Gerda van de Glind

IK KEEK NAAR HEDENDAAGSE KUNST MET 10-JARIGEN / DEEL 2

7 april 2017

Onlangs had ik het genoegen om hedendaagse kunst te beschouwen met een stuk of 30 kinderen uit groep 7. Het leek me namelijk wel verfrissend om naar zoiets ingewikkelds als kunst te kijken door de ogen van goudeerlijke jonge mensen, van wie de fantasie nog op volle toeren draait. Minimensjes die dolgelukkig worden van de kleine dingen in het leven, zoals flippo’s, lijmballen, glow in the dark-sterren en dwergkonijnen. 

Ik nam een berg afbeeldingen van hedendaagse kunstwerken mee naar groep 7 en vroeg ze om een kunstwerk uit te zoeken dat hen aansprak, met de opdracht het werk zo goed mogelijk na te tekenen en er ook nog wat opbouwende kritiek bij te geven. De kritiek is helaas wat van de korte kant, aangezien al hun energie en dedicatie in het tekenen van de kunstwerken is gegaan en hun spanningsboog heel kort is. Toch hoop ik dat de makers van deze werken ontroerd zullen zijn door deze sprankelende her-producties en de korte maar zeer oprechte tips van deze jonge helden zullen koesteren.
Marit (10) – Christo Walking on Water

Christo was onlangs nog in het nieuws omdat hij zijn kunstwerk (waar hij al tijden op broedt) niet in de VS gaat installeren zolang Trump president is. Marit vond Christo heel cool en zij heeft mij wel zeker 10 keer verteld hoe goed hij is en of ik dat ook tegen hem kon zeggen. Ik heb beloofd dat ik mijn best zou doen.

Waarom heb je dit werk gekozen?
Ik vind het heel mooi. Ik hou ook echt van kleuren en het leek me leuk om deze na te maken.

Je kwam vaak langs om tekentips te vragen. Ben je uiteindelijk tevreden met het resultaat?
Ik wilde het heel graag goed doen. Het licht en donker vind ik heel goed gelukt. Het dorpje is niet helemaal af maar dan was ik nu nog bezig. Er staan ook zoveel huisjes!

Zijn er nog dingen die de kunstenaar volgens jou beter had kunnen doen?
Nee hoor, het is helemaal niet slecht. Hoe verzin je het?! Het is heel mooi Christo! Wil je dat tegen hem zeggen?
Finn (11) en Finn A (10) // Ron Meuck – Couple under an Umbrella // In Bed

Het werk van Ron Mueck werd toevallig door een jongen en een meisje met dezelfde naam uitgekozen. Hun namen mogen dan wel hetzelfde zijn, maar hun tekenstijlen verschillen duidelijk van elkaar. Daarnaast had de ene Finn geloof ik niet helemaal door dat de kleine mensen toeschouwers zijn en de grote het kunstwerk, maar dat mag de pret niet drukken.

Wat vind je van dit kunstwerk?
Finn (boven): Ik vind het een grappig beeld en heel origineel.
Finn A (rechtsonder): Ik heb veel respect voor de maker. Ik doe het hem echt niet na!

Hoe vond je het om het kunstwerk na te tekenen?
Finn: Ik vond het vooral heel leuk met die opvallende kleuren.
Finn A: Zoals je kunt zien is de mijne niet zo mooi geworden maar hopelijk maakt de kunstenaar nog meer van dit soort dingen.

Zijn er nog dingen die de kunstenaar volgens jullie beter had kunnen doen?
Finn: De muren vind ik wel een beetje leeg. Mijn compliment is voor die kleine mensen en de grote. Ik vind het HEEL MOOI geworden.
Finn A: Ik heb geen minpunten. Het is alleen maar top. Respect. Sprakeloos ben ik.
Finn (11) en Finn A (10) // Ron Meuck – Couple under an Umbrella // In BedOlivia (10) David Hockney – Woldgate Woods

Op dit moment is er een grote tentoonstelling van David Hockney te zien in het Tate Britain in Lon-den. Dit specifieke kunstwerk maakte hij met zijn Ipad. Olivia hoefde niet lang na te denken voor ze vastberaden met dit werk naar haar bureau liep. Kleurtjes op tafel en gaan!

Wat sprak je aan in dit kunstwerk?
Ik vind het heel mooi. Het is net alsof ik achter een raam sta.

Zijn er ook dingen die je liever anders had gezien?
Het kon wel wat echter. Al zou ik niets veranderen. 

Maar je hebt eigenlijk wel iets veranderd toch? Kan je daar iets over vertellen?
O ja, ik heb wel iemand getekend die op het pad wandelt want dat vond ik beter.
Sterre (11) en Steven (10), Martin Creed – SAY CHEESE!

Op dit moment is er een solotentoonstelling van Martin Creed in het Museum Voorlinden: SAY CHEESE! Daar zijn 54 kunstwerken van hem te vinden: van installaties met cactussen tot een ruimte vol ballonnen. Steven en Sterre waren wel gecharmeerd door deze kunstenaar.

Waarom hebben jullie deze kunstwerken uitgezocht?
Sterre: Ik vind het echt heel mooi met al die ballonnen! Het zijn er zo veel! Ik vind het ook heel origineel.
Steven: Ik vind dat het heel goed is ingedeeld en ook wel knap gefotografeerd.

Zouden jullie er iets aan veranderen?
Sterre: Nou ik vind dat raam niet zo heel mooi en het stoort een beetje.
Steven: Ik vind de WC-rollen op de achtergrond een beetje gek, of wat het ook is. Die zou ik liever veranderen naar schilderijen. Verder vind ik het super.
Sterre: Ik wou verder nog zeggen dat ik het heel leuk vind dat die mensen met de armen om hoog staan omdat die ballonnen zo hoog zijn. Je ziet ze bijna niet!
Kyan (10) Damien Hirst – The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living

Tot slot kon ik het niet laten om dit kunstwerk er in te gooien. Ik was benieuwd of kinderen dit werk (net als veel volwassenen) choquerend zouden vinden of ze er een andere visie op na hielden. Kyan begreep de ophef niet zo en wilde gelijk het museum een make-over geven.

Jij was gelijk heel enthousiast over dit kunstwerk, of niet?
Ja, ik vind het cool dat heel cool dat het een haai is en ik vind het aquarium ook heel mooi.

Heb je nog suggesties voor de kunstenaar?
Nou, het nadeel is dat de haai dood is. Als hij levend was dan was het veel cooler en enger geweest.

Hoe vond je het om het na te tekenen?
Wel moeilijk, ik vond die grijze vloer ook een beetje saai om te kleuren. Die hadden ze beter rood kunnen doen. Maar verder is hij is wel goed geworden vind ik.

De tekeningen zijn gemaakt door de kinderen uit groep 7 van meester Bart op het PCBO / De Kring in Apeldoorn

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later