Gerda van de Glind

IK KEEK NAAR HEDENDAAGSE KUNST MET 10-JARIGEN / DEEL 3

3 mei 2017

Onlangs had ik het genoegen om hedendaagse kunst te beschouwen met een stuk of 30 kinderen uit groep 7. Het leek me namelijk wel verfrissend om naar zoiets ingewikkelds als kunst te kijken door de ogen van goudeerlijke jonge mensen, van wie de fantasie nog op volle toeren draait. Minimensjes die dolgelukkig worden van de kleine dingen in het leven, zoals flippo’s, lijmballen, glow in the dark-sterren en dwergkonijnen.

Ik nam een berg afbeeldingen van hedendaagse kunstwerken mee naar groep 7 en vroeg ze om een kunstwerk uit te zoeken dat hen aansprak, met de opdracht het werk zo goed mogelijk na te tekenen en er ook nog wat opbouwende kritiek bij te geven. De kritiek is helaas wat van de korte kant, aangezien al hun energie en dedicatie in het tekenen van de kunstwerken is gegaan en hun spanningsboog heel kort is. Toch hoop ik dat de makers van deze werken ontroerd zullen zijn door deze sprankelende her-producties en de korte maar zeer oprechte tips van deze jonge helden zullen koesteren.
Cas en Micha (beide 10) // Bob Eikelboom // Moonshine en Untitled // Medusa

Deze heren kozen allebei voor werk van Bob Eikelboom. Ik heb ze uitgelegd dat deze kunstenaar van hip hop en stoere auto’s houdt en dat hij zijn schilderijen ook wel eens met autolak maakt. Verder heb ik ze verteld dat hij in 2014 de Koninklijke Schilderprijs heeft gewonnen en dat koning Willem Alexander zijn werk dus ook heeft bekeken. Dat vonden de jongens best indrukwekkend.

Waarom hebben jullie voor deze werken gekozen?
Cas: Nou, het linker schilderij vind ik gewoon heel erg mooi. De wolken zijn zó echt. Ik vind het ook leuk dat het schilderij krom hangt, dat heb ik nog nooit gezien.
Micha: Ik vind de kleuren mooi en fel en mijn tekening is ook best goed gelukt.

Zouden jullie er nog iets aan willen veranderen?
Cas: Het rechterschilderij op mijn tekening heeft magneetjes net als op een koelkast. Daar zou ik wel een beetje mee willen schuiven.
Micha: Mijn schilderij heeft dat ook! Ik wil daar eigenlijk ook wel mee schuiven.
Marit (10) // Cai Guo-Qiang // Elegy (Explosion Event), The Ninth Wave at Huangpu

Marit had al een werk nagetekend van Christo, maar zag het ook nog wel zitten om een werk van de wereldberoemde Cai Guo-Qiang na te tekenen. Zij vond het te gek dat deze kunstenaar allerlei gekleurd vuurwerk in de lucht laat ontploffen maar had nog wel een (best goede) suggestie.

Had jij niet al een werk ingeleverd?
Ja dat klopt, maar ik hou heel erg van kleuren en dit leek me ook wel een goeie om na te maken.

Wat maakt het zo’n goed werk volgens jou?
Het mooiste vind ik alle verschillende kleuren, en dat het ook nog vanaf boot op het water wordt afgeschoten is helemaal tof. Dat had ik wel in het echt willen zien. Het is zo mooi dat het niet niet mooi is. Snap je?

Ik denk het wel. Zijn er nog dingen die dit werk nog meer niet niet mooi hadden kunnen maken?
Misschien zou hij wel woorden kunnen gebruiken zodat er allemaal dingen in de lucht geschreven staan met vuurwerk. Zoals bijvoorbeeld zijn eigen naam of ‘hallo.’
Matthijs (11) // Berndnaut Smilde // Nimbus

Berndnaut Smilde vindt het interessant om te kijken hoe mensen reageren als je dingen op een andere plek neer zet dan ze gewend zijn. De natuur hoort bijvoorbeeld best wel buiten, maar Berndnaut Smilde heeft een soort rookmachine gebouwd waarmee hij binnen een wolk kan maken. Dat vond Matthijs een steengoed idee.

Wat maakt je zo enthousiast over dit werk?
De wolk is echt goed gelukt! Verder vind ik het ook best knap dat je die hele rookmachine niet ziet. Ik ben ook eigenlijk wel benieuwd hoe lang die wolk precies blijft hangen.

Volgens mij niet heel lang. Is er nog iets dat de kunstenaar beter aan had kunnen pakken?
Nou, ik vind het dus echt een tegenvaller dat er geen meubels zijn. Ik zou wel een tijdje in die kamer met die wolk willen zitten. Lekker op een bank ofzo.
Maike (11) // Yayoi Kusama in haar atelier

Yayoi Kusama vierde onlangs haar 88ste verjaardag maar maakt nog altijd nieuwe werken. Zij ziet al van kinds af aan overal stippen en deze zie je terug in haar creaties en verschijning. Maike vond het een prachtplaatje en begon gelijk fanatiek te kleuren.

Jij had dit kunstwerk heel rap uitkozen. Wat vind je er zo goed aan?
Ik vind het een heel mooi plaatje. Ik vrolijk van al die kleuren en ze heeft heel leuk rood haar.

Is er ook nog iets iets dat jij anders zou doen?
Achter haar zit nog een raam en dat zou wel weg kunnen. Verder mag er nog wel een andere kleur bij want nu is het wel heel rood. Bijvoorbeeld groen of blauw.
Amelia (10) // Olafur Eliasson // The Weather Project

Olafur Eliasson maakte een hele grote zon die in de Turbine Hall van het Tate Modern hing. Zo konden mensen daar genieten van een zonsondergang. Amelia vond dit een prachtig werk en kleurde met veel liefde haar eigen versie.

Wat sprak je aan in dit werk?
De zon is zo mooi en fel en ik snap wel dat die mensen daar gaan liggen.

Heb je nog suggesties voor de kunstenaar?
Nou, echt niet! Alles is perfect. Ik zou helemaal niets veranderen. Het is super mooi! 

Advertenties

Ook adverteren op mistermotley.nl ? Stuur dan een mail naar advertenties@mistermotley.nl

#mc_embed_signup{ font:14px Riposte, sans-serif; font-weight: 200; } #mc_embed_signup h2 { font-size: 3.6rem; font-weight: 500 } #mc_embed_signup .button { border-radius: 15px; background: #000;} #mc_embed_signup /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

* verplicht
Email formaat
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email';fnames[1]='FNAME';ftypes[1]='text';fnames[2]='LNAME';ftypes[2]='text'; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: NL */ $.extend($.validator.messages, { required: "Dit is een verplicht veld.", remote: "Controleer dit veld.", email: "Vul hier een geldig e-mailadres in.", url: "Vul hier een geldige URL in.", date: "Vul hier een geldige datum in.", dateISO: "Vul hier een geldige datum in (ISO-formaat).", number: "Vul hier een geldig getal in.", digits: "Vul hier alleen getallen in.", creditcard: "Vul hier een geldig creditcardnummer in.", equalTo: "Vul hier dezelfde waarde in.", accept: "Vul hier een waarde in met een geldige extensie.", maxlength: $.validator.format("Vul hier maximaal {0} tekens in."), minlength: $.validator.format("Vul hier minimaal {0} tekens in."), rangelength: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1} tekens."), range: $.validator.format("Vul hier een waarde in van minimaal {0} en maximaal {1}."), max: $.validator.format("Vul hier een waarde in kleiner dan of gelijk aan {0}."), min: $.validator.format("Vul hier een waarde in groter dan of gelijk aan {0}.") });}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Meer Mister Motley?

Draag bij aan onze toekomstige verhalen en laat ons hedendaags kunst van haar sokkel stoten

Nu niet, maar wellicht later