Iris van der Zee

Hoe lang tijd kan duren – Klaas Kloosterboer en Chaim van Luit in Kasteel Wijlre

Tentoonstellingsbespreking
30 augustus 2020

Op een half uurtje rijden vanaf Maastricht bevindt zich Kasteel Wijlre, een kasteel met slotgracht, bewoond door kunstverzamelaar Jo Eyck en zijn vrouw. Omgeven door een indrukwekkende (beelden)tuin zijn er op dit moment twee exposities te zien op het terrein. Een overzichtstentoonstelling van het oeuvre van Klaas Kloosterboer in het moderne Hedge House en een expositie van Chaim van Luit in het aan het kasteel grenzende koetshuis. Twee conceptuele kunstenaars uit twee verschillende generaties en met een geheel eigen werkwijze. Hun minimalistische beeldtaal steekt mooi af tegen de achtergrond van het historische kasteel.
Shirazeh Houshiary, 2016

Kunstenaar Shirazeh Houshiary heeft weinig versiering gebruikt voor haar kerstboom in Tate in 2016. Hetgeen dat ze heeft gedaan, is de boom ondersteboven gehangen en de wortels – normaal gesproken onzichtbaar onder de grond – goud gekleurd, als een weelderige piek op een smal toelopend stuk groen.
Tanja Ritterbex, 2017

Voor Museum Kranenburgh ontwierp Tanja Ritterbex in 2017 een kerstboom die zij Desperate to be a Housewife at Christmas noemde. Schuursponzen, latex schoonmaakhandschoenen en afwasborstels hangen aan de takken en de piek heeft zij vervangen voor een fles wasmiddel. Opdat iedereen de afwas maar weer mag doen na het kerstdiner.
Damien Hirst

Volgens kunstenaar Damien Hirst vieren we met Kerst het samenzijn. De feestdagen staan symbool voor hoop, vreugde en liefde en hij gebruikt dan ook decoraties die (ironisch) refereren aan de dingen die de hedendaagse mens hoop geeft in het leven: pillen, medicijnen en drugs.
NIGHTSHOP

Het ontwerpduo NIGHTSHOP opende in 2017 hun kerstboom op het binnenplein van het Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Een volledig witte boom – inclusief zeshonderd ballen – werd door Adriaan van der Ploeg en Ward van Gemert met stiften ingekleurd. 
Sarah Lucas, 2006

In haar werk staat Sarah Lucas al bekend om haar humoristische, maar kritische houding ten opzichte van de wijze waarop er naar vrouwen wordt gekeken in de maatschappij. Ook in de kerstboom die zij in 2006 ontwierp, voerde de kunstenaar dit door: in plaats van gewone kerstballen, hing zij genitaliën van engelen en feeën aan de takken.
Tracey Emin, 2017

Tracey Emin laat met haar boom zien dat Kerst niet draait om commercie, maar om het delen van liefde en warmte. Op de toppen van de takken staat poëzie geschreven in neonletters, dat in de avonduren de straat paars verlicht. Wanneer je rondjes om de boom loopt, lees je het gedicht:

What I give to you is all I have
An Open wanting 
Deep in The Layers of my heart 
And in Return I catch 
Your smile 
The Greatest Gift of All
Michael Landy, 2001

Kunstenaar Michael Landy heeft ‘The Day After’ verbeeld. Geen met lichtjes en slingers schitterende kerstboom, pronkend in de hoek van de kamer, maar een afvalcontainer met een dode boom, lege drankflessen en proppen pakpapier van uitgepakte kerstcadeaus. De kater komt morgen. 

Video of Kerstboomkanon

Leon de Bruijne met zijn kerstboomkanon

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later