Domenico Mangano

‘Ik heb haar zo geïnternaliseerd dat ik me deel voel van een duo waar ik mentaal niet van los kan komen’ – Domenico Mangano over wel en niet samenwerken met Marieke van Rooy

27 november 2023

Hoe is het om samen te werken met je partner? En hoe is het om ineens los te komen van die samenwerking? In de groepstentoonstelling Yes, I Do bij Nieuw Dakota gaan vijf liefdes- en kunstenaarskoppels gaan in op de vervlechting en dynamiek van hun relatie en hun kunstenaarspraktijk. Domenico Mangano schreef een tekst over het videowerk dat hij – na jarenlang nauw te hebben samengewerkt met Marieke van Rooy solo maakte voor de tentoonstelling Yes, I Do in Nieuw Dakota.

Tijdens dit artistieke proces bevond ik mezelf na jaren ineens alleen aan het werk, wat mijn bescheidenheid op een prikkelende manier uitdaagde. In het afgelopen jaar is keramiek het leidende medium geworden in mijn praktijk. Voor Yes, I Do in Nieuw Dakota wilde ik echter terugkeren naar mijn oorspronkelijke liefde: videokunst. Mijn carrière begon als videomaker, en mijn internationale doorbraak kwam met een intiem filmportret dat ik maakte over, en met, mijn schizofrene oom, met wie ik nauw verbonden was: De video van Mimmo. Nu, 23 jaar later, heb ik een intieme video gemaakt, in combinatie met een lied, over mijn wederhelft Marieke.

Tijdens het creatieve proces had ik moeite met het verbergen van deze ‘ode’ aan Marieke, hoewel het mysterie me wel heeft vermaakt. Ik miste het om met haar te praten en haar op de hoogte te stellen van het werk dat ik voor en over haar aan het maken was; haar kritiek en onze oprechte relatie brachten me er bijna toe alles aan haar op te biechten. Hoewel ik in het verleden gewend was om als ‘solist’ te werken, denk ik dat, omdat Marieke en ons verhaal het onderwerp zijn van dit werk, haar aanwezigheid en persoonlijkheid altijd voelbaar zijn. Ik heb haar waarschijnlijk zo geïnternaliseerd dat ik me deel voel van een duo waar ik mentaal niet van los kan komen. Toch heb ik alles zo gepland om de toeschouwers mee te nemen in mijn idealisering van Marieke via mijn gedachten, stem en blik, gebruikmakend van de charme en vrolijke gevoeligheid van het lied.

Ik heb eindelijk mijn langgekoesterde visie vervuld: het schrijven en zingen van een lied zonder enige ervaring op dat gebied, gedreven door het verlangen om plezier te hebben en potentiële luisteraars te laten lachen. Een zomerhit gewijd aan Marieke, een eenvoudige melodie met meer of minder expliciete verwijzingen naar de zomer, brengt een gevoel van zorgeloosheid over en is een verhaal voor de ‘zomer van mogelijkheden’. Het heeft de kracht om de hoofden en harten van mensen binnen te dringen, waar ze ook zijn, van stranden tot disco’s, auto’s tot supermarkten. Zonder een magische formule te hebben, zijn de teksten van mijn lied grappig, verwarrend en natuurlijk romantisch. De coupletten en het refrein parodiëren onze persoonlijkheden met anekdotes en stereotypen uit ons leven. De videoclip, opgenomen tijdens onze zomervakantie, gebruikt dagelijkse momenten om de essentie van ons leven als stel zichtbaar te maken.

Yes, I Do is nog tot en met 17 december te zien in Nieuw Dakota.

Over Domenico en Marieke
Domenico Mangano (1976, IT) en Marieke van Rooy (1974, NL) zijn sinds 2014 een kunstenaarsduo dat bekendstaat onder de naam Mangano Van Rooy. Hun liefdesverhaal begon als een scène uit een clichématige film, op het zonovergoten strand van Sicilië: een Italiaan en een blondine uit Nederland werden op slag verliefd, terwijl ze ‘dolfijntje’ en ‘walvisje’ speelden in de branding. Bijna tien jaar geleden, met de komst van hun kinderen, werd het praktischer voor Mangano en Van Rooy om als kunstenaarsduo samen te werken. Maar dit jaar zijn ze gaan nadenken over de mogelijkheid om weer individueel verder te gaan, wat soms tot discussies en frictie heeft geleid. Tijdens het creëren van werk voor deze tentoonstelling hebben ze de proef op de som genomen en hebben ze ontdekt hoe sterk hun band is en hoezeer ze elkaar nodig hebben, zowel in hun samenwerking als in hun liefdesrelatie.

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later