Hanneke van Dongen

iArts Maastricht 2016

13 juli 2016

Het tijdelijke episch centrum van de eindexamengroep van iArts bevindt zich in de bibliotheek van de kunstacademie aan het Herdenkingsplein van Maastricht. Vijf jonge mensen hebben hun overvolle planning afgestemd voor een gesprek over hun eindsprint. Er wordt koffie gehaald, de groep neemt even pauze.

Het is druk, zo op het laatste moment voor de eindexpositie. De opleiding iArts verenigt wetenschap, economie, maatschappij en kunst vanuit de gedachte dat de wereld zodanig aan het veranderen is dat grenzen tussen disciplines en vakgebieden (moeten) vervagen, waardoor krachten gebundeld kunnen worden in het ontwerpen van de wereld van morgen.

Vanuit zeer diverse achtergronden belandden de vijf studenten bij de intensieve driejarige opleiding die hen aansprak vanwege de cross-over tussen verschillende vakgebieden. Ze vonden elkaar in de bevlogenheid waarmee ze de wereld van nu analyseren en er (beeldend) op reflecteren.
Zwarte Koffie

Taam Maas, Rosa Vrij, Leana Bakker, Suzanne Dekker en Larissa Hermanns maakten elk een eigen afstudeerwerk. De eindopdracht luidde vervolgens: ‘Maak er met z’n vijven een totaalwerk van’.

Er waren al vijf op zichzelf staande werken, elk met een totaal andere invalshoek en met verschillende technieken. Taam hield zich bezig met de manier waarop bedrijven opzettelijk apparaten beperkt houdbaar maken. Suzanne verdiepte zich in het ontstaan en het maatschappelijke belang van koffiehuizen door de eeuwen heen. Leona dook in de vrouwelijke anatomie terwijl Rosa juist zocht naar de grenzen van het menselijk lichaam, ondertussen onderzocht Larissa communicatie en migratie van grotere groepen mensen. Hoe en waar kon dat alles als één samenhangend werk gepresenteerd worden?
My Way or the Highway

Taam Maas bedacht de titel ‘My Way or the Highway’, daarna was de link met de A2 snel gelegd. Bouwen ín de tunnel mocht uiteindelijk niet, er bovenop wel

Passend bij de werkzaamheden aan de tunnel ontstond het idee de werken te presenteren in vijf kleine vrachtwagens ‘nog net te besturen met een normaal rijbewijs’. Met de diversiteit aan invalshoeken en werkwijzen was deze eindexamen-expositie een indringende totaal-ervaring.

Nieuwe Kunstenaars Maastricht

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Zwart Goud . Zwart Goud bericht onafhankelijk over kunst en cultuur in (Zuid) Limburg maar schroomt niet om geografische grenzen te overschrijden. Betrokken én kritisch. Bekijk hier de publicatie op Zwart Goud. Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later