dat zij het idee omarmden. 

                                Energievol, open, bloot

Tijdens het proces naar de expositie toe kwamen we dikwijls obstakels tegen. We zijn vijf vrienden en kennen elkaar al jaren, dit maakt het mede mogelijk om door het rouwproces heen toch beslissingen te maken.  Verlangens, verwachtingen, verrassingen en praktische zaken hebben ons op de proef gesteld. En hoe moet je omgaan met de echt ethische kwesties?

                                Kwetsbaar, herkenbaar, triest

In een gedicht van haar vinden we een spellingsfout, veranderen we dat? Zou zij op deze manier haar poëzie de wereld in sturen? Zou zij haar poëzie überhaupt de wereld in sturen? Zou zij haar kettingen verkopen? Wat gebeurt er als we het net eens zijn met een beslissing van Eelco? (Eelco van der Lingen, curator Nest –red.) Wie maakt de uiteindelijke beslissingen? Hoe kunnen we voorkomen dat onze interpretaties van haar bedoelingen ons niet tegen elkaar opzetten? Etc. 

                        Het is eigenlijk een heel romantisch verhaal

Het maken van deze tentoonstelling heeft mij absoluut dichter bij Biljana gebracht. Geschriften tonen mij gedachten van haar die in onze vriendschap op slot zaten. Een kant waarin zij zich terug trok of zelfs opsloot; weg van de wereld. Een kant waardoor ik meer begrip krijg voor haar beslissing. Haar beslissing die eerst als donderslag bij heldere hemel binnen kwam. 

            Dapper, intelligent, noodzakelijk

Biljana Kanevche, met haar energieke bijzondere uitbundige dans bewegingen, haar giechel, haar oneindige intelligentie, haar meningen, haar twijfels, haar kookkunsten. Ik ben dankbaar voor alle tijd die we samen hebben beleefd.

                            Het voelt alsof ze erbij is.Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later